EducatieEveniment

Titlu de doctor honoris causa pentru prof. dr. Torma András

2 torma andrasSenatul Universităţii Petru Maior (UPM) din Târgu-Mureş, întrunit în şedinţă festivă în Aula Magna, a acordat miercuri, 4 noiembrie, titlul de doctor honoris causa precum şi medalia de aur a Universităţii rectorului Universităţii din Miskolc, Ungaria, prof. dr. Torma András. Titlul onorific a fost acordat în semn de recunoaştere datorată atât operei ştiinţifice deosebite ale prof. dr. Torma András, cât şi pentru contribuţia de excepţie şi nemijlocită la dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi la creşterea prestigiului universităţii mureşene. Un moment festiv şi de suflet, precum şi o ştachetă ştiinţifică ridicată pentru Conferinţa de Drept Internaţional organizată de către UPM.

 Cinste şi responsabilitate

Vizibil emoţionat, proaspătul distins cu titlul onorific s-a adresat asistenţei în limba română. „Am venit la Universitatea Petru Maior din Târgu-Mureş bucuros şi profund emoţionat. Titlul de doctor honoris causa pentru mine ca jurist înseamnă responsabilitate. Din acest motiv şi Universitatea Petru Maior devine Alma Mater pentru mine. Sunt recunoscător celor care au contribuit la acordarea acestui titlu”, a declarat rectorul Universităţii ungare în cuvântul de mulţumire, declarându-şi totodată recunoştinţa faţă de prietenii şi colegii de la Universitatea mureşeană cu care a colaborat în ultimii 10 ani. „Vă promit că voi fi demn titlului de doctor honoris causa şi o să muncesc pentru întărirea relaţiilor de colaborare”, a adăugat prof. dr. Torma András înainte de a-şi prezenta lucrarea intitulată „Soluţii noi de organizare a statului din Ungaria”.

 Modalităţi de organizare statală

1 Prezentarea proaspătului doctor honoris causa s-a dovedit una interesantă şi extrem de actuală în contextul recentelor tulburări politice din România ultimelor ore. Acesta a amintit despre mulţimea problemelor sociale apărute la sfârşitul secolului XX precum şi la începutul secolului XXI. „Cetăţenii îşi doresc o susţinere din ce în ce mai pronunţată din partea statului. Pe de altă parte ei doresc să contribuie din ce în ce mai puţin. Aici există o mare contradicţie”, a explicat profesorul. Pentru rezolvarea problemelor specialiştii au identificat trei tipuri de răspunsuri. „Primul are un pronunţat caracter tehnic, şi presupune ca administraţia publică să preia tot ce se poate prelua şi să administreze în aşa fel cum ar administra şi problemele private. Acordăm statului un cadru de funcţionare asemănător cu cel al firmelor private. Acesta ar fi „New Public Management”, a arătat Torma. A doua variantă în opinia invitatului de onoare al UPM este bazată pe valori. „Statul îşi întreabă la modul concret cetăţenii. Tu ce doreşti? Acordă cetăţenilor un statut de partener cu drepturi egale şi rezolvă problemele împreună. Al treilea tip de răspuns ar fi de tip administrativ şi presupune existenţa unui stat puternic. Acesta îşi face simţită prezenţa în momentele dificile pentru societate, fără să intervină în rest. Bazându-se pe concluzia că modalităţile anterioare nu mai corespund şi este nevoie de o optică fundamental schimbată, Ungaria a ales în 2010 un melanj între varianta a doua şi a treia. Există un stat puternic dar şi cerem părerea cetăţenilor. La noi funcţionează deja din 2010. Să pomenim doar de criza refugiaţilor. Statul ungar a întrebat cetăţenii cum doresc să reacţioneze. Cetăţenii, în proporţie de 90%, au fost cei care au avansat construcţia unui gard fizic. Şi am rezolvat problema. La fel s-a procedat şi în ce priveşte impozitele companiilor multinaţionale precum şi în alte domenii. Rezultatul a fost extreme de benefic pentru cetăţeni. Practic în Ungaria nu există inflaţie. Au scăzut drastic cheltuielile cetăţenilor şi nivelul de trai este în creştere”, a arătat rectorul Torma András. Prezentarea acestuia a ridicat din start la un nivel înalt lucrările conferinţei de drept internaţional, începute joi, 5 noiembrie.

 Galeria personalităţilor UPM

Iniţiativa acordării titlului onorific aparţine Senatului Universităţii, fiind aprobată în cadrul unei şedinţe din luna septembrie a acestui an, a arătat preşedintele Senatului, Cornel Sigmirean. Acesta a subliniat că prof. dr. Torma András este un prieten devotat al Universităţii mureşene. Proaspătul distins cu titlul de doctor honoris causa este membru al corporaţiei doctorilor din cadrul Academiei de Ştiinţe Ungare, membru al Academiei de Drept European, vicepreşedinte al Asociaţiei de Drept Informatic (Jogi Informatikai Társaság) precum şi membru fondator al Federation Internationale pour le Droit Européen. „Astăzi Universitatea Petru Maior din Târgu- Mureş trăieşte un moment fericit, un moment de sărbătoare. Începând de astăzi, domnul profesor doctor Torma András va face parte din galeria personalităţilor tutelare ale Universităţii noastre”, a declarat Călin Enăchescu, rectorul UPM.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close