Draga mea Letitie, draga!

Multam fain pentru ravasul ce mi l-ai trimes. Te anunt pe aceasta cale, ca ne-o gast pe tati bine cu sanatate, ceea ca va dorim si voua! Sa nu te mire tu, ca iar vorovesc ca pi la noi, tu, ca taman viu de la  serbare! La caminul cultural o fo’ mare chef mare, de Farschung, tu! O vint niste neamuri din Germania pe la Sandel, îl stii, Alexander pe numele sau adevarat, de-i zicea lumea Sasu, îl mai stii? No. Apai  oamenii au vint sa vada cum îi de Farschung pi la noi. si ce era sa faca amu, decât s-o cheme în ajutor pe Greta de la Gradinita si cu copiii care învata nemteste au pregatit un carnaval de tata frumusetea! Cum sa nu iasa ceva de pomina, tu, când o vint tati, si din sat si di pi la scoala…A fost tare frumos! si-au facut masti de tat felul, costume care mai de care mai frumoase si au cântat si au dansat, ca în povesti! Dupa  dans, copchiii au primit ciocolata si bomboane fine din Germania! astia de la Ancuta, au auzit ei ca în ultima zi de vinerea din luna lui faurar se face îngropaciunea Farschungului, pâna la anul, ase ca au confectionat o papusa mare din frunze uscate de papusoi, din  fân si ei stiu mai ce, au îmbracat-o ca pe o sperietoare de ciori, ca asa si arata! Apoi, la un moment dat, în culmea veseliei au ars-o pe rug! S-a cântat, s-a dansat, au vrut sa reînvie vechile obiceiuri ale sasilor ce au fost preluate si de localnici, dar nu prea se mai pastrau în ultima vreme! Apoi am fost si noi la sezatoare, am facut niste gogosi din alea bune cu mult zahar vanilat de-ti lasa gura apa numai de ce-i simteai mirosu’ de la distanta înca! Nemtii au facut si un filmulet, au facut multe poze, tare erau multumiti! Apoi sî vremea o tinut cu noi, c-o nins un picut, n-o fo’ nici prea frig, dar fulguia ase usor, de te gândeai ca tre’ sa vie Craciunul’amu, nu primavara!
No, sa mai lasam Farschungu’ dara, ca minten vine primavara pisti noi si avem de lucru de nu ne mai vedem capu’…
Sa speram ca vor veni vremuri si mai bune, tu Letitie, ca ne piere chefu’ de serbari cu scumpirile astea! Te apuca durerea de cap când te uiti prin beci si vezi ca s-au cam terminat baraboii, chiurechile-s pe gata, afumaturile din pod s-au putinat si ele, iar daca vin la oras…ce sa-ti mai povestesc! Chiar nu mai stiu ce sa gatesc, tu? Cum te descurci, Letitie?
Am vorbit cu o nemtoaica, – observi ca am schimbat stilul, gata cu serbarile iernii, nevasta lui Tica, a fost prin America si a adus niste retete! Daca nu m-a facut sa poftesc dupa „cizcheic” cred ca asa se scrie: cheesecake, de salivam nu alta! Asa ca ma duc sa-i cer reteta ca am niste brânza de vaci…
Pe curând, prietena mea draga!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *