Cartea care ne motivează să ieșim din zona de confort. Cine sunt eroii imposibilului
Scriitoarea Liliana Moldovan se pregătește să lanseze o nouă carte, care se intitulează Eroii imposibilului. Volumul include interviuri cu oameni de succes care suferă de anumite deficiențe, cartea având nu puternic caracter inspirațional, menită să schimbe vieți și să contribuie la schimbarea mentalităților referitoate la ideea de dizabilitate.
Scriitorul și publicistul Valentin Marica spune că Liliana Moldovan îşi scrie cartea de interviuri ca pe o foaie pentru minte, inimă şi înţelepciune. Lansarea cărții va avea loc la sfârșitul lunii martie. „Sunt pe cale să tipăresc o nouă carte, și anume Eroii imposibilului. Volumul include interviuri cu oameni de succes care suferă de anumite deficiențe. Cartea are nu puternic caracter inspirațional, este menită să schimbe vieți și mai ales poate contribui la schimbarea mentalităților referitoate la ideea de dizabilitate. Se împlinește aproape un an de când am lansat ultima mea carte de interviuri. Aşa au procedat liderul motivaţional Iulian Crăciun, actriţa Regan Linton, solistul Florin Mândru (Dudu), dr. Adina Luminiţa Milac, maratonistul Vasile Stoica, fotomodelul Magda Coman, dansatoarele Claire Cunningham şi Lauren Watson, care deşi se deplasează cu fotoliul rulant au reuşit să performeze în domenii de activitate care depăşesc graniţele ideii de dizabilitate”, a transmis scriitoarea Liliana Moldovan.
„Un corp frânt nu înseamnă un spirit învins”
„Prin temeinicia (dar şi poezia!) întrebărilor, prin delicateţea subiectelor şi importanţa lor în ideatica zilei, Liliana Moldovan îi susţine interviului, ca gen publicistic, resorturile de expresivitate. Apoi, numele acestei cărţi în care durerea se îngemănează, pe fir divin, cu bucuria este captatio benevolentiae. Eroii imposibilului sunt oameni rari, ai unor repetate naşteri, preschimbând destinul nefast în „cântare”; în acea iubire care învârte lumea mai departe.
O reflecţie a unuia dintre cei intervievaţi, „un corp frânt nu înseamnă un spirit învins”, devine laitmotiv al interviurilor, sublimând neputinţe şi frustrări sau ilustrând, la modul concret, cum căruciorul cu rotile nu e înjosire, ci aripă prin care fiinţa îşi exprimă incredibile vibraţii ale vieţii. Căci gândul curat, talentul, inteligenţa, curajul, voinţa nu au oprelişti. Eroii impsibilului cred în crisalide şi în urcarea Muntelui. De aceea, Liliana Moldovan îşi scrie cartea de interviuri (este şi o carte-jurnal) ca pe o foaie pentru minte, inimă şi înţelepciune, ca pe o metanie în faţa celor cuvântători pe dinlăuntru, a celor care fac imposibilul posibil; înminunându-se şi înminunându-ne”, a transmis Valentin Marica, scriitor și publicist.
Spectacole de dans exemplare… în cârje
Claire Cunningham, din Glasgow, se deplasează cu ajutorul cârjelor dar regizează şi execută spectacole de dans exemplare. De mare impact în rândul publicului sunt şi numerele acrobatice efectuate de Lauren Watson care a învăţat să execute mişcări de dans aerian folosindu-se doar de puterea braţelor. De forţa braţelor se foloseşte şi Vasile Stoica, maratonistul din Lugoj, care a făcut înconjurul lumii într-un scaun rulant. În această situaţie a ajuns din Europa până în Asia, din America de Nord şi până în Africa parcurgând, în perioada mai 1998 – mai 1999, 36000 de km.
Povestea lui Florin Mândru
Perseverenţa şi talentul l-au condus pe Dudu, foarte aproape de câştigarea trofeului „Vocea României” iar Magda Coman şi-a continuat cariera de fotomodel, chiar dacă, în urma unui grav accident nu a mai reuşit să îşi mişte picioarele. Dimpotrivă, Magda Coman a urmat cursurile facultăţii de psihologie, a devenit mamă şi a înfiinţat Asociaţia „Open Your Hart” reuşind să atragă atenţia asupra situaţiei persoanelor cu dizabilităţi prin organizarea unor evenimente anuale de Fashion lansate sub denumirea „Atipic Beauty”.
Printre persoanele care au învins sistemul de învăţământ inaccesibil tinerilor cu dizabilităţi merită menţionate: Mariana Ţibulac şi Adina Luminiţa Milac. Spre exemplu, Mariana Ţibulac doctor în istorie, cercetător ştiinţific superior la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova, a mărturisit că în Moldova de peste Prut persoanele cu dizabilităţi nu participă decât foarte rar la viaţa socială fiind “percepuţi drept oameni pierduţi pentru societate sau cerşetori, atât la propriu cât şi la figurat, aflându-se la cheremul statului şi cerşind lunar o pensie mizeră pentru a supravieţui”.
Lecții de viață exemplare
O lecţie de viaţă exemplară am învăţat de la Adina Milac, doctor în biofizică şi cercetător la Institutul de Biochimie al Academiei Române din Bucureşti, care deşi suferă de distrofie musculară şi se deplasează cu fotoliul rulant a urmat specializări postdoctorale la National Institutes of Health, Bethesda, Maryland, SUA. Într-o manieră emoţionantă şi extrem de sinceră, Adina Milac a recunoscut că mama a fost cea mai puternică sursă de optimism încurajând-o „să facă toate lucrurile de care e în stare, dar să le realizeze cât mai bine posibil”. Familiile au jucat un rol cheie în procesul devenirii profesionale a actriţelor Diana Elizabeth Jordan şi Regan Linton, din S.U.A. Dacă Diana Elizabeth Jordan s-a născut cu o paralizie celebrală uşoară, Regan Linton a rămas paralizată în urma unui accident petrecut în adolescenţă. Ambele sunt actriţe şi găsesc zilnic resurse pentru a juca roluri memorabile într-o societate în care prezenţa pe scenă a persoanelor cu handicap este o normalitate şi „o parte firească a scenei americane”.
Eroii imposibilului, oameni cu dizabilităţi care au ieşit din zona lor de confort
Despre Regan Liton descoperim că îi plac plimbările în aer liber, practică înotul şi yoga. O relaţie cu totul specială cu natura a reuşit să-şi formeze Tammy Ruggles din Kentucky. Scriitoare, pictoriţă şi fotografă, Tammy suferă de cecitate severă. Din acest motiv pictează peisaje realizate cu degetul având nevoie de contactul direct cu hârtia pentru a reuşi să realizeze opere de artă. Atunci când face fotografii, preferând secvenţele din natură, ghiceşte doar ceea ce urmează să fotografieze, descoperind din descrierile celor care văd, ce a reuşit să surprindă cu aparatul de fotografiat. Într-o situaţie similară este şi Pete Eckert, care a studiat sculptura şi designul industrial, a practicat tâmplăria şi a descoperit arta fotografică după pierderea totală a capacităţii de a vedea. În privinţa metodei de lucru pe care o foloseşte mi-a explicat că mai întâi construieşte imaginea cu ochii minţii, apoi adaugă suficientă lumină, realizând fotografia dinăuntru înafară şi nu invers, cum procedează fotografii obişnuiţi. Fotografiile sale pot fi văzute pe site-ul personal iar unele din lucrările lui figurează pe o colecţie de timbre poştale. Eroii imposibilului sunt oameni cu dizabilităţi care au ieşit din zona lor de confort, şi-au fixat anumite obiective şi au luat decizia de a le împlini cu orice preţ. Astfel a procedat Iulian Crăciun, care deşi are un handicap grav şi se deplasează în scaun cu rotile, a înfiinţat o firmă de dezvoltare de software şi este fondatorul asociaţiei StarEvo, prin intermediul căreia oferă servicii gratuite de mentoring. Ca lider motivaţional, Iulian Crăciun ne îndeamnă să „nu fim reticenţi în privinţa şanselor de reuşită a persoanelor cu deficienţe”. Mai bine să demonstrăm contrariul – consideră Iulian – pornind de la convingerea că „oricine poate accesa orice palier profesional, cu condiţia să plătească preţul, adică să muncească şi să aloce timp pentru devenirea profesională”.