15 ani de poveste cu Focul Viu la Reghin
Fiecare poveste frumoasă are în spate şi oameni frumoşi care să-i dea viaţă. Trupe, artişti, muzicieni, muzicanţi s-au tot perindat pe portativul muzical românesc, puţini fiind cei care, nu doar că au rezistat dar au rămas în conştiinţa publicului, bulversat de atâta muzică care nu prea sună a muzică, doar ceva sunete venite dintr-o carcasă fără conţinut. O astfel de poveste frumoasă a început în urmă cu 15 ani pe meleaguri mureşene adusă de câţiva tineri care au reuşit să readucă frumosul unei muzici care părea că pierde teren, folk-ul trăindu-şi ultimii ani de glorie. Povestea frumoasă poartă numele de Focul Viu, un amestec de Idicel, Maramureş, Reghin adus de Raluca Bârsan, Sorin Taloş şi alţi inimoşi prieteni care au pus pe picioare nu doar o trupă, ci o stare de spirit care avea să ajungă în scurt timp la sufletul publicului.
Candoarea anilor tinereţii
Cum a început de fapt povestea Focul Viu? Răspunsul ni-l oferă Raluca Bârsan, scânteia care a aprins Focul Viu. “Drumul trupei Focul Viu e deja unul destul de lung şi cu siguranţă unul sinuos. Ceea ce începea prin ‘98 ca o prietenie muzicală, cu Sorin Taloş (Baia Mare, chitară şi voce) şi Raluca Bârsan (din Reghin, mutată în Tîrgu-Mureş, voce, chitară, blockflote), întâlnire mediată indirect chiar de Horaţiu Şerb, aflat atunci între organizatorii unui festival studențesc de folk în Tîrgu-Mureş, avea să se materializeze apoi sub numele de Focul Viu, într-o perioadă a perindărilor şi cântărilor între Reghin – unde Sorin se mută şi lucrează la fabrica de instrumente muzicale Hora, iar Casa de Cultură “Eugen Nicoară” le pune la dispoziție o sală de repetiții – şi Tîrgu-Mureş, unde căminele studenţeşti erau loc şi prilej de minunate nopţi de muzică şi suflet în sălile de lectură. Vine o primă serie de înregistrări în studiourile Radio Transilvania Cluj, în ’99, din care se încheagă albumul Zbor – o vreme mai mult a liricului, a căutărilor interioare şi prin poezia românească, mai profunde sau mai cu naivitatea şi candoarea anilor tinereţii”, povesteşte Raluca Bârsan.
Oamenii care se aseamănă se adună
Focul Viu a început astfel să ardă frumos readucând acel spirit al codrului şi haiducilor de altădată, trupa crescând nu doar calitativ dar şi cantitativ, îmbogăţită cu alţi membrii care au întreţinut flacăra vie a muzicii de haiducie. Oamenii care se aseamănă se adună şi în perioada ce a urmat se alătură trupei Cristina Netea (Reghin, flaut), Cristian Vasiu (din Deva, mutat în Tîrgu-Mureş, percuţie) şi Dan Cioară (Tîrgu-Mureş, voce, tamburină, chitară). Căutările îi poartă către trecuturi istorice mânate de libertate, din cântece se iţesc haiduci, moţi, daci liberi, nechează caii în alergare şi se ridică aburii de pe păduri în nopțile cu lună. Se prelucrează şi câteva cântece ai altor sensibili vazători ai sufletului neamului (Nicolae Doboş, cu mulțumiri întotdeauna), şi se fac multe piese noi. Casa de Cultură a Studenţilor îi adoptă la secțiunea folk, se câştigă câteva festivaluri, se înregistrează în 2001 la Reghin albumul “Pământul frate”, se pierd în continuare nenumărate nopţi în căminele studenţeşti din Tîrgu-Mureş, se cântă la foc la munte, se nedoarme an de an la Festivalul Medieval de la Sighişoara, se cântă la prin tot felul de oraşe – mai des la Reghin şi Tîrgu Mures, Sighişoara, Baia Mare, Zalău, Ploieşti, Târgu Jiu, Galaţi şi cine şi le mai amintește. Sunt ani prolifici, când cântatul era, cumva, activitatea de bază. Înregistrările există inițial doar pe casete audio, însă intervine era internetului şi cineva le scapă pe net, de unde se duc “din gură în gură” fără intervenţia trupei. Însă, în timp, drumurile vieţii îi poartă pe rând spre alte locuri pe fiecare şi se găsesc răspândiţi în patru colţuri de ţară. Sorin şi Raluca se mai întâlnesc sporadic pentru câte o cântare în Bucureşti, şi se mai reîntâlnesc cu toţii (aproape în formulă completă), pentru o cântare la Folk You Vama Veche în 2010, şi pentru un concert La Copac, în București, în ianuarie 2013.
Povestea merge mai departe
Trupa a continuat să existe chiar dacă drumurile membrilor trupei s-au despărţit. Focul Viu a continuat să ardă graţie lui Sorin Taloş şi Tudor Bogdan Raţ la care s-a adăugat Cristian Vasiu, cei trei înregistrând albumul “Trup de fum” în acest an. Toamna lui 2014 aduce în sfârşit marea reuniunea a trupei, la aniversarea celor 15 ani de existenţă prin câteva concerte prin ţară, printre care şi Reghinul, locul unde Focul Viu a început să ardă. “Anul acesta, tot Horaţiu Şerb ne-a adus aminte că se împlinesc 15 ani de la înfiinţarea trupei, şi ne-a propus să marcăm momentul şi să ne reîntâlnim toţi pentru câteva concerte, în 8 noiembrie – Bucureşti, Janis Pub, în 14 noiembrie – Reghin, Dogma Pub şi în 15 noiembrie – Baia Mare, Log Out Pub”, afirmă Raluca.
Reîntoarcere la origini
Aşadar, vineri, 14 noiembrie, ora 21.00, la Clubul Dogma Focul Viu ne invită să călătorim împreună prin păduri cu lună, prin văi cu tropot de cai, prin vremuri vechi şi personaje de legendă şi de poveste. „La Reghin venim cu o emoţie în plus, pentru că dincolo de faptul că este oraşul meu natal, este locul unde am început, după ce ne-am cunoscut cu Sorin la Festivalul de Folk organizat de un grup de studenţi inimoşi între care şi Horaţiu Şerb la Tîrgu Mureş, este locul unde Sorin s-a mutat din Baia Mare tocmai pentru a face posibilă existenţa trupei, şi a stat şi muncit câţiva ani de zile la fabrica de instrumente “Hora”, locul unde am avut prima sală de repetiţii la început de drum, pusă atunci la dispoziție de Casa de Cultură “Eugen Nicoară”, unde am făcut multe dintre piese, locul unde am înregistrat cel de-al doilea album “Pământul frate” la Casa de Cultură a Tineretului, şi mai ales locul unde am avut alături toţi prietenii apropiaţi care au fost alături de noi ani de-a rândul. Ne bucurăm din suflet că va fi alături de noi, ca invitat, şi bunul şi vechiul nostru prieten Florin Dudu Mândru, aşa cum a fost şi la spectacolul de sâmbătă 8 noiembrie din Bucureşti”, declară Raluca Bârsan.
“Mă leagă multe amintiri de Reghin”
Sorin Taloş, maramureşeanul trupei revine în oraşul unde Reghinul i-a fost casă vreme de şase ani, cum nu se poate mai fain, alături de colegii din Focul Viu, mare şi reintregit. “În primul rând mă bucur că ne-am adunat toţi şi revenim în oraşul în care am aprins focul muzicii. Mă leagă multe amintiri de Reghin, de prietenii de aici care ne-au fost mereu alături. Cu siguranţă vineri seara va fi un regal muzical al celor de la Focul Viu. Mulţumesc tuturor celor care ne-au fost alaturi şi aştept cu nerăbdare întâlnirea cu reghinenii şi cu oraşul în care am locuit şase ani. Îi aşteptăm pe toţi cu drag la aniversarea noastră de 15 ani”, spune Sorin Taloş.
O prietenie cu numele de Focul Viu
Responsabil cu percuţia din Focul Viu, Cristian Vasiu se declară nu doar încântat de revenirea în oraşul unde primele înregistrări Focul Viu prindeau viaţă, dar şi bucuros de o nouă seară în mijlocul celor dragi, pe care Reghinul i-a dat trupei “După 15 ani ne reîntoarcem în formulă completă, să prindem puteri tot la Reghin, locul unde am început acum mulţi ani. Reghinul este locul în care ne-am făcut prieteni faini, locul care ne-a ajutat să prindem rădăcini prin faptul că acolo am făcut primele înregistrări. La Reghin s-a născut şi a crescut o prietenie cu numele de Focul Viu”, spune Cristi Vasiu.
“Poate va fi un nou început”
Alt membru care a pus umărul la frumoasa poveste Focul Viu este Dan Cioară, Bâtlanul cum îl ştiu cei din trupă, care vine de la Timişoara pentru a se alătura colegilor din Focul Viu pentru concertul aniversar de vineri seara. “E extraordinar că avem şansa de a face aceste cântări împreună, după atâta vreme. Am avut o reacţie superbă a publicului în Bucureşti şi sunt convins că va fi la fel şi în celelalte oraşe. Cine ştie, poate va fi un nou început pentru formula completă Focul Viu. Nu în ultimul rând vreau să le mulţumesc colegilor mei pentru că am avut privilegiul de a cânta cu ei în tot acest timp”, spune Dan.
Trăiri adevarate şi profunde
Acordurile de vioară de vineri seara vor fi aduse tot de un maramureşean pe nume Tudor Bogdan Raţ, prezent în premieră la Reghin cu toată gaşca cea frumoasă pe nume Focul Viu. “Ţin să mulţumesc în primul rând lui Sorin că a luat decizia să fiu şi eu membru al acestei trupe minunate care are conotaţii etnice adânc întipărite în structura şi inima mea. Din punctul meu de vedere , fiind şi cel mai nou, cred că această aniversare şi de asemenea această “reuniune” a întregii trupe a arătat încă o dată ca muzica bună, de calitate , românească, din trăiri adevărate şi profunde nu are cum să nu ajungă la inimile oamenilor. A fost extraordinar ce s-a întâmplat la Bucureşti, şi înclin să cred că va fi cel puţin aşa şi la Reghin şi Baia Mare. Sper ca aceste concerte să aibă o continuitate în această formulă şi să ajungem să înregistrăm un al patrulea album împreună”, spune Tudor Bogdan Raţ.
“Sunteți focuri vii in inima mea”
Ultimul, dar nu cel de pe urmă este Florin Mândru, Dudu cum îl ştie toată lumea, oaspetele special al concertului de vineri seara, mai mult decât un prieten al trupei care va completa seara bucuriei aducerilor aminte despre trecutul şi prezentul muzicii de haiducie care nu a fost lăsată să piară de Focul Viu „Pot să zic că cea mai mare invenţie a omului a fost focul şi apoi muzica, iar voi sunteţi focuri vii in inima mea! Am câteva versuri de “La mulţi ani” pentru prietenii dragi din Focul Viu: Liniştea scoicii care naşte perle,/Albul de gheaţă care zboară-n văzduh,/Misterul vorbelor şoptite de iele,/Urzeala măiastr-a paingului duh,/Lacoma sete de viaţă a ploii,/Ţipătul straniu în stâncă-mpietrit,/Imponderabila graţie-a firii,/Aurul calm de icoane păzit,/Nască-se toate ca dar umil ţie,/Inima ta adăpost să le fie.”, afirmă Dudu. Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să anunţăm că vineri seara tătă lumea să fie prezentă la Dogma unde se anunţă oameni faini cu muzici la fel de faine. Pregătiţi buna dispoziţie pentru cei 15 ani de Focul Viu pentru o călătorie prin păduri cu lună, prin văi cu tropot de cai, prin vremuri vechi şi personaje de legendă şi de poveste. La mulţi ani Focul Viu !.