Educatie

Orientare profesională prin „Jobs”

Ultimele retusuriVizite la cele mai diverse firme din multe sectoare de activitate, activităţi practice, biografii profesionale. Analiza propriilor puncte forte, informaţii despre cum se realizează o prezentare, şi multe alte informaţii utile au acumulat elevii claselor a IX-a de la Colegiul Economic „Transilvania”, implicaţi în proiectul Jobs. Jobs este un proiect realizat din contribuţia Elveţiei la procesul de extindere a Uniunii Europene şi a fost dezvoltat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România, Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic şi centrul de proiecte internaţionale în domeniul educaţiei al Universităţii Pedagogice din Zurich. La Colegiul „Transilvania”, proiectul a fost demarat la începutul anului şcolar 2014-2015, zeci de elevi având ocazia să-şi descopere înclinaţiile profesionale.

Meseria se poate şi „fura”…

Participanţii la proiect au avut ocazia să expună marţi, 19 mai, în cadrul unui Târg organizat pe holurile Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, în standuri amenajate chiar de ei, cele învăţate. Stand despre ce înseamnă medicina şi farmacia veterinară, cu noutăţile aflate de elevi despre animale şi despre medicamentele utilizate pentru tratarea bolilor acestora, însoţite de produsele specifice. Un alt grup de elevi a încercat să „fure” secretele uneia dintre cele mai cunoscute firme de patiserie din oraş, de unde s-au ales cu o cărticică cu reţete dar şi cu produse realizate de mâinile lor. „La finalul activităţilor, elevii au avut de realizat mini-interviuri, pe baza răspunsurilor realizând postere în care au redat cele aflate. Au investigat biografii profesionale, şi au aflat multe lucruri utile”, consideră directoarea adjunctă a Colegiului Economic „Transilvania”, Sorina Bălan, care coordonează proiectul împreună cu profesoarele Mihaela Ciula şi Daniela Sămărghiţan. Băieţii fiind cu toţii pasionaţi de fotbal, cu atât mai mult cu cât echipa Colegiului este fruntaşă în Liga Liceelor, au luat interviu unui celebru fotbalist mureşean, Ousmane N’Doye. „Acesta este un jucător foarte bun şi am avut multe de învăţat de la el. Ne-a plăcut mult, este un jucător foarte sincer, altruist. Un om foarte modest. Am învăţat că nu trebuie să fii încrezut şi trebuie să ştii să colaborezi cu oamenii”, a relatat Cristi, unul dintre elevii fotbalişti. Curiozitatea mea în schimb a fost dacă N’Doye are sau nu burtă. Nu are, a sosit răspunsul.

Urmaşul lui N'Doye De la maşini puternice la pediatrie…

Băieţii, dar mai nou şi fetele sunt pasionate de maşini şi motoare, cu cât mai puternice, cu atât mai bine. Vizitele la firmele care comercializează maşini şi piese de schimb, cât şi la service-uri auto au fost de la sine înţelese. Unul dintre ei chiar a construit acasă un camion, a dat ultima vopsea, şi tocmai încerca să-l pornească în sală, să-l vadă toată lumea. Mister Boboc 2014 a povestit în schimb cum se îmbină frumuseţea cu meseria. „Într-o meserie nu contează frumuseţea. Fiecare om are dreptul să lucreze acolo unde se simte că i se potriveşte, atâta timp cât se şi pregăteşte pentru asta”. În ce îl priveşte, el şi câţiva colegi au vizitat câteva unităţi militare, unde au aflat cum ar putea deveni ofiţeri. „Eu aş dori să ajung pilot de avion”, a mărturisit Dragoş Turcu. Grupuri de fete s-au orientat către secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean, unde au primit informaţii atât despre copiii internaţi şi au făcut cunoştinţă şi cu instrumentarul specific. De ce ar alege fetele de la Economic medicina? „Eu personal sunt pasionată de medicină, şi îmi place să ajut oamenii, în special copiii”, a explicat Denisa Pop, una dintre viitoarele pediatre. Fetele şi-au descoperit afinitatea către cariera de medic în cadrul proiectului şi mi-au explicat că şi un medic sau farmacist are nevoie de cunoştinţe de economie, trebuind să-şi administreze propriile cabinete. În ce priveşte profesorii implicaţi în Jobs, aceştia au sarcina de a sprijini activ elevii în îndeplinirea sarcinilor definite, iar pentru a putea face asta, ei parcurg un program de învăţămînt la distanţă.În Elveţia, aceste cursuri pentru orientarea profesională sunt predate în şcoli de aproape 30 de ani, iar din 2007, aşa numiţii „ani şcolari de alegere a carierei“ sînt parcurşi cu un succes deosebit.

Pasiuni descoperite

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close