Demografia salveaza Rromania

Vedeam agitatia din oras cauzata de subiectul mutarii câtorva baraci în care niste tigani amarâti îsi duc zilele. Presa se agita, televiziunile urla. Discriminare, rasism, violente etnice. Pai ce sa fie daca se cearta doua tabere formate în general din romi.
În schimb nu se vorbeste de loc despre principala problema a României la ora actuala. Din perspectiva mea. Fara sa fiu rasist, sovin sau extremist nu pot sa nu observ o crestere demografica alarmanta a populatiei de etnie roma în comparatie cu cea româna. Vorbeam cu primarul din comuna Ogra care îmi explica cum la el în localitate anul trecut s-au nascut 82 de copii romi si doar doi români. Cum nu mi-a prea venit sa-mi cred urechilor, mi-a aratat documentele. Am ramas pur si simplu socat!
Facând un simplu calcul, peste 100 de ani, la o asemenea proportie demografica, în tara noastra vor exista mai multi tigani decât români. Nu mi-e rusine sa le zic asa, mai ales ca nu e vorba de sensul peiorativ. si atunci, domnilor care conduceti ministere, judete, orase, comune. Care ar fi solutia prin care poporul acesta nu va fi coplesit?
Situatia este cu atât mai rea cu cât avem plecati multi dintre romii nostri peste granite. Care încet încet se vor întoarce de buna voie sau siliti de statele occidentale. Daca legislatia i-ar permite, Europa i-ar împacheta, mâine, pe toti, i-ar trimite în România si ar reintroduce vizele, respirând usurata. Cum însa romii sunt cetateni europeni, au dreptul la libera circulatie si alte drepturi civile garantate, nu pot fi discriminati si tinuti în tara cu forta. Integrarea lor sociala, pentru care statul român nu a facut nimic, este o chestiune de timp îndelungat, de bani multi, de preocupare politica si de colaborare din partea comunitatilor, or toate acestea lipsesc. În consecinta, exodul lor catre destinatiile bogate nu va fi oprit, oricâta silinta si-ar da, pe viitor, România sau oricâti bani de buzunar li s-ar da, ca sa se întoarca acasa. Liderii UE trebuie sa gândeasca alte solutii, care sa vizeze integrarea lor si pe teritoriile statelor membre, precum si o legislatie comuna mai aspra pentru combaterea fenomenelor deranjante, cum este cersetoria în scopul careia sunt exploatati minori si persoane cu dizabilitati. Acasa la ei, romii nostri sunt pe cale de a fi socotiti singurii vinovati pentru proasta imagine a tarii si pentru aparitia sentimentelor antiromânesti în state altadata prietenoase. si, cum lipsea tapul ispasitor pentru esecul aderarii la Schengen, iata ca l-am gasit!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *