Sporul natural, negativ în Deda

Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Deda are sediul în clădirea Primăriei, de pe strada Principală. Serviciul este coordonat de Ioan Vancu, care lucreză pe post de inspector principal împreună cu alte două funcționare publice cu atribuții de evidență a persoanelor.

Reporter: Care este scopul acestui serviciu în comuna Deda?
Ioan Vancu: Scopul serviciului este de a exercita competențele legale pentru punerea în aplicare a prevederilor actelor normative care reglementează activitatea de evidență a persoanelor și stare civilă. Acest serviciu are rolul de a deservi cetățenii cu domiciliul sau reședința în comunele Deda, Răstolița, Rușii Munți, Lunca Bradului, Stânceni. Acest serviciu este subordonat Consiliului Local Deda.

Rep.: Care sunt atribuțile biroului de evidență a populației?
I.V.: Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Deda asigură întocmirea și eliberarea actelor/certificatelor de stare civilă, de naștere, căsătorie și deces, pentru cetățenii comunei Deda, precum și a cărților de identitate, cărților de identitate provizorii și a cărților de alegător pentru populația din comuna Deda și cele patru comune arondate. Prin demararea activității în comuna Deda, se aduce mai aproape de cetățeni serviciile specializate și se asigura soluționarea   solicitărilor cetățenilor din cele cinci comune nemaifiind obligați să se deplaseze la Reghin pentru obținerea actelor de identitate.

Rep.: În ce condiții ați început activitatea á¹£i care este numărul de locuitori arondați comunelor?
I.V.: Avem arondate comunele care le-am precizat mai sus cu o populație de aproape 20.000 de locuitori. Am început activitatea È‹n condiții bune, avem tot ce e necesar. În ceea ce priveá¹£te populația din păcate aceasta este în scădere față de anii trecuți. De exemplu, în anul 2007 am avut 47 de căsătorii în comună atunci când Guvernul dădea câte un premiu pentru tinerii căsătoriți. După ce s-a retras acest sprijin numărul căsătoriilor a fost într-o continuă scădere. Anul trecut am avut 22 de căsătorii pe raza comunei, în unii ani am înregistrat un număr de 60 de decese, anul trecut s-au înregistrat 35 de decese. Naá¹£terile nu s-au ridicat la 50, a fost un an de excepție, dar în general natalitatea este mai mică decât mortalitatea.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *