Politic

Cele 10 minciuni ale lui Florea

Alegerile locale se apropie cu pasi repezi si, in acelasi timp, alesii locali trebuie sa dea piept cu cei care i-au ales acum aproape patru ani. Foarte putini dintre primari, care au promis marea si sarea in 2004, si-au respectat datoriile fata de votanti. Cel mai important edil muresean, primarul din Targu Mures Dorin Florea, s-a dovedit si cel mai mincinos dintre toti. Intr-o publicatie electorala din 2004 acesta promitea targumuresenilor 10 proiecte pe care le va realiza daca va fi investit cu un nou mandat. Suntem la cateva luni de la incheierea acestuia si putem observa ca au ramas doar promisiuni…

“Un viitor pentru Targu Mures” a fost piesa de capatai a campaniei electorale din 2004 a lui Dorin Florea. Intr-o cartulie albastra primarul promitea electoratului din Targu Mures marea si sarea fara sa tina cont de realitate. Sa le enumeram.

Cartier de locuinte fictiv

Din cauza numarului foarte mare de cereri de locuinte (peste 1600 inca din 2004) actualul primar al municipiului le-a promis targumuresenilor un nou cartier cu 589 unitati de locuit, pe o suprafata de 75,5 ha, pe un teren invecinat cu strada Calea Sighisoarei. Aproximativ 50 ha din terenul repartizat ar fi trebuit ocupat de locuinte, iar 8,5 ha de amenajari exterioare publice si edilitare restul de 17 ha fiind rezervate spatiilor verzi. Primarul mai promitea spatii comerciale si de prestari servicii, institutii de invatamant, incalzire proprie pentru cartier, telefonie, cablu si internet. Dupa cum toata lumea poate observa, nu au fost indeajuns patru ani pentru a se realiza acest proiect si nici pe viitorul apropiat nu se intrevede vreun succes. In plus o serie de oameni de afaceri mureseni au demarat proiecte private prin care vor investi in Targu Mures sute de milioane de euro si vor realiza locuinte doar din fonduri private.

Parcare scufundata

peste Poclos

De peste sapte ani tot auzim pomenindu-se de acoperirea si de realizarea unor parcari peste paraul Poclos. In cartulia cu promisiuni electorale Florea ne amagea, acum patru ani, cu iluzii. “In vederea crearii unei noi imagini urbane atractive si pentru utilizarea eficienta a spatiului urban existent pe traseul paraului Poclos, in zona aferenta centrului, Primaria Targu Mures doreste acoperirea paraului prin crearea unor spatii modulare cu functiuni de comert, birouri si servicii. Fiecare modul va fi dotat cu grup sanitar si centrala termica proprie, compartimentarile functionale urmand a fi solutionate ulterior cu fiecare utilizator in parte. Se vor intocmi proiecte necesare pentru asigurarea tuturor utilitatilor (apa, canal, electricitate, telefonie, gaz) la spatiile comerciale propuse. Intre aceste module comerciale se vor realiza spatii pietonale care sa faca legatura intre cele doua maluri ale paraului. Se va pune accent pe amenajarile exterioare, mobilier urban, iluminat ambiental, jardiniere, dalaje etc”, promitea Florea in campania electorala din 2004. Dupa cum poate vedea orice targumuresean, Poclosul a ramas neschimbat fata de acum patru ani (poate miroase mai urat si are mai multe mizerii in albie) pentru ca dupa ce a castigat alegerile primarul nu a mai facut nimic. Lipsa acuta de spatii de parcare in centrul orasului obliga soferii sa parcheze la sute de metri distanta sau chiar sa se lase pagubasi.

Intunericul retelei

de iluminat

Extinderea retelei de iluminat public reprezinta o alta promisiune a lui Dorin Florea, facuta se pare doar pentru a obtine voturi si fara nicio baza reala. In 2004 primarul a observat ca exista o problema cu reteaua de iluminat public si ca orasul suferea de “iluminarea insuficienta pe timp de noapte a unor zone care au capatat dupa construire o destinatie specifica: grupari de garaje, locuri de joaca pentru copii, zone verzi, parcari etc”. Un alt motiv a fost extinderea de atunci a orasului prin locuinte ANL sau case individuale si necesitatea iluminarii cailor de acces aferente. Investitia de peste 500 mii euro ar fi trebuit sa cuprinda o lungime totala de 15700 m de cablu retea electrica si 340 de stalpi metalici echipati cu 500 de becuri electrice. Din tot acest proiect nu s-a realizat nimic pentru ca Electrica a refuzat sa colaboreze cu Primaria. Pe langa faptul ca nu s-a extins reteaua de iluminat public, si cea veche s-a mai stricat pentru ca unele strazi de la “periferia” orasului sunt aproape in bezna si nimeni nu face nimic.

Drumul ocolitor

Tudor-Cornisa e tot padure

Desi din anul 2002 s-a demarat investitia constructiei unui drum ocolitor al orasului, intre cartierele Tudor si Cornisa nici pana acum nu s-a intamplat nimic. Din cauza proiectelor fantasmagorice ale primariei care vizau constructia de tuneluri subterane pe sub Platoul Cornesti sau defrisarea a aproape 10 ha de padure din aceeasi zona, atat autoritatile statului cat si organizatiile non-guvernamentale s-au impotrivit cu vehementa inceperii acestui proiect. Florea nu a reusit sa gaseasca o solutie pentru impasul in care se afla si este posibil sa ne prinda si anul 2017 fara ca acest drum sa se construiasca.

Parcul Industrial

Targu Mures, un vis

Luand exemplul Consiliului Judetean Mures, primarul Dorin Florea a promis inainte de alegerile din 2004 targumuresenilor ca le va construi un Parc Industrial pe un teren aflat in administrarea Aeroclubului Targu Mures care se intinde pe o suprafata de 120 ha. “Primaria Targu Mures considera vitala dezvoltarea si extinderea sectorului economic. Acest lucru poate fi rapid realizat prin amenajarea unui parc tehnologic. Premisele sunt favorabile acestei investitii ca urmare a traditiei industriale a municipiului, a calificarii pe care o are forta de muca din aceasta zona. Se urmareste atragerea si incurajarea activitatilor de productie si in special a celor din randul tehnologiei de varf si oferirea de facilitati in acest sens pentru investitori”, se arata in carnetul cu promisiuni electorale ale lui Florea. Proiectul SF al edilului targumuresean mai viza si prelungirea caii ferate, construirea de locuinte pentru viitorii angajati ai parcului si 60 de parcele pentru investitorii care s-ar fi bulucit sa construiasca edificii industriale in zona. La fel ca acum patru ani pe terenul Aeroclubului pasc oile si vacile si nici urma de investitori in domeniul industrial.

Fass ecologic

O alta gogoasa electorala data inainte de alegerile din 2004 targumuresenilor a fost crearea unui depozit ecologic de gunoi in locul rampei de depozitare a deseurilor menajere situata in localitatea Cristesti. Daca acum patru ani, cand Romania era doar pretendenta la statutul de stat membru al UE, Florea considera ca respectivul punct de depozitare a deseurilor nu corespundea normativelor europene privind protectia mediului se pare ca pe parcursul ultimului mandat si-a schimbat parerea. Rampa de depozitare a deseurilor menajere din Cristesti a ramas la fel si dupa aderare, iar promisiunea lui Florea la fel de falsa. “Prin grija Primariei a fost elaborat studiul de fezabilitate si proiectul privind ecologizarea actualei rampe de deseuri, totodata au fost demarate procedurile specifice pentru organizarea unei licitatii vizand achizitionarea unor utilaje de malaxare si compactare ecologica a deseurilor”, se lauda in 2004 Florea. Dupa patru ani s-a ramas tot la stadiul de licitatie.

Modernizarea Dispeceratului de Urgenta au facut-o altii

Foarte mult timp Dorin FLorea a pus bete-n roate modernizarii Dispeceratului pentru ca nu-i convenea statutul de secundar in respectivul proiect. Desi era de datoria administratie locale sa aloce fonduri pentru modernizare, Florea s-a lasat convins doar dupa ce celelalte institutii implicate in proiect si-au facut partea de treaba iar Primaria a ajuns deja intr-o pozitie ridicola.

Complexul “Week-endul”

a ramas neschimbat

Un alt mega-plan promis comunitatii din Targu Mures a fost extinderea Complexului de Agrement si Sport “Muresul”, cunoscut si sub titulatura comuna de “Weekend”. “Primaria Targu Mures preconizeaza realizarea urmatoarelor proiecte: extinderea bazei de agrement cu un bazin de apa sarata; realizarea unui club de activitati recreative si recuperatorii, incluzand bowling, tratament naturist, fitness, sauna, masaj, in prelungirea Casei de Oaspeti a Primariei. De asemenea vor fi demarate procedurile necesare privind extinderea Complexului “Muresul” la nord de “Paraul Sarat” pentru amenajarea unui lac de pescuit propice practicarii unor sporturi nautice, casute de odihna, terenuri de sport, spatii de alimentatie publica pe o suprafata de cca. 30 ha”, a mintit cu nerusinarea Florea in 2004. Cu adevarat ca toata lumea recunoaste meritele amenajarii actualului “Weekend” dar asta nu inseamna ca trebuie sa promiti lucruri aproape imposibil de facut in Targu Mures.

Termoficare marca Energiecomfort cu radacini DNA

Nu putem uita promisiunele facute de Dorinel Florea referitoare la reabilitarea sistemului de termoficare la nivelul orasului prin atragerea de firme private. Printr-un parteneriat “fructuos” cu “prestigioasa societate austriaca Energiecomfort GMBH” s-a realizat edificarea unei centrale termice in cartierul Unirii care a adus in buzunarele edilului targumuresean aproape un milion de euro din bani publici. Si nu spunem noi asta ci prietenii de la DNA si Curtea de Conturi care au verificat intreaga tranzactie. Spre binele bugetului local sa speram ca promisiunea electorala facuta de Florea nu se va mai realiza. “Acest parteneriat este un model pentru celelalte cartiere ale muncipiului Targu Mures. Se doreste concesionarea intregului sistem de termoficare si instalarea unor centrale noi de cogenerare care sa deserveasca municipiul Targu Mures”, era promisiunea care mai mult suna acum ca si o amenintare.

Jungla Platoul Cornesti

Amenajarea Platoului Cornesti a fost o alta aberatie a lui Dorin Florea, exprimata doar pentru a obtine voturile alegatorilor targumureseni. Acelasi Platou, al carui padure trebuia defrisata devenea in opinia megalomanului Florea un centru de agrement cu un parc in zona de nord, sistematizare verticala, cascada si oglinzi de apa, plantatii ornamentale si iluminatii ornamentale. Si promisiunile nu s-au oprit aici pentru ca ar mai fi trebuit reabilitate pana azi caile de acces spre zona de agrement, carosabilul, aleile pietonale, pista de biciclisti si de amenajat traseele turistice pentru plimbare, alergare, schi sau mountain bike. Mai se vorbea de reabilitarea traseului pentru trenuletul de agrement, a teatrului de vara si de amenajarea unor locuri de odihna pe traseele din padure. Nici una dintre aceste “pastile” aruncate in campania din 2004 nu au fot puse si in aplicare si din pacate Platoul Cornesti arata mai jalinic decat acum patru ani. Cei care pierd sunt targumuresenii.

Felix BOSTAN

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close