
Investiţii, stabilitate financiară, punctele forte UMF în 2014
Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş întrunit joi, 5 martie în şedinţă festivă a primit vizita ministrului educaţiei naţionale prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Cîmpeanu şi a ministrului secretar de stat prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv, prilej cu care rectorul UMF prof. dr. Leonard Azamfirei şi-a prezentat bilanţul activităţii pe anul 2014.
54 milioane lei, valoarea proiectelor câştigate în 2014
Un capitol distinct în ce priveşte raportul pe anul 2014 la reprezentat proiectele şi contractele de cercetare derulate la nivelul UMF . “În 2014 am câştigat trei proiecte internaţionale în care UMF a fost partener, un proiect naţional în care universitatea a fost coordonator şi şase proiecte naţionale în care UMF a fost partener. De asemenea în 2014 am continuat derularea a două proiecte internaţionale în care UMF a fost partener, şi două proiecte naţionale în care am fost parteneri şi coordonatori. Per ansamblu, avem în 2014 un total de 29 de proiecte, cu o creştere semnificativă faţă de numărul de proiecte din 2013. Aici am să mă opresc asupra a două proiecte mari pentru UMF, respectiv “Centrul avansat de cercetări medicale si farmaceutice” în valoare de 46 milioane lei, şi proiectul pentru studenţi destinat dezvoltării abilităţilor practice folosind simulatoare medicale MedSim, în valoare de 2.170.000 lei, ambele fiind câştigate în anul 2014. Valoarea contractelor pe proiecte structurale şi de dezvoltare instituţională câştigate de UMF în 2014 este de 54 milioane de lei (12 milioane de euro), 90 % din bani vor fi folosiţi în 2015”, a precizat prof. dr. Leonard Azamfirei.
Măsuri de dezvoltare instituţională pe termen lung
Potrvivit rectorului UMF anul 2014 a fost anul care a însemnat lansarea unui program amplu de investiţii în Universitate, maturizarea unui sistem managerial în acord cu viziunea actualei echipe mangeriale. “Activitatea echipei aflate la conducerea Universităţii în această perioadă a urmărit aplicarea unor strategii şi a unor măsuri de dezvoltare instituţională pe termen lung, pentru creşterea vizibilităţii universităţii în plan intern şi internaţional, pentru consolidarea reputaţiei sale de instituţie de prestigiu şi pentru întărirea stabilităţi sale financiare şi administrative”, a spus Azamfirei.
“Puteţi fi mândri de tot ce aţi realizat”
Ministrul educaţiei Mihai Sorin Cîmpeanu a elogiat activitatea depusă de UMF în cursul anului trecut axată pe educaţie, investiţii, stabilitate financiară şi nu în ultimul rând pe relaţia cu studenţii. “Această universitate este o prezenţă bine individualizată în peisajul învăţământului superior românesc în general, şi a învăţământului medical în special, nu doar la nivel naţional dar şi la cel internaţional. Toate aceste realizări ale anului 2014 prezentate într-o manieră foarte completă, pe palierele activităţilor de educaţie, de cercetare, de stabilitate financiară şi a relaţiei cu studenţii se datorează atât muncii dumneavoastră cât şi a înaintaşilor voştri. Din poziţia de rector care o aveam înainte mi se părea că problemele învăţământului superior sunt atât de complexe şi greu de depăşit încât la un moment dat eşti tentat să te laşi păgubaş. Schimbând poziţia şi ocupându-mă de problematica învăţământului preuniversitar şi cel universitar din cadrul instituţiilor de cercetare viziunea este oarecum diferită. De aceea pot să afirm că învăţământul universitar nu stă deloc rău. Din poziţia de rector mi se părea că în universitatea pe care o conduceam lucrurile nu se întâmplă la fel de bine şi de repede pe cât mi-aş fi dorit. De abia aştept să mă întorc la universitate şi să am o altă abordare faţă de colegii mei. Am spus aceste lucruri ca să încerc să vă conving că puteţi fi mândri de tot ce aţi realizat la UMF Târgu Mureş. Chiar dacă v-aţi manifestat şi tristeţea faţă de anumite aspecte care, sunt importante fără doar şi poate, dar dacă aţi avea ocazia să vă distanţaţi un pic veţi realiza că nu e chiar atât de greu să depăşiţi aceste aspecte. Nu au cum să fie greu de depăşit din moment ce aţi demonstrat că se poate prin munca dumneavoastră, în educaţie, cercetare, stabilitate financiară, realaţiile cu studenţii şi dezvoltarea infrastructurii. Toate aceste realizări sunt mult mai greu de obţinut decât obiectivele despre care spuneţi cu tristeţe că nu le-aţi realizat”, a precizat prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Cîmpeanu, ministru al educaţiei naţionale.