EconomicEveniment

„Fomco Eco Friendly”, maşina propulsată de panouri solare

A masinaConducerea Fomco Group a prezentat joi, 20 august, prima maşină electrică alimentată de la panouri solare din România. Intitulat „Fomco Eco Friendly”, autoturismul este un promotor al folosirii energiei alternative, nepoluante şi se deplasează cu energie furnizată de o mică staţie de panouri solare.

 Autonomie de circa 100 de kilometri

Directorul Fomco Group, Nyulas Bernat, a motivat achiziţionarea autoturismului Renault Twizy şi folosirea staţiei de panouri solare pentru alimentarea acestuia. „Maşina e un Renault Twizy, e o maşină electrică pe care am achiziţionat-o, iar ideea în principiu nu e neaparat maşina, ci modul de încărcare, cu energie verde. Maşina are o autonomie de aproximativ 100 de kilometri, cu o încărcare care ţine patru-cinci ore şi a costat circa 8.500 de euro cu tot cu închirierea bateriei pe şapte ani, iar investiţia se cifrează la aproape 17.000 de euro. Ideea nu era neaparat legată de cât de mult economisim folosind acest sistem, ideea e că este un demers ecologic. Am convingerea că aceste maşini îşi vor face apariţia şi în oraşul nostru în foarte scurt timp şi cred că este necesar să se amenajeze parcări speciale cu încărcătoare. Maşina e pentru una-două persoane, pentru deplasare prin oraş. E silenţioasă, ecologică, uşoară, e perfectă pentru oraş”, a declarat Nyulas Bernat, cu prilejul unei conferinţe de presă demonstrativă, organizată la sediul societăţii.

B Nyulas Bernat - directorul Fomco Group Alimentare la priză de 230 de volţi

Autoturismul „Fomco Eco Friendly” poate fi încărcat cu energie electrică de la reţea, însă specialiştii Fomco Group au dus mai departe originalitatea proiectului, folosind pentru încărcare un mic ansamblu de panouri solare. Astfel, a fost ales un sistem tehnologic off-grid, care permite înmagazinarea energiei solare captate de panouri la acumulatori special fabricaţi pentru aplicaţii solare. De asemenea, funcţionarea sistemului poate fi monitorizată de pe orice smartphone sau tabletă cu Android. „Sistemul e fotovoltaic, sunt 24 de panouri fotovoltaice polycristaline montate pe o suprafaţă de 40 de metri pătraţi, ele au 240 de waţi, în total 5.800 de kilowaţi. Aceste panouri încarcă nişte baterii cu curent alternativ, iar curentul din baterii este transformat din curent continuu de 48 de volţi în curent alternativ şi maşina poate fi încărcată astfel de la priză, la 230 de volţi”, a menţionat Nyulas Bernat.

C Claudiu Maior - viceprimarul municipului Targu Mures Pasul următor, panouri de încărcare în Târgu-Mureş

La conferinţă de presă a participat şi Claudiu Maior, viceprimar al municipiului Târgu-Mureş, care a felicitat conducerea firmei Fomco pentru seriozitatea cu care îşi achită impozitele şi taxele la bugetul local şi a subliniat interesul autorităţilor locale pentru asemenea proiecte care au ca obiectiv reducerea poluării. „Noi am pornit un proiect, „Casa Verde”, acum patru ani, care s-a implementat în urmă cu doi ani în 18 şcoli din municipiul Târgu-Mureş, aşa că acest proiect este nu binevenit, ci foarte binevenit pentru că spune stop poluării”, a afirmat Claudiu Maior. „În ceea ce priveşte discuţiile avute cu domnul patron, pot să spun că le vom oferi două-trei locuri pentru astfel de panouri solare în Târgu-Mureş unde să vină să le monteze, iar cei care îşi cumpără maşini şi sunt direct interesaţi, să le poată încărca. Mi-aş dori mult ca Poliţia Locală să aibă cel puţin 15 astfel de maşini care să nu polueze, să fie mici, să poată să meargă printre maşini şi să intervină pe străzile înguste. Poate vom găsi o colaborare cu o societate care să ne închirieze astfel de maşini şi ele să se încarce de la astfel de panouri”, a completat viceprimarul municipiului Târgu-Mureş.

Despre Fomco Group

Fomco Group este alcătuit din:

Fomco Solar System – soluții la cheie în sisteme fotovoltaice; consultanță, proiectare, execuție; operare, întreținere și service; monitorizare și mentenanță; încărcare mașină electrică.

www.fomcosolar.ro

Fomco Truck Service – service de camioane și semiremorci; reprezentanță marcă IVECO; stație ITP și verificări tahografe; service camioane și spălătorie de camioane.

www.fomcotruckservice.ro

Fomco Truck Shop – unic importator tahografe Stoneridge în România; limitatoare de viteză; stații radio CB; încălzitoare staționare Webasto şi Eberspaecher; frigidere auto și sisteme de aer condiționat. www.fomcoservice.ro

Fomco GPS – sisteme de monitorizare flotă prin GPS, localizare prin GPS, monitorizare consum combustibil, sistem electronic de emitere bilete.

www.fomcogps.ro

 Fomco Prodimpex

 SC Fomco Prodimpex SRL a fost înființată în octombrie 2002 și este o componentă a Grupului Fomco. Activitatea este structurată pe mai multe linii de business, însă un element esențial în aria de activitate îl constituie domeniul tahografelor și a managementului de flotă auto. Având o experiență de peste 13 ani de activitate în aceste domenii, Fomco oferă soluția eficientă pentru a monitoriza activitatea, caracteristicile individuale și starea de funcționare a fiecărui vehicul din flotă.

Fiind un furnizor de top la nivel național și internațional, deținând un portofoliu de peste 200 de parteneri, Fomco dezvoltă și livrează produse care îndeplinesc și satisfac nevoile clienților săi din România și Europa În decursul celor 13 ani de activitate, Fomco a garantat satisfacție autentică prin ofertarea de produse puternice, manifestând o permanentă dedicare nevoilor și cerințelor clientului.

Prin vânzările directe și spațiile destinate pentru suport și service, partenerii noștri de afaceri își aduc aportul la extinderea rețelei de distribuție și service la nivel național.

La nivel local, Fomco Truck Service, inaugurat în vara anului 2010, este un service de camioane aflat în continuă dezvoltare, care oferă toate serviciile de mentenanță necesare unui parc auto.

 

Fomco Solar Sytems

 SC Fomco Solar Systems, parte din Grupul de firme Fomco din anul 2011, s-a axat pe proiectarea, execuția și exploatarea sistemelor fotovoltaice atât industriale (montate pe câmp deschis și acoperișuri) cât și rezidențiale. La începutul anului 2011 a proiectat și executat primul proiect al companiei de sistem fotovoltaic de 55 KW. Sistemul este montat pe acoperișul sediului firmei și a fost conectat la sistemul național electric la începutul anului 2012.

Proiectul cheie din istoria Fomco Solar System: în data de 12 octombrie 2012, în localitatea Chirileu din judeţul Mureş, a fost inaugurat propriul parc solar, care în acel moment era cel mai mare parc fotovoltaic funcţional din Romania. A fost conectat la Sistemul Energetic National.

În total, proiectul amplasat pe 8 hectare de teren agricol, echivalentul a aproape 10 terenuri de fotbal, este compus din 15.456 de panouri solare cu o putere instalată de 3,63 MW. Valoarea investiţiei s-a ridicat la 4,5 milioane de euro, fiind realizată de compania Fomco Solar Systems.

Obiectivul principal al Fomco Solar Systems este de a oferi partenerilor, investitorilor în proiecte fotovoltaice soluții şi servicii de ultimă generatie, eficiente, de bună calitate, la prețuri competitive.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close