Social

Ziua Tanchistului la Târgu Mureș

tanchistÎn ziua de 30 iulie, Clubul Ofiţerilor de Tancuri „Mureş” Târgu-Mureş- preşedinte colonel (r.) Aurel Bochiş, secretar general colonel (r.) Ioan Cocian – în colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş, au marcat, începând cu ora 11,30, în Sala mare a Cercului Militar, de pe strada Revoluţiei nr. 5 -7, 96 de ani de la înfiinţarea Armei Tancuri și au adresat un mesaj de felicitare tanchiştilor de ziua lor.

Evenimentul a fost onorat de prezența celor care au slujit şi slujesc sub Drapelul de luptă al marilor unităţi, unităţilor şi subunităţilor de tancuri, alături de colonel, dr. ing. Dorin Oltean, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,, Horea,, al județului Mureș, Mihai Dumitru Bîltag, comisar-șef de poliție Mureș și Ovidiu Dancu, vicepreședinte Consiliu Județean Mureș. Acestora li s-au alăturat General de brigadă Marin Ștefănescu, general de brigadă ® Constantin Cojocaru, liderul promoției 1955 împreună cu colegii din filiala MM, ACMR, președintele col (r) Ionel Corcodel și colonelul (rezervă) Ion Teodorescu. Simpozionul „96 de ani de la înfiinţarea primului batalion de tancuri în Armata României” a marcat deschiderea aniversării celor 96 de ani de la apariţia tancurilor în armata României, la 1 august 1919, dar și întâlnirea după 50 de ani de la absolvirea Școlii Militare a promoției 1955.

În cadrul manifestării, General de brigadă (r.) Paul Iovănel a vorbit despre „Oameni şi tancuri la Târgu-Mureş, iar participanții au adus un pios omagiu celor care s-au jertfit în lupta şi celor trecuţi în armata îngerilor, după care au depănat amintiri povestind de începutul ezitant al României, a 4-a ţară din Europa care înlocuia cavaleria cu nouă armă, de atitudinea ezitantă şi de multe ori ezitantă a guvernanţilor fără viziune şi care socoteau „costurile mari ” în detrimentul securităţii naţiei.

murgTancul, armă terestră necesară

”Poate să pară o copilărie pentru unii, dar strămoşul cel mai îndepărtat al tancului a fost scutul, acest obiect confecţionat din lemn sau metal, cu ajutorul căruia luptătorii respingeau loviturile directe sau cele de la distanţă. Că au devenit cu timpul obiecte de artă sau de fală pentru eroi, demonstrează rolul deosebit de important al acestui mijloc de apărare şi de luptă (scutul se folosea şi pentru lovire în lupta corp la corp). O combinaţie între scut şi un mijloc rapid de deplasare o constituiau carele de luptă trase de către doi, trei, patru sau de şase cai. Construite din materiale rezistente şi dure, dotate cu un arsenal de suliţe, săbii, buzdugane, praştii şi chiar bice aduceau puterea combativă a luptătorului la indicele 1/100 sau mai mult” a menționat locotenent colonel (r) Nicolae Iosif Neagoi. Potrivit celor declarate de acesta, există opinii, după care tancurile ar fi depăşite de cerinţele războiului modern, că misiunile lor ar fi din ce în ce mai reduse ca importanţă, că pot fi înlocuite cu mijloace de zbor mai eficace, mai rapide şi mai puţin costisitoare în exploatare. Posibilităţile tancurilor sunt limitate pentru că elicopterele de luptă pot îndeplini o parte din misiunile tancurilor, avioanele de vânătoare-bombardament au putere de foc şi efecte distructive superioare tancurilor, dar aceşti „urmaşi” nu pot realiza unul din cele mai importante roluri ale maşinilor de luptă, respectiv ocuparea obiectivului cucerit, sau menţinerea aliniamentului ocupat până la sosirea forţelor principale. Atâta timp cât există luptele terestre, obiective terestre de cucerit şi de menţinut, tancurile vor rămâne o necesitate şi dezvoltarea lor constituie un obiectiv al modernizării.

Criterii de performanță superioară

În cazul armelor terestre sunt conturate câteva direcţii spre obţinerea unor performanţe superioare, respective creşterea capacităţii de trecere, a vitezei de deplasare, a performanţelor dinamice, îmbunătăţirea ergonomiei, modernizarea şi realizarea unor comenzi, dirijarea prin satelit, creşterea puterii de foc a armamentului, diversificarea mijloacelor de legătură intern şi extern, creşterea capacităţii de protecţie şi a siguranţei echipajului, creşterea autonomiei în exploatarea în luptă, posibilităţi de refolosire în activitatea economică sau productivă. Puterea de foc este determinantă pentru ca un tanc să distrugă un obiectiv. Pentru asta trebuie să se țină cont de distanța maximă de la care obiectivul poate fi atacat, capacitatea de a ataca obiective mobile, viteza cu care pot fi atacate obiective multiple și capacitatea de a învinge vehicule blindate sau infanterie în tranșee. Mobilitatea include viteza și agilitatea pe câmpul de luptă, tipurile de teren care poate să le traverseze, înălțimea obstacolelor, tranșeele pe care le poate trece, capacitatea de a traversa poduri și distanța pe care o poate parcurge înainte de a fi alimentat cu combustibil. Mobilitatea strategică include, pe lângă capacitatea de a se deplasa cu mari viteze pe drumuri, și posibilitatea de a fi transportat în tren sau pe remorci cu platforme  trailere.

Leopard 2, elită tehnică

Fără posibilitatea relocării unui corp blindat american în România, cea mai serioasă opțiune rămâne cea a Leopard 2, ținând cont de faptul că cei mai apropiați aliați NATO, geografic vorbind , polonezii, turcii, grecii, dețin Leopard 2, dar și de faptul că cei de la Krauss Maffei-Wegmann colaborează deja cu UM București, ceea ce înseamnă mentenanță și chiar producția unor piese în țară, eventual și evoluții ulterioare autohtone. Prezent la evenimentul dedicat Zilei Tanchistului, inginerul Alexandru Murg, reprezentant al KMW în România, a declarat că, în ziua de astăzi, în lupta cu tancuri, ori ești cel mai bun, ori mai bine îți ocolești dușmanul. Tancul Leopardul 2 trage la 4 km la țintă fixă, din orice poziție, din mers sau de pe loc, în absolut orice situație, motiv pentru care a fost ales model de elită tehnică de către toate statele europene majore ca armă de luptă terestră a UE. Leopard 1 a fost produs pentru prima dată în 1963 de Krauss Maffei-pentru Ministerul german al Apărării și mai mult de 6.000 de vehicule au fost exportate în Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Italia, Canada, Olanda, Norvegia, Turcia și Australia. Succesorul Leopard 1, Leopard 2, a fost produs pentru prima dată în 1979 și este în serviciu cu armatele din Austria, Canada, Chile, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Singapore, Elveția , Suedia, Spania și Turcia, cu mai mult de 3.200 produse.

Diplome aniversare și-un păhărel

Născut în anul 1932, Alexandru Murg este omul de afaceri care a adus în România trenurile “Săgeata Albastră” și a donat Fundaţiei Aerospaţiale Române 16.000 de euro, bani necesari pentru a construi replica avionului lui Aurel Vlaicu. În viitor el dorește să alăture veteranii tanchiști din Germania cu veteranii tanchiști români.

Zeci de ofiteri prezenți la Ziua Tanchistului au primit diplome aniversare, iar la finalul ceremoniei cu toții au fost răsfățați cu o masă copioasă. Participanții au asistat la inaugurarea Sălii Tradițiilor Militare realizate cu ajutorul Consiliului Județean Mureș, în parteneriat cu Fundația ”General Ștefan Gușă”.

Amalia VASILESCU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close