Politic

Mihai Vartolomei si viitorul ministru al Sanatatii

Lumea politica întinereste. Cele trei partide care formeaza Uniunea Social Liberala au la conducere oameni tineri. Organizatia de Tineret a Partidului Conservator Filiala Mures este condusa, de câteva luni, de un tânar medic în devenire care a facut un pariu cu el si cu colegii sai pentru a nu parasii tara si a încerca sa faca ceva în România.

Reporter: Este cariera lui Dorin Florea si Sorin Oprescu o inspiratie pentru dumneavoastra?
Mihai Vartolomei: Nu stiu ce inspiratie au avut ei, dar pot sa spun ca inspiratia mea vine din cariera medicala pe care mi-o doresc. Am intrat la medicina si mi-am dorit foarte mult sa fac medicina pentru a ajuta oameni. În decursul anilor am mai fost implicat politic si am ajuns la concluzia ca pot ajuta si mai mult oamenii decât pot sa ajut prin profesia medicala. Atunci am hotarât sa ma implic, sa nu mai stau deoparte sa observ. Cred ca am facut alegerea buna si cei care ma cunosc cu adevarat stiu ca se pot baza pe mine.

Rep.: Va mentineti pariul facut cu medicii tineri de a ramâne în tara?
M.V.: Sigur ca mentin aceasta propunere. Discut cu colegii mei, îi sfatuiesc de bine. Nu sunt împotriva sa mearga sa se specializeze, sunt foarte multe oportunitati. Ideea este ca acesti oameni sa se specializeze si sa vina înapoi, pentru ca sunt de parere ca este foarte benefic sa faci o specializare într-o tara occidentala si sa vi sa implementezi ce ai învatat acolo. Sistemul de la noi este destul de bun, din punct de vedere practic, pentru medicul rezident, dar este calitatea si avantajul financiar care determina medicii sa pelce peste hotare. Daca acesti tineri vor fi sustinuti sa vina înapoi sa-si deschida cabinete private, în mediul rural în special, pentru ca vedem ca se comaseaza foarte mult spitalele si ramâne mediul rural neacoperit, prin stimularea acestor tineri, poate cu un credit garantat de stat si cu, sa zicem, punga mai plina venita de afara, ar putea sa dezvolte sistemul medical rural si, de ce nu, si cel din jurul oraselor.

Rep.: Care este asemanarea între PNG si PC?
M.V.: Am ales de fiecare data cu sufletul. Aveam un sentiment de repulsie fata de politica în momentul parasirii PNG, dar discutând cu colegii din Partidul Conservator, am realizat ca pot sa continui, ca sunt premise bune sa continui în PC. Nu as fi ales alt partid. Am mai avut oferte din alta parte. Evident, conexiunea dintre PNG si PC este ca aceste formatiuni stiu ce înseamna oamenii de rând. Cum sa faci politica oamenilor de rând, cum sa-i sustii, cum sa te poti face auzit mai bine. Am dorit sa fac parte dintr-un partid în care vocea ta este ascultata, nu regret alegerea facuta pentru ca vocea mea este ascultata, atât la nivel central cât si la nivel local.

R.: Câti membrii reali are Organizatia de Tineret a PC?
M.V.: Nucleu organizatiei judetene are în jur de 50 de tineri care lucreaza direct cu mine. Adeziuni avem zilnic, chiar si astazi pe zona Reghinului am primit 12 adeziuni si am sa merg joi (n.r. 17 februarie) la Reghin sa ma întâlnesc cu tineretul de acolo. Important este, nu neaparat numarul sa fie cât mai mare, stim foarte bine ca în celelalte partide se practica ideea de cât mai multi. Aici tinerii sunt atrasi de un lider, trebuie sa recunosc foarte multi au venit pentru ca le place atitudinea mea în politica si mandatul meu ma responsabilizeaza sa  duc mai departe aceste valori si sa gasesc tineri care la un moment dat sa îmi ia locul. Acesta este lucrul cel mai important.

R.: Ce functii vor ocupa tinerii daca USL va câstiga alegerile?
M.V.: Nu trebuie pusa problema care ar fi functiile care ar trebui ocupate de tineri. Trebuie sa punem problema ca tinerii sa fie buni profesionisti si atunci vor primii acele functii. Eu am avut discutii si cu presedintele partidului, Daniel Constantin, si am primit garantii ca, cel putin în PC, jumatate din parlamentari vor fi tineri si tineri foarte buni cu care sa ne putem lauda. Pentru deconcentrate, pentru aparatul guvernamental trebuie promovati tineri care într-adevar au o activitate deosebita, studii în domeniu, nu putem pune Ministrul Sanatatii un jurist, un om care nu face parte din sistem, la fel cum la agricultura nu as putea fi eu numit sef.

R.: Care ministru a facut cel mai mult rau sistemului medical din România?
M.V.: Nu putem sa catalogam dupa ce a facut bine si dupa ce a facut rau. Ideea este ca am ajuns unde am ajuns. Eu am promovat un proiect, despre care am vorbit în nenumarate rânduri si tind sa cred ca am discutat acest proiect cu viitorul Ministru al Sanatatii. Asta ma multumeste pe mine. Ce s-a facut pâna acum este trecut si trebuie sa privim spre viitor.

R.: Cine este viitorul Ministru al Sanatatii?
M.V.: O sa vedeti.

R.: Care este medicul pe care îl apreciati?
M.V.: Sunt foarte mândru ca voi reusi sa absolv Universitatea din Târgu Mures, chiar daca este una dintre cele mai solicitante din tara. Sunt foarte multi doctori si profesori universitari care îsi merita renumele. Ca o parere personala, poate surprinde pe multi, mie cel mai mult mi-a placut domnul conferentiar Coros. Este o parere personala, suma de valori de la UMF Târgu Mures este imensa.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close