UE, pe înțelesul elevilor de la “George Coșbuc”

Mai multă implicare

Programul se adresează elevilor și profesorilor din învățământul primar, gimnazial și liceal și prevede derularea unor activități cu dimensiune europeană prin care elevii sunt încurajați să se informeze despre Uniunea Europeană, istoria, politicile ei, precum și despre ultimele evoluții din domeniul afacerilor europene. “Scopul campaniei este informarea elevilor pe teme europene dar mai mult decât atât, e să-i facem conștienți de beneficiile pe care le avem noi ca atat membru și să încerce să se implice mai mult în activități extracurriculare”, a declarat Claudia Oprescu, account manager în cadrul Chelgate.

Sportivii, propuși ca europarlamentari

În cadrul acțiunii, elevii au avut posibilitatea să înțeleagă ce este Uniunea Europeană, care este scopul creării acesteia. Elevilor li s-au oferit informații despre statele și simbolul UE sau despre instituțiile europene. Ei au fost provocați să recunoască anumite țări membre după imagini, reprezentând o caracteristică a țării și o instituție reprezentativă. Apoi, grupați în echipe, elevii au propus patru români care ar merita, după părerea lor, să fie europarlamentari. Alegerile lor au vizat, în unanimitate, sportivi cunoscuți: Gheorghe Hagi, Alina Dumitru, Sandra Izbașa, Marius Urzică și Helmuth Duckadam.

Concurs pentru liceeni

De acest program pot beneficia două școli din județ, un gimnaziu și un liceu. “Când mergem în licee, le prezentăm un concurs de proiecte care se numește “Lider European”. Practic, liceenii ar trebui să identifice o problemă din comunitatea locală, să încerce să o rezolve printr-un proiect. Profesorii pot câștiga excursii la Bruxelles iar elevii, premii în bani pentru a-și continua proiectele”, a adăugat Claudia Oprescu. Liceul mureșean în care s-a derulat proiectul, este Grupul Școlar “Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Pădure. În general, școlile sunt recomandate de către Inspectoratul Școlar sau de către Centrul de Informare Europe Direct Târnave.
“A fost o acțiune foarte interesantă. Sunt convinsă că a avut un ecou extraordinar în rândul copiilor. Avem elevi activi cărora le place să se implice în concursuri. Acțiunea a fost interesantă, am aflat multe lucruri. Elevii sunt încă mici, de școală generală dar sunt convinsă că sunt interesați”, a afirmat Maria Laslo, directoarea Gimnaziului “George Coșbuc”.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *