UDMR își face planuri pentru dezvoltarea Ținutului Secuiesc

Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) a organizat vineri, 22 noiembrie, la Palatul Administrativ din Târgu-Mureș, dezbaterea „Construim pe valorile comunității noastre”, eveniment în cadrul căruia s-a discutat despre viitorul ținutului secuiesc, despre regionalizare și despre problemele din comunitate, participând senatori, deputați, primari, dar și conducătorii administrativi din județul Mureș. Membrii UDMR au vorbit și despre scopul autonomiei încercând să caute soluții. 

Planuri pentru Ținutul Secuiesc

Potrivit traducerii oficiale, Kelemen Hunor, președintele UDMR, dorește să găsească soluții pentru ținutul secuiesc. După campania de strângere de semnături pentru organizarea unor referendumuri locale pe tema regionalizării, conducerea UDMR a mulțumit celor implicați și a subliniat dorința de impunere în administrațiile locale. „Considerăm că în perioada următoare trebuie să ne confruntăm cu provocările din România, din Ardeal, din secuime, trebuie să găsim răspunsuri. Vom face posibilă proiectarea viitorului și vom prezenta pericolele care pot să ne împiedice în viața comunitară. Se zice că speranța moare ultima. Vrem să rămânem acasă, pe pământul de baștină, să ne păstrăm identitatea de unguri. Descentralizarea și planificarea sunt marile teme ale deciziilor politice din ultimele luni. Chiar dacă guvernarea centrală ne domină prin buget, suntem puternici în administrațiile locale și ne putem impune voința și interesele. Am strâns semnături pentru a ne exprima voința comunitară, am adunat peste 200.000 de semnături și acum suntem între noi și le mulțumesc tuturor pentru activitate. Mulțumesc în mod special organizației din Târgu-Mureș pentru că adunat în câteva clipe cel mai mare număr de semnături”, a precizat Kelemen Hunor. 

Semnăturile vor ajunge pe masa Guvernului pentru că ungurii din Harghita, Covasna și Mureș au o gândire identică. Kelemen Hunor a precizat că dacă se vor purta dialoguri și va exista empatie, ungurii și românii din secuime își pot arăta interesul comun. „O altă problemă este că s-a optat ca centrul regiunii să fie Alba Iulia. În pofida acestei decizii, trebuie să spunem comunității noastre că această voință comunitară n-o să dispară. O să punem semnăturile acestea pe masa Guvernului și să subliniem că aceasta este voința comunității. Gândirea ungurilor din Harghita, Covasna și Mureș este identică, iar ea nu se îndreaptă împotriva românilor. Ei gândesc așa pentru că vor să rămână aici, pe pământul de baștină. Trebuie să purtăm dialoguri cu societatea românească și sunt convins că pas cu pas, dacă argumentăm corect și avem empatie, putem arăta interesul comun al ungurilor și românilor din secuime”, a menționat președintele UDMR.

„Târgu-Mureșul trebuie să fie centrul regiunii”

Borbely Laszlo, vicepreședintele UDMR, a menționat că Târgu-Mureșul trebuie să fie centrul regiunii și pentru ca orașele să dezvolte, este nevoie de investiții, de colaborare și consens. „Dacă vorbim despre o regiune, atunci Târgu-Mureșul trebuie să fie centrul regiunii. Trebuie să avem o dezvoltare policentrică în loc de regionalizare și spun asta pentru că Uniunea Europeană și-a dat seama că nu împărțirea cvasiteritorială e importantă. Orașele trebuie să se dezvolte, este nevoie de investiții și trebuie să fie o coeziune socială. Localnicii să spună ce vor, pentru că e nevoie de consens în multe probleme”, a spus Borbely Laszlo.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *