Sanatate

Caută ajutor și spune STOP FUMAT!

DSC_1720 Persoanele care fumează ţigări, pipă, trabuc, bidis, narghilea, tutun mestecat, timp îndelungat şi într-un ritm zilnic, fără capacitatea de a putea opri fumatul atunci cînd se doreşte acest lucru, înseamnă că au o boală. O îngrijorare deosebită prezintă tendinţele negative de extindere a consumului de tutun în rândurile tineretului, a femeilor şi în grupurile de populaţie cu statut socio-economic vulnerabil, precum şi lipsa de control în politica tutunului.Se estimează că fumatul constituie cauza a 90% din decesele prin cancer pulmonar, a 75% din decesele datorate bronşitei şi emfizemului şi a aproximativ 25% din decesele prin boli cardio-vasculare. Statistic, cancerul reprezintă, atât în lume, cât şi în ţara noastră, a doua cauză de deces după bolile cardio-vasculare. Despre efectele nocive ale fumatului și care sunt metodele de tratare a acestei boli ne vorbește dr.Corina Mărginean, Clinica de Pneumologie Târgu Mureș str. Gheorghe Marinescu nr. 5, coordonator al Centrului STOP FUMAT Mureș.

Rep: La ce se expune fumătorul atunci când aprinde o țigară?

dr. C.M.: Cu fiecare țigară pe care o aprinde, un fumător introduce în organism nicotină și alte 3000-4000 de substanțe chimice. Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte fumatul ca şi boală. Boala dată de dependenţa faţă de nicotină fiind considerată de experţii OMS drog, la fel de periculor ca heroina, el dă dependenţă persoanelor care folosesc ţigara.  Este greșit cum se consiedră în popor că persoanele care fumează, fumează pentru că socializează, au un viciu, o plăcere. De fapt, ele au o boală, numită ”tabagism cronic”, boală cronică recidivantă, fumătorul poate avea perioade în care nu fumează, după care recade. În momentul în care fumătorul abandonează fumatul, apar simptomele sindromului de sevraj, cele mai importante fiind nervozitatea, agitația, tulburările de somn, o totală necoordonare a gândirii, motiv pentru care, pentru a depăși aceste obstacole, fumătorul își aprinde din nou țigara.

Rep: Care este cea ma frecventă boală cauzată de fumat?

dr. C.M.: Cancerul de plămâni este foarte răspândit, iar în ultimii ani a crescut prevalența la persoanele de sex feminin. Apariția cancerului este direct proporțional cu numărul de țigări fumate peste zi, dacă o persoană fumează sub 20 de țigări pe zi riscul este de 8 ori mai mare, iar dacă depășește pachetul de țigări pe zi riscul se dublează, comparativ cu cineva care nu a fumat niciodată. Vârsta are o deosebită importanță în ceea ce privește riscul apariției cancerului de plămâni, la fel și perioada de ani în care s-a fumat. La ora actuală asistăm la o scădere dramatică a vârstei la care unele persoane se apucă de fumat, respectiv 10, 12 ani, dar am avut și oameni care mi-au spus că au început fumatul la vârsta de 6-7 ani, ceea ce este alarmant. La fel de alarmant este numărul fetelor cdare se apucă comparativ, cu al băieților.

Pacientul s prezintă la medicul pneumolog atunci când boala se află în evoluție tardivă, foarte rare sunt cazurile în care noi depistăm cancerul pulmonar la debut. Acest lucru s-ar putea realiza dacă s-ar face un screening la toți fumătorii de 45 de ani, dar suntem departe de țările în care omul fumător acceptă să-și facă astfel de investigații fără a avea vreun simptom.

Rep: Pot să-și dea seama pacienții că au probleme grave de sănătate, pentru a se putea prezenta la medic din timp?

Dr. C.M.: În general simptomele care îl îndrumă pe pacient către medic și care îl îngrijorează în mod deosebit sunt tusea cu expectorație muco purulentă, hemoptizia, respectiv expectorația cu sânge, simptomul cel mai alarmant pentru pacient, apoi este dispneea, greutatea respiratorie, noaptea se trezesc că nu mai au aer. Un alt cancer frecvent este cel de laringe, cele gastrice, abdominale. În ultimii ani cercetările au făcut o legătură direcvtă între cancerul mamar și fumtaul la femei. Cancerele sunt bolile care sperie cel mai tare pe toată lumea, dar pe lângă acestea alte boli frecvnete sunt boile aparatului respirator. Bronhopneumonia cronică obstructivă al cărui factor principal este fumatul, este o boală cu evoluție de-a lungul anilor, dar severă. Odată cu avansarea afecțiunii, calitatea vieții scade alarmant, pacientul nu se mai poate îngriji singur, nu se mai poate îmbrăca sau mânca singur, plămânul lui este atât de distrus încât nu mai face față pentru oxigenarea corespunzătoare, activitățile fizice sunt reduse, uneori chiar imobilizându-l la pat. Toate acestea modifică starea psihică a individului, provocând depresii și scăderea stimei de sine. Bolile cardiace sunt mult mai întâlnite la fumători, la fel și accidentele vasculare cerebrale, în special la femeile care se află la menopauză, iar protecția hormonală dispare.  Fumul de tutun este un declansator puternic de simptome de astm, efectele fumatului sunt multe, de fapt afectează fiecare parte a corpului uman, inclusiv aspectele estetice, unghii galbene, piele îmbătrânită, riduri accentuate. Femeile care se opresc la Centrul STOP FUMAT iau în considerare acest aspect în mpdul serios.

Rep: Este fumatul pasiv la fel de nociv?

dr. C.M: Fumatul pasiv reprezintă inhalarea involuntară a fumului de tutun produs de un fumător, cele mai expuse categorii la fumatul pasiv sunt gravidele și copiii. La copiii care provin din familii de fumători, riscul de a deveni ei înșiși fumători este de două ori mai mare. În plus, prezintă o frecvență dublă a pneumoniilor și bronșitelor în primii 5 ani de viață, creștere pulmonară întârziată, crize frecvente de astm, boli acute și cronice ale urechii medii, risc de obezitate si ADHD, cancere și leucemii, risc de moarte subită la copilul mic.

Rep: La ce se expun femeile însărcinate care fumează?

dr. C.M: Femeia care fumează în timpul sarcinii se expune unui risc mare de a avea avorturi spontane sau nașteri premature, de a naște copii cu malformații congenitale sau cu greutate mai mică decât cea normală, creșteri tensionale la nou născut. Studiile recente arată că, o femeie trebuie să abandoneze fumatul cu 6 luni-1 an de zile, înainte de a rămâne gravidă, și nu doar femeia, ci și partenerul, pentru ca aceasta să nu fe supusă fumatului pasiv.

Rep: Ce este fumatul la ” mâna a treia?”

dr. C.M.: Fumatul este implicat în 6 din principalele 8 cauze de mortalitate la nivel mondial şi este de departe factorul de risc de deces preventibil cel mai des întâlnit . Dacă despre fumatul activ şi cel pasiv noţiunile sunt deja cunoscute, fumatul la „mâna a treia” este o noţiune mai nou introdusă . El reprezintă rezidul particular din fumul de ţigară care se depune pe suprafeţe si haine în timpul consumului ţigării şi persistă mult timp în spatiul respectiv.

Acesta poate avea efecte asupra sănătăţii nefumătorul dar şi fumătorul şi se descriu trei porţi principale de intrare, cea cutanată, digestivă şi respiratorie. Cei mai expuşi sunt copiii, mai ales în condiţiile expunerii acasă în locuinţe unicamerale şi cu ambii părinţi fumători. Patologia este similară fumatului activ sau pasiv.

Rep: Ce este centrul STOP FUMAT?

dr.C.M.: Prevenirea fumatului încetinește fenomenul de îmbătrânire, reduce frecvența patologiei asociate și crește calitatea vieții pacienților. România se înscrie în cele 21 de țări din lume care au programe speciale dedicate renunțării la fumat, programul a fost demarat în anul 2007, în 10 județe pilot, printre care și județul Mureș. Programul „Stop Fumat” oferă persoanelor care fumează platforma unui tratament complet, consiliere psihologică şi tratament medicamentos, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care se aplică în toate ţările civilizate ale lumii. La prima întâlnire se achită o taxă de 100 de lei, nu este necesar bilet de trimitere de la medicul de familie şi nici ca fumătorul în cauză să fie asigurat. Pacientului i se completează o fișă de observație prin care se stabilește scorul dependenței de drog și, în funcție de acestea i se aplică tratamentul. Este foarte important ca pacientul să fie decis să abandoneze fumatul. Pentru tratamentul medicamentos sunt eligibile doar persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, la pacienţii sub 18 ani sunt indicaţi substituenţi cu nicotină. Conform literaturii de specialitate, 3% din fumători reușesc să abandoneze fumatul singuri, restul de 97% având nevoie de sprijin și consiliere. Programările se fac la telefon 0771-679.493 sau 0265-215.133 interior 292, între orele 8.00-17.00, de luni până vineri.

 

Amalia VASILESCU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close