Sanatate

Ce șanse au medicamentele generice să rămână pe piață

2-mihai laurentiuDirectorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Laurenţiu Mihai, a fost prezent, joi, 15 octombrie, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS 2015) de la Târgu-Mureş, unde a prezentat soluții de reorganizare a sistemului de sănătate pentru obținerea unor rezultate centrate pe pacient. Mai exact, acesta a vorbit despre medicamentele generice și șansa lor de a rămâne pe piață ca să ofere un acces cât mai larg la tratament pacienților din România cu costuri rezonabile.

Directorul executiv al APMGR a declarat că tot mai multe medicamente ieftine ajung să fie cu prețurile de producție peste prețul aprobat de Ministerul Sănătății, deci sunt total neprofitabile și astfel ajung să iasă din producție.

„E deja a doua ediție a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar și începe să devină o tradiție. Nivelul prezentărilor și al conferinței este, în general, foarte bun și rămâne de văzut în ce măsură autoritățile vor lua acasă și vor pune în practică ceea ce se discută aici, mai ales recomandările experților prezenți. Prezentarea mea se referă la medicamentele generice și șansa lor de a rămâne pe piață ca să ofere un acces cât mai larg la tratament pacienților din România cu costuri rezonabile. Din păcate, în prezent nu este cazul. Avem, pe de-o parte, o politică de prețuri, care obligă medicamentele din România să fie la cel mai scăzut preț din Europa, iar pe de altă parte avem o taxă clawback care depășește 25% din vânzări. În aceste condiții, tot mai multe medicamente ieftine ajung să fie cu prețurile de producție peste prețul aprobat de Ministerul Sănătății, deci sunt total neprofitabile, astfel încât ies din producție, ceea ce înseamnă că rămân medicamente mai scumpe. Statul va plăti mai mult, iar pacientul va trebui să scoată din buzunar, ca și co-plată, din ce în ce mai mulți bani. Nu numai că nu-ți atingi obiectivul inițial al politicii publice, acela de a face economii, ci dimpotrivă – medicamentele cu prețul mai mic nu există, iar pe piață rămân doar cele mai scumpe, iar pacientul mergând la farmacie vede că de la lună la lună aceeași rețetă îl costă mai mult. Percepția lui este că s-au scumpit medicamentele, nici vorbă că s-au ieftinit. Acest lucru înseamnă costuri mai mari pentru sistemul public, dar mai ales pentru pacient, care alege, de multe ori, să renunțe la tratamente, pentru că nu mai are banuii pentru co-plată. Ajunge în ultima clipă la doctor, cazul e mai complicat și fie îl pierzi, fie va costa mult mai mult în final decât dacă ar fi fost tratat de la început cu medicamente mai ieftine”, a declarat Laurențiu Mihai.

Ce soluții există

Acesta a arătat că soluția propusă de APMGR, în ceea ce privește taxa clawback, este aceea de a ajusta taxa în funcție de prețul aprobat de Minister. „Medicamentul generic are un preț reglementat de maximum 65% din prețul medicamentului original, dar în același timp trebuie să plătească același nivel de taxă. Aceasta e o situație absolut neconstituțională pentru că am, pe de-o parte, o limitare de venituri, iar pe de altă parte am nivelul de impozit de 100%. Soluția recomandată de noi și e, de fapt, un proiect de lege care a fost deja aprobat de Senat și se află acum la Camera Deputaților este exact în sensul de a ajusta taxa pentru generice la un nivel mai mic față de cel al medicamentului general, în concordanță cu politica de prețuri. Acest lucru înseamnă că nivelul taxei care ar trebui să fie plătită de generice ar fi la nivel de 65% din ceea ce plătește medicamentul original. Repet, absolut în baza obligațiilor constituționale de a așeza taxele pe baze corecte și proporționale cu veniturile”, a precizat directorul executiv al APMGR.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close