Sport

”Telenovela Dan Petrescu” s-a încheiat, acesta este noul antrenor al ASA

 OLYMPUS DIGITAL CAMERANoul antrenor al echipei de fotbal ASA Târgu-Mureş, vicecampioană după 40 de ani, component al ”generaţiei de aur”, Dan Petrescu a fost prezentat cu mult fast joi. Tehnicianul care a câştigat titlul în 2009 cu Unirea Urziceni vine după ce a pregătit ultima dată formaţia Al Arabi, din Qatar. Născut în 22 decembrie 1967 la Bucureşti, în cariera de fotbalist, Dan Petrescu a evoluat pe postul de fundaş dreapta, a debutat la Steaua, cu care a jucat şi finala Cupei Campionilor Europeni din 1989, la Barcelona, pierdută cu 0-4 în faţa AC Milan. A jucat 95 de meciuri la naţionala României, pentru care a înscris 12 goluri, fiind prezent la trei turnee finale: Mondialul din SUA 1994, Euro 1996 din Anglia şi Mondialul din Franţa 1998. A înscris la ambele turnee ale Mondialelor câte un gol, cel al victoriei din 1994 împotriva Statelor Unite şi cel care a adus victoria, 2-1 împotriva Angliei în 1998. A plecat din ţară în 1991, mai întâi în Italia, la Foggia, apoi la Genoa, după care a evoluat în Anglia, mai întâi la Sheffield Wednesday. În afara României, pe plan internaţional a avut evoluţii apreciate la Chelsea Londra, la care a jucat cinci sezoane, în 152 partide şi a înscris 17 goluri, după care a mai jucat câte un an la Bradford City şi Southampton. După ce a abandonat cariera de jucător, a început antrenoratul, prima echipă pregătită fiind Sportul Studenţesc. În România, în afara echipei cu care a devenit campion a mai pregătit Rapid Bucureşti, iar în străinătate, în afara echipei din Qatar, formaţiile Wisła Cracovia (Polonia), Kuban Krasnodar şi Dinamo Moscova (Rusia). Prima dintre acestea a fost unul din obstacolele ”Bursucului”, cum este poreclit Dan Petrescu, în drumul spre Târgu-Mureş. Contractul urma să fie semnat marţi, dar fostul internaţional mai avea alte oferte de la echipe atât din ţară, cât şi din străinătate şi a amânat decizia cu o zi, pentru a analiza ofertele.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAASA are cele mai bune condiţii din Liga I

Dan Petrescu a sosit la Târgu-Mureş la orele amiezii zilei de miercuri şi a participat la un prim antrenament uşor cu jucătorii prezenţi la prima convocare, urmând ca în următoarele zile să sosească şi ceilalţi componenţi ai lotului, unii chair aflaţi la final de contract, pentru negocierea eventualei prelungiri. Noul tehnician a refuzat însă întâlnirea cu reperezentanţii presei, până la semnarea contractului, care a avut loc în dimineaţa zilei de joi. După semnarea acestuia, valabil trei ani, cu un amendament care îi permite să părăsească echipa în momentul în care ar primi o ofertă din străinătate, lucru pe care Dan Petrescu nu l-a comentat, specificâd că este un aspect confidenţial, acesta şi-a exprimat primele impresii după preluarea echipei. ”Telenovela Dan Petrescu s-a încheiat, am semnat contractul. Sunt fericit că am ajuns la o echipă cum este ASA Târgu-Mureş. Am avut oferte din străinătate, printre care una din Anglia, unde chiar îmi doream să ajung. Nu m-am simţit însă cu adevărat dorit, pentru asta am ales ASA. Aici am văzut condiţii pe care nu le-am întâlnit la nicio echipă din Liga I. Îi felicit pe toţi cei de aici pentru că au făcut un sezon extraordinar. Ştim că de acum încolo va fi foarte greu, aşteptările sunt de acum mult mai mari, cine va juca împotriva noastră va juca mult mai motivat. Sper să menţinem nucleul care a obţinut această performanţă, în proporţie de cel puţin 70-80%. Mă bucur că a rămas Gabi Mureşan şi sper să obţinem cel puţin rezultatele din sezonul trecut. Un lot are nevoie de jucători experimentaţi, dar totodată şi de tineri de perspectivă, care să crească alături de aceştia. Dacă anul trecut obiectivul era salvarea de la retrogradare, acela din acest an este cel puţin calificarea în grupele Europa League. Împreună cu Bogdan Mara sper să alcătuim un lot cu care să obţinem ceea ce ne dorim, să alcătuim o adevărată familie, care să fie împreună şi la bine, dar mai ales la greu. Va fi însă nevoie de răbdare, nu sunt magician, nu putem face minuni peste noapte. De obicei echipa câştigă, iar la eşec antrenorul pierde, dar asta este soarta antrenorilor”, au fost primele cuvinte ale noului antrenor.

La final, din partea sponsorului care echipează echipa, acelaşi ca şi al reprezentativei României, Joma România, Dan Petrescu a primit un tricou personalizat, cu ”Super Dan” pe spate şi numărul sub care a evoluat fostul internaţional.

Greul de abia începe

Bogdan Mara va fi noul preşedinte executiv. Acesta şi-a exprimat la rândul său dorinţa de a face performanţă la ASA. Munca de abia începe, primul pas fiind alcătuirea lotului. ”Mă bucur să fac parte din acest proiect interesant şi îndrăzneţ totodată. Sperăm să alcătuim cât mai repede o echipă competitivă. Va fi un an foarte greu, ştim că a devenit deja ca o obesesie atunci când ai rezultate, să se aştepte mai mult. Se ştie că este foarte greu să ajungi sus, dar este şi mai greu să te menţii acolo. Va fi un sezon foarte încărcat, cu un campionat care va avea play off, cu meciuri în Cupa Ligii, Cupa României şi Europa League. Pentru asta avem nevoie de cel puţin câte doi jucători competitivi pe fiecare post şi vom încerca să ajungem cât mai departe”, a menţionat noul preşedinte.

La reunire a fost prezent şi Gabriel Mureşan, prezentat căpitan al echipei, situaţia lui Sepsi Laszlo nefiind încă certă, acesta având o ofertă de la echipa germană Nurnberg. ”Mulţumesc conducerii pentru aducerea unui staff experimentat. Ştim că ne aşteaptă un an foarte greu, în care, prin muncă şi seriozitate să formăm o echipă puternică”, a conchis pe scurt Gabriel Mureşan.

Echipa va fi completată în zilele următoare, perioadă în care va fi clarificată şi situaţia jucătorilor cărora le-au expirat contractele. După cum s-a estimat, în termen de patru, cinci zile, lotul să fie cristalizat în proporţie de cel puţin 90 %. Startul oficial va avea loc peste mai puţin de o lună, în 8 iulie, când ASA se va confrunta în Supercupa României cu Steaua, echipa la care a crescut şi s-a afirmat Dan Petrescu.

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close