Eveniment

Taurinele din Sărmașu, în întrecere de Zilele Orașului

2Conform tradiției, cu ocazia serbării Zilelor Orașului Sărmașu, nu a putut lipsi nici obișnuita Expoziție de Taurine, organizată de către Asociația Crescătorilor de Taurine Mureș, sub patronajul Agenției Naționale pentru Zootehnie și sprijinul Primăriei Sărmașu. În „ring” au urcat pe rând peste 50 de exemplare, repartizate pe patru categorii, exemplare amirate de către un juriu care a avut uneori nevoie de mult timp să delibereze. Comitetul de organizare al Expoziției a fost alcătuit din oficialitățile locale, prin primarul Ioan Mocean și viceprimarul Sallai Imre, reprezentanții Camerei Agricole Județene Mureș, prin prezența directorului executiv Ileana Gușatu, ai Organizației Județene pentru Zootehnie Mureș, prin Maria Fola, șef birou și ai Camerei Agricole Locale Sărmașu, prin persoana lui Aurel Moancă. „Trebuie să felicităm organizatorii, totodată și participanții. Este o muncă grea, dar Sărmașu este o zonă cu vechi tradiții în această ocupație și se poate observa acest lucru prin minunatele exeplare cu care s-au prezentat la această expoziție. Așa cum spunea și bunicul meu, țin minte o vorbă foarte înțeleaptă, care spune că „animalul se îngrașă și se dezvoltă deja din ochii gospodarului”. Dragostea pentru această muncă și pentru animal se reflectă în felul în care arată acesta”, au fost câteva din cuvintele președintelui Asociației Județene pentru Zootehnie Mureș, Vasile Bota.

5 Emoții doar pentru proprietari

Rând pe rând, proprietarii au defilat împreună cu exemplarele prin fața juriului. Cele patru categorii premiate au fost: Vaci multipare, Vaci primipare, Juninci și Tineret productiv. După ce au fost „jurizate”, primele trei locuri au rămas în „țarcul de premiere”. La prima categorie, pe primul loc a fost ales exemplarul proprietarului local Aurel Hulpe, urmat de Viorica Hulpe și Ioan Călușer, tot din Sărmașu. La Vaci primipare câștigător a fost desemnat Ioan Oltean, urmat de Ovidiu Văcar, ambii din Sărmășel și Szabo Zoltan, din Sărmașu. Au urmat cele mai tinere animale, cele care asigură practic viitorul rasei. „Crescătorul trebuie să fie foarte atent la prima gestație, animalul să aibă o dezvoltare armoniasă, dar trebuie avut și răbdare, chiar la 4 sau cinci gestații”, a specificat Vasile Bota. Cu un alt animal, același Ovidiu Văcar a obținut de această dată primul loc la Juninci gestante, fiind urmat de doi localnici, Simion Chișu și Vasile Burcă. Ultima categorie, Tineret reproductiv i-a revenit lui Felix Băldean, din Vișinelu, iar pe locurile următoare s-a clasat din nou doi sărmășeni, Marian Punte și Marcel Loghin.

8 Premianții, răsplătiți simbolic

Pemiile au fost mai degrabă simbolice, respectiv 150, 120 și 100 lei, dar mândria proprietarilor a fost pe măsură. „Bălțata este o rasă pe care noi o creștem de peste 150 de ani, cu exemplare aduse atunci din Austria și Germania. Din păcate piața ne dă mari greutăți, prin prețurile scăzute la produsele autohtone și rasa asigură în prezent doar 35-40% din efectiv, în timp ce în alte țări aceasta reprezintă aproape 80 %. Din fericire taurii rasei acoperă în jur de 90 %, dar dacă nu vom fi uniți, ne vom vedea nevoiți să cumpărăm animale din alte părți, așa cum și oamenii care s-au ocupat de generații de această îndeletnicire grea se văd nevoiți să-și caute de lucru în altă parte și aici vom vedea peste doi, trei ani mai degrabă capre”, consideră președintele AJZ Mureș.

La final s-au acordat și premiile speciale, în valoare de 50 lei. Cel mai tânăr crescător a fost Ovidiu Văcar, cel mai vârstnic Alexandru Porcolab, din Sărmășel, premiul pentru cel mai corect uger i-a revenit proprietarului Ioan Oltean, din aceeași localitate, iar lui Aurel Huple, câștigătorul categoriei Vacă multipară i-a revenit Marele Premiu.

„Fiecare an expoziția este o reușită. Creșterea animalelor este o îndeletnicire de tradiție în zona noastră și acest lucru se reflectă prin produsul muncii oamenilor, care ar trebui sprijiniți mai mult. Faptul că sunt prezente persoane importante din domeniul zootehniei spune multe despre activitatea asociațiilor din zonă”, au fost concluziile primarului Ioan Mocean.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close