Folclorul românesc, o tradiție încă vie la Vătava

Pereți îmbrăcați cu lipidee cusute în două ițe, ștergare, blide de lut sau marmură, preșuri lucrate la stative sunt accesorii ce împodobeau în trecut casa țăranului român. Acum au rămas doar amintiri pe alocuri, însă în satele din zona montană țăranii încearcă să păstreze tradiția. Mărturie pentru acest lucru stau căsuțele alegorice de pe platoul „La Alei”din Răstolița, căsuțe care preț de trei zile au fost vii, au fost vizitate de sute de turiști curioși, în cadrul celei de a noua ediții a Festivalului Văii Mureșului. 

„Căsile sunt îmbrăcate ca o casă de artizanat”

Un exemplu de frumusețe și simplitate în păstrarea tradiției populare românești este căsuța țăranului român din comuna Vătava. „Am venit pe Valea Mureșului să arătăm oamenilor cum se lucrează la noi, la țară. Avem război la stative, cu preșuri, facem lipidee în doua ițe cu două fețe, ștergări în trei ițe, patru ițe. La noi, la Dumbrava, sunt căsile îmbrăcate în lipdee în două ițe, se pun blide de lut sau de marmură și peste ele ștergări țesute, cusute, și peste icoane le punem”, a făcut o scurtă prezentare a căsuței Todorica Vlasa, o localnică din comuna Vătava. Cu mândrie în glas a prezentat și zestrea miresei, mașina de tors lâna, afirmând că în comună fetele sunt bune cunoscătoare a lucrului de mână, în fiecare casă existând stative. „Nouă ni drag deoarece căsile sunt îmbrăcate ca o casă de artizanat. Pozele vechi care ne arată cum erau satele odinioară se păstrează, tablouri făcute demult, unele sunt duse la primărie la expoziție”, a mai spus Todorica Vlasa, nu înainte să laude și bucatele tradiționale din comună, cea mai renumită fiind pupul cu brânză. „Se face aluatul, se taie ceapa mărunt și se pune în brânză, se amestecă și când e dospit aluatul se întinde o turtea, cum zicem noi, pe masă și atunci se pune brânza cu ceapă, împăturim și se bagă totul în cuptor”, a explicat rețeta femeia.

Implicare pentru continuarea tradiției

În afară de prezența la Festivalul Văii Mureșului, autoritatea publică locală din comuna Vătava înțelege să se implice în păstrarea tradițiilor și valorilor culturale sprijinind tineretul iubitor de folclor.  Ansamblul școlii generale Vătava face cinste localității prin premiile pe care le-a adus acasă de la diferite festivaluri din străinătate, ocupând adesea locurile I, II și III. „Administrația locală finanțează ansamblul de dansuri de la Școala generală din Vătava care și în acest an va participa la un festival în Austria, la Viena, din 6 până în 11 august, și, de asemenea, și în Cehia la Bratislava. În fiecare an Consiliul Local i-a finanțat pentru a participa la festivaluri în străinătate. Au fost în Turcia, Grecia, Bulgaria, Macedonia, Franța. Consiliul se implică foarte mult în păstrarea tradițiilor, a folclorului localnic. Anul acesta o să finanțăm acest ansamblu cu suma de 15.000 lei, iar diferența se pune de către părinți”, a precizat Zaharie Șular, primarul comunei Vătava. Ansamlul are în componență 60 de copii, însă la festival vor participa doar 32. 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *