Ediția jubiliară a XX-a a Zilelor Orașului Iernut, un spectacol de înaltă ținută

8Spectacolul străzii a depăşit în culoare şi savoare spectacolele de pe scenă, deşi foarte reuşite la rândul lor. O adevărată sărbătoare a oraşului a cuprins localitatea Iernut în acest sfârşit de săptămână, la cea de-a XX-a ediţie a Zilelor Oraşului. O sărbătoare mare, pe măsura sufletului acestui oraş.

1 Spectacolul străzii a egalat cel de pe scenă

Zile care au inclus de toate pentru toţi şi toate gusturile. De la lansări de carte la muzică populară. De la veterani cinstiţi la cei mai buni elevi. Un impresionant Festival de cântece populare patriotice în umbra monumentului de la Oarba de Mureş. Şi desigur starurile momentului, care au înflăcărat serile iernuţenilor. Cu toate reunite sub umbrela generoasă a sărbătorii, care a mobilizat toţi cetăţenii, de la mic la mare. Sunt convinsă că doar bolnavii netransportabili au rămas acasă. Iar pentru eventualii cârcotaşi, o sărbătoare organizată strict din sponsorizări, după cum au arătat de pe scenă oficialităţile oraşului. „Banii cetăţenilor trebuie să ajungă acolo unde le este locul, adică în dotări şi infrastructură”, au spus aceştia de pe scenă.

2 Ansamblul „Iernuţeana”, adevăraţi profesionişti

E greu de ales momentul cel mai reuşit. Fantastici au fost de exemplu micuţii Ansamblului „Iernuţeana”, ansamblul care a răspuns de tradiţiile locului. Micuţii, cu vârste între 5 şi 7 ani, pregătiţi de către Valentina şi Nicolae Bolog, au făcut un spectacol impresionant. Şi nu pentru că au fost copii. Eleganţa cu care au executat dansurile populare autentice ar fi putut egala execuţiile profesioniştilor. Printre invitaţii ansamblului iernuţean, şi „Junii Târnavei”, deja consacraţi. În formă au fost şi cei de la Ansamblul „Hajdina” din Luduş şi frumoşii de la „Kökényes” din Târnăveni. Iar „Iernuţeana” a fost de-a dreptul fulminantă cu dansurile ţigăneşti care au înfierbântat sângele tuturor. Un spectacol de dansuri populare de excepţie.

4 Ramona Dragoste, şi cuvintele la ea

Starurile dintotdeauna au pregătit atmosfera pentru starurile momentului. Printre invitaţi, frumoasa Ramona Dragoste, o cunoscută şi talentată artistă a naiului. Aceasta a avut şi cuvintele la ea, nu doar naiul cu care se stăpânesc reciproc când a declarat că stăpânul ei este publicul. Tânăra a declarat dealtfel că mentorul ei spiritual este Gheorghe Zamfir, datorită căruia a luat pentru prima oară naiul în mâini. Despre demnitate şi păstrarea tradiţiilor a fost şi reprezentaţia tinerilor de la „Fii Moţilor” din comuna Mihai Viteazu din judeţul Cluj, invitaţi ai „Iernuţenei”. În mod inedit, la Iernut parcă au fost savurate mai intens aceste momente. Publicul cel mai înflăcărat s-a înghesuit în faţa scenei mai ales la muzica şi dansurile populare. „Să vedem cum era pe vremuri nu chiar aşa demult apuse”, mi-a explicat Dumitru Tiucă, spectator care nu s-a dezlipit din faţa scenei în tot acest timp.

 6Dancs Annamari, prezenţă scenică deosebită

Sigur că şi tentaţiile de pe alei şi-au spus cuvântul. În plus, de la umbra arborilor, feriţi de razele dogoritoare ale soarelui parcă se auzeau poate şi mai bine concertele. Mirosul care venea de la grătare era prea îmbietor, iar sucurile sau berea rece atrăgeau ca un magnet numeroşii vizitatori. Prezenţa deosebit de agreabilă, atât prin calităţile vocale, interpretative şi scenice a talentatei Dancs Annamari, revenită la Zilele oraşului Iernut după trei ani de absenţă, a fost una cât se poate de apreciată de spectatori. Artista, solistă în prezent la Teatrul de Operetă din Budapesta, şi-a încercat glasul cu câteva arii din spectacolele recente cu efectul scontat. Melodiile alese au fost dintre cele care se află deja de generaţii adânc înrădăcinate în sufletul publicului, succesul fiind astfel garantat.La aceleaşi cote ridicate s-au ridicat şi tinerele interprete Ami şi Antonia, care au reuşit să cucerească inimile celor prezenţi.7

6

 

5

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close