Social

Dacă au o stea norocoasă, Câini maidanezi primesc paşaport de Germania

FOTO 3În România, un proprietar care este prea bătrân, bolnav sau cu situaţie financiară precară și se află în imposibilitatea de a mai avea grijă de câinele său, consideră în mod inconştient că nu are multe opţiuni cu care să o scoată la capăt şi se regăseşte în situaţia încordată în care alege să-şi omoare propriul animal sau îl lasă aruncat în stradă, în toiul nopţii, cât mai departe de casă, ca pe-un gunoi menajer. Dacă trăim într-o societate în care vedem bebeluşi abandonaţi în scările de bloc sau pe băncile din parcuri, imaginea animalelor lăsate legate la poarta adăposturilor de animale nu ne mai şochează, dar abia reuşim să mai scoatem un sunet pe care nici noi nu-l recunoaştem ca fiind al nostru. “Chiar azi dimineaţă am găsit la poartă un coşuleţ în care erau trei pui de căţei maidanezi, nu ştim cine s-a lepădat de ei, dar probabil alegerea a fost mai bună decât să-i lase ai nimănui, în stradă”, a declarat Nagy Emilia, şef serviciu ecarisaj în cadrul Primăriei.

Vaccinat, castrat, trebuie doar îmbăiat

FOTO 2Adăpostul din Târgu-Mureş condus de Emilia Nagy este situat pe strada Prutului, Mureşeni sat şi oferă o a doua şansă la viaţă unui număr de 132 câini adulţi şi 17 pui, cel mai mic dintre căţei are 6 săptămâni, iar cel mai în vârstă în jur de 11 ani. Spaţiul a fost complet renovat în urmă cu patru ani şi, tot atunci, Primăria a primit ca donaţie o autospecială pentru câinii comunitari precum şi o serie de dotări pentru sala de operaţii din cadrul adăpostului. Conceptul privind plasarea animalelor prin apariţia lunară a afişelor cu animale date spre adopţie este destul de rar întâlnit la noi în ţară, dar angajaţii adăpostului o fac. Întreaga strategie de lucru, constă în preluarea animalelor de pe străzile oraşului, ca mai apoi să fie corect îngrijite, vaccinate şi castrate pentru a intra în programul de adopţie până la găsirea de noi stăpâni. Doritorii pot adopta un animal de companie doar pe baza unei cărţi de identitate şi se simt uşuraţi în primul rând pentru că nu mai trebuie să scoată bani din buzunar pentru analizele mai sus amintite, o sterilizare la femele costând 80 de lei, iar castrarea masculilor 50 de lei.

Hai-hui pe 200 de lei

Graţie sistemului aplicat, precum şi colaborării cu firmele germane, la Tîrgu-Mureş nu s-a recurs şi nu se va recurge la soluţia extremă a eutanasierii patrupedelor. “Este trist să vezi că un proprietar de câine îşi abandonează câinele din cauza bătrâneţii, doar pentru că acestuia i-a scăzut auzul, nu mai are dinţi, nu mai este apt să păzească casa şi miroase într-un anumit fel mai ciudat. Când îi adunăm de pe stradă, câinii sunt dezorientaţi şi nu ştiu ce li se întâmplă, le e frică, dor de stăpâni, unii refuză mâncare zile în şir şi nu mai vor, efectiv, să trăiască. Unii spun că nu au inimă să-i omoare şi îi lasă liberi pe străzi, dar abandonul este ca şi cum i-ar trimite la moarte sigură, dar mai lentă”, a declarat Nagy Emilia. Alţii, care se consideră cu un pas mai şmecheri decât restul lumii, îşi lasă câinii în stradă, chipurile, pentru a face mai multă mişcare, curtea din faţa casei nefiind suficient de mare, iar acest proces se întâmplă zilnic după ora 17.00 când se încheie programul angajaţilor adăpostului pentru câini. În situaţiile în care socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din piaţă şi au ghinionul ca patrupedul să fie prins, stăpânul este obligat să plătească suma de 200 de lei pentru recuperarea lui, taxă care se plăteşte ori de câte ori se repetă procesul.

Câinele 642

FOTO 1Începând din acest an, noul ordin cu privire la identificarea câinilor cu stăpân de pe teritoriul României a autorizat medicii veterinari să opereze cu baza de date a Registrului de evidenţă a câinilor cu stăpân. În primul rând este necesară microciparea, microcipurile trebuie să fie de un anumit standard şi să aibă în componenţă codul alocat României, respectiv 642. Există şi câteva formulare de completat legate de sănătatea câinelui, iar acestea trebuie introduse în baza de date unică RECS. Odată cu cipul, câinele primeşte un carnet de sănătate sau paşaport care are un număr unic, exact aşa cum au cărţile de indentitate ale oamenilor. Dacă există situaţii în care câinelui i s-a implantat deja un microcip în anii trecuţi, este în regulă doar în cazul în care codul are 15 cifre şi poate fi citit de cititoarele de coduri şi obligatoriu trebuie introdus în baza de date RECS. Dacă microcipul este vechi, atunci trebuie implantat unul nou, conform standardelor.

Abandonul e cauza

Nimeni nu vrea câini pe stradă, sunt imprevizibili şi nu ştim când ne pot ataca sau ce boli ne pot transmite. Mulţi dintre câinii noştri maidanezi ajung în Germania, ţară care şi-a rezolvat problema necuvântătoarelor abandonate pe străzi datorită unei legislaţii bine puse la punct şi amenzi usturătoare de câteva mii de euro. Nu eutanasierea este soluţia pentru aceste suflete nedorite, chiar dacă le-am ucide în masă, cu siguranţă în maxim o săptămână situaţia ar fi aceeaşi. În special în mediul rural, câinii sau pisicile se înmulţesc fără număr, iar badea Vasile, om „cu suflet mare” şi mare frică de Dumnezeu, nu poate omorî puii cu acelaşi topor cu care taie găina, ci mai bine îi aduce la oraş în portbagajul maşinii si îi slobozește liberi pe străzi. Abandonul e cauza. Românii se plâng că nu au bani şi nu au valoare, dar foarte puţini regretă că nu au educaţie. Aruncă chiştoace, ambalaje de hârtie şi animale de companie pe jos. O gumă de mestecat aruncată aiurea ţi se lipeşte de talpa pantofului şi o târâi după tine. Restul nu.

Amalia VASILESCU

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close