Economic

Cum sa iti faci un plan de economisire si de ce este util in a-ti administra bugetul

Educatia financiara este extrem de importanta pentru ca oamenii sa poata intelege cum functioneaza economia si, mai ales, cum pot ajunge chiar ei sa faca economii. Cum existenta unei sume de bani, la care sa se apeleze numai in situatii de urgenta, reprezinta o „plasa de siguranta” pentru orice persoana sau familie, nu este suficient numai ca acestia sa isi doreasca economisirea banilor, ci si sa stie cum o pot face.

Daca pentru investitii mai importante sau in cazul unor urgente creditul IFN poate fi solutia cea mai avantajoasa, pentru a face economii, oamenii trebuie sa isi faca un plan de economisire, pe baza caruia sa actioneze. In plus, in acest fel se poate invata si modalitatea eficienta de administrare a bugetului lunar.

Ce este educatia financiara si de ce este necesara?

Conceptul de educatie financiara a devenit cunoscut dupa anii 2000, cand oamenii au reusti sa depaseasca intr-o mai mare masura conceptia cu care au trait in perioada comunista, dar nici in prezent Romania nu sta foarte bine in ceea ce priveste educatia financiara a populatiei.

Educatia financiara consta, de fapt, in acumularea unor cunostinte si aptitudini legate de aspectul financiar, atat in ceea ce priveste economisirea, cat si investitiile, dar mai ales pentru a avea capacitatea necesara pentru gestionarea eficienta a resurselor financiare.

De asemenea, educatia financiara ii poate fi de ajutor in intelegerea raportului venituri/ cheltuieli si ce se poate face pentru a reduce cheltuielile astfel incat sa se poata face economie, precum si pentru a intelege modul in care functioneaza dobanzile bancare, institutiile bancare si nebancare, cum se poate obtine un credit online rapid si avantajos. 

De ce este necesar un plan de economisire a banilor?

Economisirea este considerata a fi un principiu de baza al educatiei financiare, pe care orice persoana ar trebui sa il cunoasca, astfel incat sa isi poata administra si gestiona bugetul si finantele.

Cum procesul de economisire este unul complex, iar tentatii exista la orice pas, oamenii ar trebui sa isi dezvolte un plan de economisire, pe baza caruia sa poata reusi sa puna o anumita suma de bani de-o parte, indiferent daca este vorba despre un cont de economi sau intr-un loc sigur.

Astfel, suma stransa va oferi un grad de siguranta mai mare pe termen lung, precum si o solutie in cazul unor situatii de urgenta. In astfel de cazuri insa oamenii au posibilitatea de a apela la IFN-uri pentru imprumut rapid, astfel incat sa isi poata rezolva simplu si rapid orice problema ar avea.

Cum se poate intocmi un plan de economii?

Pentru a putea elabora un plan de economisire, oamenii trebuie sa ia in calcul atat cheltuielile obligatorii, cat si nevoile umane, motiv pentru care cei de la www.creditrapid.ro, din dorinta de a veni in ajutorul celor interesati de procesul de educare financiara, recomanda sa se tina cont de piramida lui Maslow – cunoscutul concept psihologic referitor la nevoile si motivatiile umane – pentru stabilirea planului de economisire, in vederea administrarii eficiente a bugetului si finantelor.

Conform acestei piramide, la baza se afla nevoile fiziologice, care este urmata de nevoia de siguranta si protectie, nivelul de iubire si apartenenta – specific aspectului social al vietii umane – stima de sine, iar in varful piramidei se afla nevoia de autorealizare, care se atinge prin intermediul dezvoltarii personale.

Pe baza acestui concept psihologic, economistii sugereaza 3 pasi prin care se poate concepe un astfel de plan in vederea economisirii:

  1. Urmarirea si grupare cheltuielilor lunare in categorii

Aceasta etapa dureaza, in general, cel putin 3 luni de zile, timp in care trebuie sa se observe care sunt cheltuielile lunare si la ce valoare se ridica acestea. Ulterior, acestea pot fi impartite pe categorii, precum cheltuieli cu intretinerea – facturi la utilitati, chirie, rate la creditele online rapide – mancare, divertisment, sanatate etc. In acest fel va fi mai usor sa se descopere categoriile la care se pot face economii. Mai multe articole despre educatie financiara aici: https://creditrapid.ro/financiare/.

  1. Impartirea cheltuielilor in cheltuieli fixe si cheltuieli variabile, din care se pot reduce costurile

Cheltuielile fixe sunt cele care au caracter fix, pentru care se plateste aceeasi suma lunar, cum ar fi chira, ratele sau abonamentele la diferite servicii. Drept urmare, cheltuielile variabile sunt cele folosite, in general, pentru divertisment si relaxare, motiv pentru care reprezinta si categoria la care se pot face cele mai mari economii.

De asemenea, mai exista si categoria cheltuielilor neprevazute, pentru care se dovedesc a fi utile economiile sau, in cazul in care acestea nu exista sau nu sunt suficiente, se poate apela la institutiile financiare nebancare de imprumut rapid. Astfel ca oricare ar fi urgenta, poate fi rezolvata simplu si rapid.

In concluzie, educatia financiara este esentiala atat pentru elaborarea unui plan de economisire, cat si pentru o administrare eficienta a bugetului si finantelor disponibile.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close