Sanatate

Copiii și tinerii cu diabet, sprijin pentru o viață normală

Foto 1 - grup copiiPreşedintele Asociației Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureş, Rodica Molnar, a transmis miercuri, 12 noiembrie, într-o conferință de presă, că în ultimii ani tot mai mulți copii și tineri cu diabet se adresează asociației, aceasta fiind locul în care cei diagnosticați cu diabet găsesc înțelegere, consiliere psihologică, educație medicală, dar și puterea de a accepta boala și de a învăța să trăiască cu ea toată viața. Asociația s-a înființat în anul 2006 ca urmare a unor probleme care au apărut în urma diagnosticării copiilor și tinerilor cu diabet, iar de atunci este sprijinul celor care își doresc să trăiască.

„Viața copilului cu diabet se schimbă radical”

Factorii genetici, factorii de mediu, dar și alte cauze determină apariția diabetului la copii, o boală autoimună care nu iartă și nu ține cont de vârstă sau de condiția socială. ASCOTID Mureș s-a înființat din dorința de a-i ajuta pe copiii și tinerii diagnosticați cu diabet. După ce ies din spital, diagnosticul fiind pus, ei trebuie să urmeze o cale lungă de acceptare a bolii și trebuie să își însușească corect tratamentul, iar în marea familie ASCOTID copiii învață toate aceste lucruri. „Activitatea asociației noastre se bazează exclusiv pe problema diabetului la copii și tineri. Asociația s-a înființat în anul 2006 ca urmare a unor probleme care au apărut în urma diagnosticării copiilor și tinerilor cu diabet. Diabetul la copii este o afecțiune autoimună cu cauze multiple, sunt factori genetci și mediu, care au o consecință gravă asupra vieții copilului și tânărului. Din acest motiv, odată diagnosticat cu diabet copilul, respectiv tânărul, viața lui se schimbă radical, trebuie să accepte boala ca atare cu toate componentele ei. Este foarte greu să impui unui copil mic și unui adolescent și să-i spui că nu are voie să mănânce la anumite ore, că trebuie să renunțe la foarte multe lucruri. Este foarte greu să accepți o boală cronică, indiferent ce vârstă ai, dar la copii este mai greu, pentru că, în primul rând, trebuie să înțelegi tu ceea ce i se întâmplă copilului tău ca mai apoi să știi să-i dai informațiile necesare și să știi ce să-i ceri. Din acest motiv ne-am înființat, să ajutăm copiii și părinții să-și accepte mai ușor boala, după ce ies din spital, diagnosticul fiind pus, ei trebuie să urmeze o cale lungă de acceptare a bolii și de a-și însuși corect tratamentul”, a transmis Rodica Molnar.

„Echilibrul glicemic înseamnă un echilibru psihologic foarte bun al copilului”

Rodica Molnar a povestit că în urmă cu câțiva ani lucrurile erau mai complicate în asociație, însă acum există insulină de calitate și oameni care își sacrifică timpul liber pentru a-i consilia pe copii și pentru a-i ajuta să atingă echilibrul glicemic, pentru că acesta înseamnă un echilibru psihologic foarte bun, randament maxim la școală și o integrare în societate. Președintele ASCOTID a punctat și importanța pe care o prezintă colaborarea cu medicul de familie, cu psihologul, dar și cu asistentul social. Împreună, cei din ASCOTID reușesc să le redea părinților și copiilor încrederea și echilibrul. „Avem insuline de bună calitate, este un lucru extraordinar, pentru că în urmă cu ceva ani nu aveam așa ceva, însă deși avem insulină nu avem teste suficiente de monitorizare a glicemiei și chiar dacă le-am primi fără educația acestor copii nu ajungi la ceea ce îți dorești, la un echilibru glicemic foarte bun, pentru că acesta este în final scopul unei familii care are copil diabetic și a medicului care tratează copilul. Echilibrul glicemic înseamnă un echilibru psihologic foarte bun al copilului, randament maxim la școală, integrare în societate. Nerealizând acest lucru nu putem să-i cerem copilului să-și însușească temeinic regulile, pentru că ar trebui să colaborăm. Colaborarea cu medicul este foarte importantă, nu este suficient că medicul îți explică și mergi acasă și uiți ceea ce ți-a spus. Noi venim în completarea celor învățate de la medic și încercăm prin centrul de consiliere pe care îl avem, împreună cu psihologul, medicul asociației și asistentul social să ajutăm părintele și copilul să-și depășească condiția de copil sau tânăr cu diabet”, a explicat Rodica Molnar.

„Ne gândim în fiecare zi că pot să apară complicații”

Una dintre cele mai mari temeri ale părinților și ale copiilor o reprezintă apariția complicațiilor. Fie că au un an, trei sau 17, copiii trebuie să se înțepe de fiecare dată când mănâncă pentru a-și determina glicemia și, mai mult decât atât, trebuie să fie atenți ce și cât mănâncă, dar și la ce ore. Cei din asociație sunt mândri de copii, deoarece aceștia învață foarte mult, citesc și studiază și se documentează pentru că își doresc să trăiască și să aibă o viață cât de cât normală. „Ne gândim în fiecare zi că pot să apară complicații, iar acestea sunt cele mai de temut, nu neapărat înțepăturile. Avem copii de un an, de trei ani, de zece ani, de 17 ani care se înțeapă de câte ori mănâncă pentru a-și determina glicemia, pentru ca mai apoi să se înțepe cu insulină pentru a consuma carbohidrații pe care trebuie să-i calculeze. Sunt foarte mândră de ceea ce știu copiii noștri, învață foarte mult, citesc și studiază pentru că își doresc să trăiască. Numărul copiilor cu diabet este în creștere, vârstele diferă, trebuie să ne adaptăm în funcție de vârsta lor, de condiția familiei. Căutăm să sprijinim părinții acestor copii. Eu am constatat anii trecuți că dacă întâlneam într-un an patru copii și nu veneau toți în asociație, acum sunt și zece, care vin spre noi și ne anunță că sunt diagnosticați cu diabet. Este vorba despre cei cu vârsta până la 18 ani. Cei peste 18 ani intră la adulți”, a transmis președintele ASCOTID Mureș.

 Ziua Mondială a Diabetului, mâine

Prezentări medicale în domeniul prevenirii complicaţiilor în diabetul zaharat şi rolul alimentaţiei în diabet, determinări ale glicemiei, expoziţie de pictură realizată în cadrul proiectului „Aventura culorilor” premierea sportivilor și momente artistice. Așa se va marca la Târgu-Mureș Ziua Mondială a Diabetului mâine, 15 noiembrie. Evenimentul, organizat de Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici (ASCOTID), în parteneriat cu Primăria Târgu-Mureş, a Consiliului Judeţean Mureş şi a sponsorilor, se află în acest an la ediția a VIII-a. Cu această ocazie, vor fi premiaţi cei care au avut glicemii bune, iar prin bunăvoinţa sponsorilor toţi copiii şi tinerii diagnosticaţi cu diabet zaharat vor beneficia de teste pentru monitorizarea glicemiei, dulciuri pentru hipoglicemie și glucometre. La eveniment sunt invitaţi şi reprezentanţii instituţiilor publice din Târgu-Mureş. „Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, în data de 15 noiembrie, începând cu ora 10, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş, va avea loc întâlnirea anuală a copiilor şi tinerilor din Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici-Mureş cu medici specialişti implicaţi în tratarea diabetului zaharat, fiind prezentate teme ce abordează: diabetul şi efortul fizic, prevenirea complicaţiilor în diabetul zaharat şi rolul alimentaţiei în diabet”, a transmis Rodica Molnar.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close