Categorii

Ediţia

tipărită

Transilvania Business

IMM-urile pe val...

Evenimentul „IMM ReStart – Resurse si consultanta pentru dezvoltare”, organizat de Doingbusine...

Daciana Sârbu şi Daniel Constantin vor deschide Expo-Conferinţa Meat & Mi...

Daniel Constantin, Viceprim-ministru şi Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alături ...

Sprijin strategic...

Proiectul “Acţiuni strategice pentru dezvoltare strategică” este o aplicație a strategiei Uni...

Old Cluj

Centenarul Palatului Culturii

Centenarul Palatului Culturii
06 martie 2006

Amazoanele de pe Mureş

După unii, locul le e \"la cratiţă\" sau în dormitor l Alţii le consideră mai organizate decât bărbaţii şi mai capabile de a conduce * Emanciparea femeilor, începută în urmă cu trei secole, şi-a produs efectele, multe dintre ele ajungând astăzi în poziţii de conducere, de unde pot influenţa soarta comunităţii * Lokodi Edita, Felicia Pop, Mioara Şipoş sau Maria Precup sunt nume de care a auzit toată lumea * Departe de epoca matriarhatului, astfel de femei demonstrează că pot deţine oricând puterea, şi cu succes

 

Nu avem noi o Condolezza Rice, cea mai puternică femeie a lumii - unii o consideră chiar cel mai puternic om de pe planetă -, o Margaret Thatcher, fosta \"doamnă de fier\" a Marii Britanii, sau o Angela Merkel, cea care i-a suflat anul trecut lui Gerhard Schroeder funcţia de cancelar al Germaniei, dar nici femeile din Mureş nu sunt de lepădat. Reprezentantele mureşene ale sexului frumos au reuşit să se impună, atât în domeniul economic, cât şi în administraţie, ajungând să aibă un cuvânt important în viaţa judeţului, pe toate palierele.

 

Preşedintele

 

De profesie jurist, Lokodi Emoke Edita a ajuns în urma alegerilor din 2004 în fruntea Consiliului Judeţean. Contestată, dar şi admirată, Lokodi conduce şedinţele cu o mână de fier, ceea ce stârneşte adeseori nemulţumiri în rândul colegilor de sex opus. Absolventă de Drept la UBB Cluj, Lokodi a activat din 1981 până în 1992 ca procuror, după care a trecut în avocatură, unde a rămas până în 1999. De politică s-a apucat în ţ90, când s-a înscris în UDMR, formaţiune pe care a reprezentat-o începând cu 1994 în cadrul Consiliului Judeţean. Pe plan personal, consideră că cea mai importantă realizare o reprezintă cele trei fete, de la care aşteaptă în acest an să o facă bunică.

Deşi este o prezenţă autoritară, face caz de apartenenţa la \"sexul slab\", nu o dată cerându-le jurnaliştilor să-i scrie în articole numele complet, \"pentru a nu se înţelege că sunt bărbat\".

 

Alchimistele afacerilor

 

Părintele producătorului de medicamente PharmaTech, Mioara Şipoş este une dintre cele mai importante femei de afaceri ale judeţului. După vânzarea firmei către Lek, s-a implicat, alături de fiul său, Răzvan, în proiectul Hotelului Concordia, devenit cel mai şic hotel din Târgu Mureş. Împreună cu celălalt copil, Ruxandra - soţia lui Emil Hurezeanu -, a demarat o nouă afacere în domeniul farmaceutic, achiziţionând licenţa produselor dermato-cosmetice Ivatherm, pe care intenţionează să le producă şi în România.

O altă femeie care a reuşit să transforme medicamentele în bani şi putere este Valeria Antonie, patroana lanţului de farmacii Beladonna, preşedinte al Patronatului Farmaciştilor şi membru al Uniunii Generale a Industriaşilor din România. Soţie de senator, Valeria Antonie are o fată şi un băiat, dar are grijă şi de propria imagine.

Directorul Casei Judeţene de Asigurări, Csiki Zsuzsanna, este una dintre cele mai fermecătoare doamne din peisajul administraţiei mureşene. A rezistat schimbării regimului politic, fiind foarte aproape chiar şi de un post de secretar de stat.

Voluntară şi extrem de directă, Carmen Vamanu, inspectorul şef al ITM, a rezistat la cârma instituţiei indiferent de regim. Ieşeanca de origine a avut de înfruntat kilometri de bârfe ale târgului, dar nu a cedat.

 

Thelma şi Louise de la Finanţe

 

Felicia Pop şi Angela Boroş sunt cele două femei aduse de schimbarea puterii în fruntea Finanţelor mureşene, ca director general, respectiv director adjunct. Bune prietene, cele două constituie o adevărată \"echipă incoruptibilă\", într-o instituţie zguduită de scandaluri de corupţie şi călcată frecvent de către procurorii DNA.

 

Amazoane în cetatea Sighişoarei

 

Nici Sighişoara nu duce lipsă de femei valoroase. Cecilia Hâncu, manager general al SC Târnava SA, a reuşit prin forţe proprii să ajungă un manager de succes pornind de la statutul inginer stagiar într-o fabrică de confecţii. După ce a urcat toate treptele în ierarhia fostei Întreprinderi de Confecţii Târnava Sighişoara, din 1991 a devenit manager general, într-un moment în care se confrunta cu grave probleme economice, sub conducerea ei fiind demarat lungul proces de privatizare. Acum, la 15 ani de la preluarea conducerii fabricii, Cecilia Hâncu se pregăteşte să devină acţionarul majoritar al uneia dintre cele mai mari unităţi de producţie din Sighişoara, având în subordine 1.200 de salariaţi. Pe plan politic, este un membru marcant al PNL Sighişoara, fiind la un moment dat şi preşedintele organizaţiei judeţene de femei. Între 1996 şi 2000 a fost consilier judeţean din partea PNL iar între 2002 şi 2004, după demisia lui Adrian Burlacu, a ocupat funcţia de consilier local.

Medic pediatru, Aurelia Maşca a devenit mai întâi directoarea Policlinicii Sighişoara, apoi, de la începutul lui 2004, directoarea Spitalului Municipal, după ce înaintaşul ei, Florin Buicu, a fost \"avansat\" la Spitalul Clinic Judeţean. Vreme de aproape doi ani Aurelia Maşca s-a zbătut să elibereze spitalul de sub povara \"grelei moşteniri\" a predecesorilor ei, adică datoriile de miliarde de lei acumulate către furnizorii de medicamente şi utilităţi. Faptul că a reuşit în final să facă din Spitalul Municipal Sighişoara singurul spital din judeţ fără datorii a salvat-o de tăvălugul mazilirilor declanşat la sfârşitul anului trecut de ministrul Eugen Nicolăescu. Reversul medaliei îl reprezintă, însă, acuzaţiile venite din partea unor colegi, care susţin că Maşca ar fi instaurat în spitalul sighişorean un regim dictatorial.

Despre Michaela Turk, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sighişoara, se spune că are în faţă un viitor strălucit în administraţia locală. Este mâna dreaptă a primarului Dorin Dăneşan şi interfaţa instituţiei

în relaţiile cu presa şi publicul, descurcându-se de minune în această misiune. Michaela este cea care s-a ocupat şi încă se ocupă de întreţinerea bunelor relaţii cu oraşele înfrăţite şi partenere cu Sighişoara. Este o prezenţă agreabilă care a reuşit prin abilităţile sale de comunicare să mai îmbunătăţească imaginea unei instituţii pe care publicul nu o percepea în cel mai pozitiv mod.

 

Evele Reghinului

 

Poate cele mai cunoscute şi influente femei din Reghin sunt Maria Precup şi Lucia Bucin, ambele consilieri locali.

Maria Precup conduce cu mână forte contabilităţile RAGCL, este unul dintre cei mai echilibraţi consilieri locali, vorbind doar atunci când are ceva de zis şi bine argumentat. În viaţa privată este o soţie la fel de voluntară ca şi la locul de muncă, dar şi o bunică agreabilă. Pe lângă activitatea din CL Reghin, Bucin se preocupă de propria afacere cu lemn, care îi merge bine. În familie pare să fi eşuat oarecum, ţinând cont de isprăvile deloc de laudă pe care i le tolerează studentului său fiu, Horia.

Pe lângă cele enumerate mai sus, Mureşul are multe femei valoroase. Celor pe care, neintenţionat, am uitat să le pomenim în acest articol, dar şi celorlalte zeci de mii de mureşence, care ar merita fiecare în parte să fie cunoscute, le urăm un sincer \"La Mulţi Ani\" de ziua lor.

 

Numar de vizite: 8773
Trimite articolul pe e-mail
Trimite articolul pe unul din site-urile de mai jos

Share/Bookmark


1 Comentariu

Pagina 1 din 1 1

#1 fake rolex a scris
07.08.2010 01:51
answer

guaranteed a fashionable look In addition to being crafted with the ultimate expertise many high-end watches set the standard for design and feature the most cutting-edge sleek and stylish looks fake watches cartier This means that no matter what watch maker you choose to go with fake hermes women's Tag you can rest-assured that you truly are getting what you pay for in terms of quality and modern style breitling chronograph 2 sekonda seksy watch Read up on the reviews The internet has an abundance of user feedback for blancpain watches

Lasa un comentariu:

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised

Daca nu puteti citi codul, click aici.
CAPTCHA image for SPAM prevention


Top Articole

Arhiva

Bule

Gargarissime

"Nu e o dramă să nu iei Bacalaureatul”. 

Cătălin Baba, Ministrul Educaţiei

“Publicul recunoaşte un artist după o melodie care îi aparţine şi care o asociază cu numele lui ca un timbru lipit de plic”. 

Florin Vos, interpret

“Astăzi nu are de ce să vină pentru că ne e frică de faptul că a doua zi se va retrage şi rămâne Târgu Mureşul fără primar” 

Laszlo Gyorgy, Preşedintele organizaţiei Mureş a Partidului Civic Maghiar (PCM), despre senatorul Gyorgy Frunda

„Mesajul meu e foarte clar, vreau să fiu primarul tuturor târgumureşenilor, al românilor şi al ungurilor, al ungurilor şi al românilor, al intelectualilor şi al săracilor, al tinerilor şi al bătrânilor, al femeilor şi al bărbaţilor”. 

Gyorgy Frunda, senator

“Nu se fac pre-alegeri între partide la pregătirea alegerilor. Deci este o idee avortată”. 

Attila Kelemen, Preşedintele UDMR Mureş

“Am rămas în urmă cu pregătirile gastronomice în acest an, datorită perioadei aglomerate de precampanie electorală”. 

Maria Precup, viceprimarul municipiului Reghin

“Un ministru al Mediului trebuie să aibă rolul de ministru al Mediului”. 

Attila Korodi, Ministru al Mediului şi Pădurilor

“Suntem în proces cu Silvicul. Mare parte din pădure ei susţin că nu este a noastră, noi susţinem că este”. 

Lokodi Edita, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş

„Problema pentru mine e legea de la UMF Tîrgu Mureş, o chestiune pe care niciun român cu scaun la cap, niciun maghiar cu scaun la cap, nu ar găsi-o acceptabilă”. 

Corneliu Grosu, senator UNPR

Opinii / Editoriale

Odihneşte-te în pace, Sorin Ţerbea!

Joi au avut loc funeraliile omului de afaceri mureşean, Sorin Ţerbea. Prezenţa celor peste trei mii...

În Primăria Târgu-Mureş frica stinge lumina! Documente halucinante

În urmă cu câteva zile, am citit două documente emise de primarul muncipiului Târgu-Mureş al căror...

Punem pariu că BC Laguna câştigă Campionatul Naţional de Babybaschet?

Zilele acestea, Târgu Mureşul este gazda Campionatului Naţional de Minibaschet, competiţie...

Dacă sănătate nu e, nimic nu e

Este o vorbă transmisă din bătrâni. Pentru că fără sănătate nu ne putem bucura de viaţă, de...

„Sănătatea nu reprezintă totul, dar fără sănătate nimic nu contează”

Schopenhauer, în „Arta de a fi fericit” în regula de viaţă nr. 32, ne spune: “Nouă zecimi, cel...

Utile

Vremea

Tirgu Mures (Romania)
18 °C
Nedisponibil

Max: 30 °C / Min: 16 °C

Punct de roua: 17 °C

Presiunea atmosferica: 1011 hPa

Umiditate: 93%

Vizibilitate: >9 km

Curs valutar

USD   3.285 lei
EUR   4.4025 lei
CHF   3.6197 lei
HUF   0.014161 lei
Valabil joi, 31 iulie 2014