Uncategorized

Zeciuiala țãranilor

Impozitul pe venit ce va fi aplicat agricultorilor începând cu 2006 a generat o stare de nemulțumire în rândul acestora. Pentru cã efectele pe termen lung ar putea fi destul de dure, mai ales pentru producãtorii mici și mijlocii. Agricultorii sunt de pãrere cã ar fi de preferat sã se evite impunerea unor taxe inainte de integrarea în UE, pentru a se asigura o dezvoltare corespunzãtoare înaintea acestui moment.

Efectele impozitãrii veniturilor agricole vor fi resimțite de pãtura de mijloc a agricultorilor, adicã exact aceea care se dorește a fi dezvoltatã înainte de integrarea din 2007. Pe de altã parte, este foarte posibil ca, din cauza acestei taxe, cei care lucreazã pãmântul ca persoane fizice sã renunțe la aceastã activitate, pentru cã nu vor mai face fațã, foarte mulți producãtori fiind puși în fața unei stãri de insolvabilitate, a falimentului.

Ministrul Gheoghe Flutur nu s-a arãtat foarte încântat de introducerea, de la anul, a impozitului pe venit. Acesta și-a exprimat poziția într-o notã adresatã Ministerului Finanțelor Publice, în care afirmã cã nu susține introducerea unui impozit pe venit în acest moment.

Impozitarea nu este justificatã pentru cã veniturile nu sunt suficient de mari, iar fermele sunt în plin proces de organizare și trebuie lãsate sã se dezvolte. În plus, anul 2005 a fost unul foarte greu pentru agricultori, din cauza pierderilor suferite în urma inundațiilor, și oamenii nu au de unde plãti și alte taxe. Un alt motiv pentru care introducerea acestui impozit nu este oportunã este legat de faptul cã, în 2006, subvențiile se vor diminua fațã de 2005, iar impozitele pe terenurile agricole se vor mãri de câteva ori. (D.T.)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close