As munci de n-am unde!

La un moment dat, suparat pe presa si a sai patroni, am început sa-mi caut de lucru prin alte domenii. Studii aveam, experienta în câmpul muncii asisderea. Iau la scarmanat anunturile de mica publicitate, informatiile de la Fortele de Munca, prieteni, rude…dusmani. Credeam ca o sa fiu asaltat cu oferte care mai de care mai avantajoase. Când colo…realitatea mi-a aratat ca în al nostru municipiu resedinta de judet lucrurile nu stau chiar asa. În primul rând pentru cei cu studii superioare oferta oficiala, data de institutiile statului, este extrem de slaba. La nivelul firmelor private din oras, posturile care nu sunt deja ocupate sunt date pe ochi frumosi, nepotisme sau alte astfel de practici. La bugetari, nici sa nu mai vorbesc…totul vine cu culoarea de partid. Asa ca locuri de munca…lipsa în Târgu Mures. În schimb avem pavele noi, terenuri sintetice, aparate fitness si alte produse estetico-distractive cu care ne mândrim..
În schimb, la nici 20 de kilometri de oras, în „umila” comuna Sânpaul lucrurile stau chiar pe dos. Acolo exista mai multe locuri de munca decât populatia apta de a face aceasta activitate. Asa ca în Sânpaul muncesc oameni din Târgu Mures, Iernut si alte localitati marginase. Cum a reusit o mica localitate mureseana sa atraga investitori capabili sa aduca atâtea locuri de munca? Nimic mai simplu…le-a oferit conditii avantajoase, terenuri ieftine, forta de munca din belsug. Mai mult, în urmatoarea perioada alte 2000 de locuri de munca vor fi disponibile în Sânpaul o data cu deschiderea gropii de gunoi ecologice si a traseului pentru sporturi cu motor.
Pe lânga afluenta de locuri de munca, în viitorul apropiat bugetul acestei comune va ajunge la frumoasa suma de 6 milioane de lei, bani care vor fi încasati doar din taxele si impozitele locale. Cu alte cuvinte, edilul din localitate nu va mai depinde de finantarile venite de la Bucuresti. Va avea cu adevarat autonomia locala la care tânjesc maghiarii din Ardeal. Fara nici un miting sau protest politico-etnic.
Întrebarea pe care eu o pun este: de ce la Sâmpaul se poate si la Târgu Mures nu? Doar nu sunt localitati din tari diferite!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *