Farmecul filmului european poposeşte la “Arta”

2 Acasa la BergmanFestivalul Filmului European (FFE) serbează în acest an 19 ani de existenţă, şi poposeşte în perioada 7–31 mai în cinci oraşe din România, cu peste 50 de filme, selectate de organizatori împreună cu ambasadele europene şi cu institutele culturale de la Bucureşti. Spectatorii au astfel ocazia să se bucure, să îşi pună întrebări, să plângă şi să viseze la drame, comedii, filme biografice, documentare şi filme de animaţie din 25 de ţări europene. Printre oraşele unde va poposi filmul european se numără şi Târgu Mureşul, unde Festivalul Filmului European va aduce 11 producţii cinematografice proiectate publicului la Cinema “Arta” în perioada 22–24 mai. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC. Partenerii evenimentului sunt Primăria Municipiului Târgu-Mureş, Asociaţia K`arte şi Cinema Arta.

Duşmanul clasei deschide festivalul

Gala de deschidere a Festivalului Filmului European de la Târgu Mureş va avea loc vineri, 22 mai, ora 19:00 cu filmul sloven ”Duşmanul clasei”, în regia lui Rok Biček. Aflat la debut, regizorul transpune pe peliculă tensiunile dintre un grup de adolescenţi şi un profesor sever, creând o tensiune specifică unui thriller. Diferenţele uriaşe de principii de viaţă afectează relaţia dintre elevi şi noul lor profesor de limba germană, situaţia devenind foarte tensionată. Când unul dintre elevi se sinucide, colegii îl acuză pe profesor. Abia mai târziu se dovedeşte că lucrurile nu sunt numai în alb şi negru.

Lumea din spatele nunţilor văzută de Tudor Giurgiu

Regizorul Tudor Giurgiu deschide a doua zi de festival cu două producţii, ”Nunţi, muzici şi casete video”, respectiv scurtmetrajul ”Superman, Spiderman sau Batman”. ”Nunţi, muzici şi casete video” va rula începând cu ora 12:30, film care prezintă culisele unui domeniu în care business-ul şi empiricul se amestecă într-un mod spectaculos: lumea nunţii. Pasionaţi de distracţii, românii au fost întotdeauna mari amatori de nunţi, cu accent mai degrabă pe partea cu masa şi dansul, decât pe partea cu sfatul şi biserica. Prin urmare, unul dintre cele mai interesante aspecte (şi cele mai puţin remarcate, de altfel) din tot ceea ce înseamnă industria de nunţi îl reprezintă artiştii, cei ce-şi unesc forţele creative pentru ca proaspăt-căsătoriţii să aibă parte de o benchetuială de neuitat. Egalitatea pentru femei este tema următorului film, Gaşca de fete, în regia lui Céline Sciamma, care va rula începând cu ora 14:00. Persecutată de familie, fără vreo perspectivă de viitor la şcoală şi supusă legii băieţilor din cartier, Marieme începe o viaţă nouă când întâlneşte o gaşcă de trei fete mai deschise la minte. Îşi schimbă numele şi felul de a se îmbrăca, abandonează chiar şcoala ca să fie acceptată în gaşcă, sperând că aceasta este calea spre libertate.

 Povestea albinoşilor din Tanzania

Începând cu ora 16:00, cinefilii vor putea vedea filmul ”Umbră albă”. Regizorul Noaz Deshe aduce în atenţie albinoşii din Tanzania. Din 2008 aceştia au devenit ţinte umane, iar vracii oferă sume colosale de bani pentru părţi din corpul lor pe care le folosesc la prepararea poţiunilor magice. Filmul prezintă povestea lui Alias, un băiat albinos mereu pe fugă. După uciderea tatălui său, mama îl trimite la oraş. Unchiul său Kosmos, şofer de camion, are grijă de el. Alias se adaptează repede noului mediu, vânzând ochelari de soare, DVD-uri şi telefoane mobile, dar nu va trece mult până când puştiul va vedea pe pielea lui cât de greu este să fii diferit.

1 E usor sa traiesti cu ochii deschisi Prietenie cu aromă de John Lennon

”E uşor să trăieşti cu ochii închişi” este filmul care va rula începând cu ora 18:00, în regia lui David Trueba. În 1966, John Lennon trecea printr-o criză existenţială. Decis să părăsească trupa Beatles şi să-şi încerce potenţialul ca actor, el ajunge în America pentru a juca într-un film. Antonio, profesor de engleză şi fan Beatles, porneşte într-o călătorie pentru a-l întâlni pe Lennon şi pentru a-i propune ceva neobişnuit. Pe drum îi întâlneşte pe Juanjo, un puşti de 16 ani care a fugit de acasă într-un act de rebeliune faţă de tatăl său, şi pe Belen, o tânără de douăzeci de ani care fuge de condiţia ei. Cei trei trăiesc împreună o aventură sub semnul libertăţii şi o prietenie de neuitat.

Cu şi despre Ingmar Bergman

De la John Lennon ajungem la un al mare nume din cultura universală, Ingmar Bergman, mai exact pe insula Faro, unde regizorul şi-a petrecut ultimii ani. Este locaţia documentarului ”Acasă la Bergman”, regizat de Jane Magnusson, care va rula la “Arta” începând cu ora 20:00. De la Lars von Trier la Claire Denis şi de la Woody Allen, la Michael Haneke, fiecare admirator adaugă un plus personal (elogios sau critic) la portretul regizorului. După moartea lui Bergman în 2007, casa din Faro a fost transformată în muzeu. Bergman, care viziona câte trei filme pe zi, deţinea o colecţie de 1711 casete video. Câţiva dintre regizorii (Ang Lee, Isabella Rossellini, Harriet Andersson, Zhang Yimou, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Wes Anderson, Robert de Niro, Martin Scorsese, Ridley Scott etc) acestor filme au fost invitaţi să vorbească despre impactul pe care Bergman l-a avut asupra lor ca cineaşti şi asupra istoriei cinematografiei.

Războiul din Afganistan şi conflictele morale

Ziua de duminică aduce cinefililor alte patru filme europene, primul fiind Între lumi, în regia lui Feo Aladag, care va putea fi văzut începând cu ora 14:00. Jesper este soldat şi revine în serviciu în Afganistanul zguduit de crize. Trupa sa primeşte ordinul să protejeze un avanpost dintr-un sat mic, de influenţa crescândă a talibanilor. Cu ajutorul tânărului interpret afgan Tarik, câştigă încrederea fermierilor şi a miliţiilor aliate. Conflictele morale declanşate de ordinele primite de la superiorii săi apar tot mai des. Când Tarik şi sora acestuia sunt ameninţi cu moartea din cauza apropierii sale de soldaţii germani, Jesper trebuie să ia o decizie. Urmează apoi drama britanică Locke, în regia lui Steven Knight, Ivan Locke a lucrat din greu pentru a-şi construi o viaţă bună, dedicându-se total meseriei pe care o iubeşte şi familiei pe care o adoră. În ajunul celei mai mari provocări din carieră, Ivan primeşte un telefon care declanşează o serie de întâmplări ce îi vor răvăşi familia, cariera şi sufletul.

 Relaţia tată-fiu şi realitatea dură a vieţii

”Fisuri în beton” este titlul filmului regizat de Umut Dağ, care va putea fi văzut de la ora 18:00, care prezintă povestea dintre tată şi fiu. Ertan este eliberat din închisoare după o condamnare de 10 ani pentru crimă de gradul doi. În timp ce încearcă să se reintegreze în societate, fiul Mikail îşi petrece timpul cu petreceri, trafic de droguri, visând la o viaţă de gangster. Ertan încearcă să-i poarte de grijă lui Mikail şi să-l aducă pe calea cea bună. Ambii vor da piept cu realitatea dură şi vor trebui să se accepte reciproc.

Dumnezeii şi limitele competenţelor medicale

Ajungem şi la ultimul film înclus în cadrul festivalului Filmului European de la “Arta”, intitulat ”Dumnezeii”, în regia lui Łukasz Palkowski. Filmul care va rula începând cu ora 20:00 prezintă viaţa profesorului Zbigniew Religa, care a realizat, cu succes, primul transplant de inimă în Polonia anilor `80. Filmul prezintă discuţiile dintre profesorul Religa şi echipa sa de chirurgi, despre moartea biologică şi limitele competenţelor medicale. Lupta pe care o duce profesorul nu este numai o luptă pentru echipamente si finanţare, ci în primul rând o luptă cu mentalităţi învechite.

Intrarea liberă

Nu rataţi aşadar întâlnirea cu filmul european de calitate la Cinema “Arta”, Festivalul Filmului European fiind printre puţinele ocazii în care publicul poate descoperi farmecul unui cinematograf, altfel decât cel american, în care valoarea şi arta primează în dauna comercialului. Mai mult decât atât, intrarea la toate filmele este liberă.

 

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *