Uncategorized

Bătălia halatelor albe

Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș este în topul datornicilor. Mamutul format în urma unificării cu fostul Spital Municipal nu este aceptat de UE. Constantin Copotoiu este pionul din umbră ce hotărăște încă destinul spitalului. Schimbările la conducere întârzie să apară. Conform protocolului semnat de reprezentanții partidelor de guvernământ, conducerea spitalului revine UDMR. Benedek Imre are toate șansele să devină noul director general. Abia în urma schimbărilor la conducerea DSP și a spitalului se poate pune în discuție scindarea mamutului

În 2003, trioul Florin Butilcă, fostul director al DSP, senatorul pensionat Ioan Nicolaescu și prof. dr. Constantin Copotoiu, actualul rector al Universității de Medicină și Farmacie (pe atunci directorul spitalului) au bătut la ușa Danielei Bartoși, ministrul sănătății pe vremea respectivă. La scurt timp se primește hotărârea de unificare a celor două spitale (Spitalul Județean cu cel Municipal) și formarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș, un mamut unic în țară, cu peste 2500 de paturi. Direcțiunea de la municipal a fost mazilită, probabil pentru că cei de acolo nu făceau parte din ecuația intereselor unificării. Ușurința în gestionare sau unificarea tuturor secțiilor sub acoperișul Spitalului Județean (proiect care nu s-a realizat, vezi secțiile de urologie, buco-maxilo-facilă, ORL și chirurgia reparatorie, clinici care funcționează tot în vechile locații) au fost două dintre motivele acelei mutări. Din nefericire, realitatea a demonstrat că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.

Spitalul nu a scăpat de datorii. A fost permanent amenințat de sistarea serviciilor, sau a primit ultimatumuri din partea furnizorilor de materiale sanitare ori medicamente. Anul acesta criza nu a mai putut fi stopată. De câteva săptămâni spitalul nu mai primește materiale sanitare și nici nu se fac internări. Tratarea bolnavilor cronici este amânată, doar cazurile de urgență au prioritate.

Păltineanu vs. Benedek

UE nu agrează spitale mai mari de 700 de paturi, tocmai pe principiul că unitățile sanitare mici pot fi administrate mai ușor, iar șansele ca fondurile să dispară sunt diminuate. Spitalul mamut funcționează cu 2700 de paturi. Doar o sesizare din partea conducerii DSP și a spitalului, la nivelul Ministerului Sănătății, ar putea scinda mamutul creat. Evident, această propunere nu va fi inițiată de actuala conducere. În mod ciudat, numirile la conducerea spitalului întârzie să apară chiar dacă actualii directori au fost puși în funcție pe criterii politice, iar concursul de anul trecut a stârnit scandaluri de proporții. Conducerea DSP a avut grijă ca legea 274/2004, care face referire la condițiile care trebuie îndeplinite pentru participarea la concurs să nu se afișeze pentru informarea potențialilor candidați, deși hârtia cu pricina era în posesia direcțiunii. Directorul general, Bogdan Păltineanu nu îndeplinea condițiile de participare la concurs. Conform legii 100 a spitalelor, directorul unui spital județean de urgență trebuie să fie cadru de predare universitar, cel puțin conferențiar, ori Păltineanu este doar asistent.

Revenind însă la problema numirilor, conform protocolului semnat de cele patru partide, postul de director general al spitalului revine uniunii, iar adjuncții se împart între PNL și PD. Din datele pe care le avem la această oră, pentru postul de director general, UDMR îl sprijină pe cardiologul Benedek Imre, în timp ce funcția de directorul administrativ revine PD, ce-l susține pe medicul ginecolog Gheorghe Suciu. Pe postul de director îngrijiri medicale rămâne în continuare dr. Szabo Bela, iar PNL îl susține pe dr. (ORL) Constantin Florea, pentru funcția de director adjunct. Pentru funcția de director al DSP, PUR îl susține pe dermatologul Silviu Morariu, iar un post de adjunct îi revine dr. Schwartz Ladislau.

Cinteză se face că nu aude

Schimbările la nivelul direcțiunii stagnează chiar dacă, după cum afirmă unii politicieni, această problemă este adusă săptămânal la cunoștința ministrului Sănătății, Mircea Cinteză. Se pare că, deocamdată, nu este o bază legală pentru aceste schimbări, un aspect cel puțin ciudat, având în vedere faptul că actualul director general al spitalului nu a îndeplinit condițiile pentru acest post, la care mai putem să adăugăm și faptul că Păltineanu este și rudă cu președintele Consiliului de Administrație, prof. dr. Constantin Copotoiu, de altfel prezent și în comisia de examinare. De altfel, problema rectorului UMF, Constantin Copotoiu, pare să fie una sensibilă. Nu de alta, dar Copotoiu a reușit cu abilitate să rămână pe poziție.

Abilul Copotoiu

Una din cele mai interesante mișcări ale lui Copotoiu rămâne retragerea de la conducerea spitalului județean în favoarea unui mandat de rectorat la UMF. La prima vedere am fi tentați să spunem că profesorul și-a pierdut influența asupra spitalului. Copotoiu, însă, nu s-a retras din Consiliul de Administrație al spitalului, organ care, de fapt, hotărăște mișcările executivului, adică ale directorului general. Iar Copotoiu este chiar președinte al CA. Cât de mare este democrația în consiliu? Pentru a vă face o idee vă dezvăluim că mai mulți membrii ai Consiliului de Administrație sunt și cadre de predare la UMF. Așa că nu pot să-și permită să nu fie în relații cordiale cu Copotoiu. Doar la UMF acesta poate să taie și să spânzure. E rector.

Scindarea spitalului este iminentă dacă luăm în calcul normele UE. Schimbarea directorilor reprezintă prioritatea. Vom reveni cu amănunte, pe măsură ce evenimentele politice vor aduce căderi de capete.

Mihaela BUCUR

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close