Lipsa zerourilor din Ministerul Agriculturii
Licitatie amanata
Selectia bancii vare va depozita fondurile europene pentru agricultura ar fi trebuit sa aiba loc luna aceasta. Din cauza unei erori de sute de milionae de euro, aceasta licitatie nu a putut avea loc si a fost amanata pe data de 4 iunie. Pana atunci mai este doar o saptamana. Timp in care Ministerul Agriculturii trebuie sa refaca caietul de sarcini.
Un anunt de participare la o licitatie de achizitionare de servicii bancare, aparut in data de 5 mai pe site-ul e-licitatie, a atras atentia. “Nivelul estimativ al fondurilor pentru anul 2007: din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si Fondul de Dezvoltare Rurala (FEADR) nivelul este de 559.751 euro (…), valoarea estimata fara TVA: 32,000 RON.
Lipsa a trei zerouri din suma prezenta in anuntul privind organizarea licitatiei privind desemnarea bancii care va depozita fondurile ce vor veni anul acesta de la Uniunea Europeana, destinate dezvoltarii agriculturii romanesti, au dus la amanarea acestei licitatii din lipsa de interes a bancilor, care nu au cumparat caietul de sarcini pentru ca a fost vorba de mii de euro in loc de milioane de euro.
Amanata cu o luna
Licitatia organizata de Ministerul Agriculturii pentru desemnarea bancii care urma sa depoziteze banii veniti prin FEGA si FEADR, a fost amanata, din cauza acestei greseli, cu aproape o luna. Programata intial pe data de 7 mai, aceasta va avea loc la inceputul lunii iunie, pe data de 4. Pentru ca termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit din lipsa candidatilor, oficialii din minister au explicat ca a fost vorba doar despre foarte multe banci care s-au interesat de aceasta licitatie doar in ultima clipa. De fapt, explicatia pentru lipsa de interes a bancilor a fost greseala de a redacta o suma fara ultimele trei zerouri. In locul milioanelor de euro, suma era doar de cateva sute de mii de euro, ceea ce a facut ca bancile sa nu se intereseze de caietul de sarcini si sa nu se inscrie la licitatia respectiva. Suma redactata de anuntul postat pe site-ul e-licitatie.ro nu era nici pe departe mare fata de costurile pe care le implica o derulare de fonduri speciale, costuri pe care niciuna din bancile din Romania nu a dorit sa le suport avand in vedere quantumul sumei ce avea sa intre ulterior in depozitul bancii respective.
Ultima clipa
De la anuntarea pe site a licitatiei si a sumei fara cele trei zerouri si pana in data de 7 mai, cand ar fi trebuit sa aiba loc desemnarea bancii castigatoare a depozitului banilor UE, oficialii din Ministerul Agriculturii, responsabili de aceasta licitatie nu si-au dat seama de greseala facuta de cei care au redactat anuntul. Abia in data de 7 mai acestia au realizat eroarea si, neputand sa mai refaca documentatia, au alaturat sumei de 559.751 de euro, cuvandul “mii de euro”. Pentru ca din acest moment suma a devenit interesanta pentru banci, ministerul a initia o campanie de informare prin care a anuntat aceasta licitatie. Chiar daca termenul limita expirase, bancile s-au aratat interesate de caietul de sarcini.
Remes nu vrea licitatii
Fondurile europene destinate României în 2007, în valoare de aproximativ 560 milioane de euro, vor fi derulate prin mai multe banci, a declarat, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. “Daca nu ma obliga Uniunea Europeana sa fac licitatie pentru selectia unei banci care va administra fondurile europene voi încerca sa fragmentez aceste sume imense în mai multe conturi pentru a nu fi captivi la o singura banca care ne poate îngreuna procesul pe cursul de schimb”, a precizat ministrul.Acesta a spus ca va solicita Bancii Nationale a României informatii despre primele cinci banci din România în ceea ce priveste cota de piata si situatia financiara din 2006 si din ultimii cinci ani pentru a putea selecta cele mai bune banci. “Voi negocia cu acest banci cel mai bun curs de schimb dar si cel mai mic comision datorita marimii sumelor care vor intra în contul lor precum si dreptul anual de înnoire a contractului”, a subliniat ministrul Agriculturii.
Fondurile ce vor fi primite de Romania in perioada 2007-2013
Timp de sase ani, Romania va beneficia de cinci tipuri de fonduri care vor intra in tara esalonat, pe toata aceasta perioada. Este vorba de fondurile structurale si de coeziune in valoare de 19,7 miliarde de euro, Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), in valoare de 8,9 miliarde de euro, Fondul Social European (FSE) de 3,7 miliarde de euro, Fondul de Coeziune (FC) in valoare de 6,6 miliarde de euro si fonduri cu actiune complementara, din care fac parte Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) sI Fondul European pentru Pescuit (FEP) in valoare de 8,25 de miliarde de euro. Prin urmare, pana in anul 2013, Romania va primi, prin aceste fonduri speciale, suma de 47,15 miliarde de euro de la Uniunea Europeana.
Ce primeste castigatorul
Banca desemnata sa depoziteze banii, in urma licitatiei din data de 4 iunie, daca nu va mai fi amanata inca o data din diverse motive, va deschide doua conturi, unul in lei si altul in euro, si doua subconturi, tot in lei si euro. Prin aceste conturi se va face schimbul din euro in lei si invers, iar banii vor fi virati catre Agentia de Plati si Interventie in Agricultura si FEADR, dupa ce aceste institutii fac dovada ca au virat banii catre beneficiari.
Pe langa castigurile pe care le va avea din operatiunile de schimb valutar, banca depozitar, va mai castiga din comisioanele de transfer din derularea fondurilor speciale. In mod normal, daca aceste comisioane ar fi de 0,15% pentru suma de 560 de milioane de euro, comisioanele bancii se ridica la aproape 850.000 de euro. ( conform revistei Capital). Aceeasi publicatie mentioneaza faptul ca doua dintre conditiile de baza pentru ca o banca sa castige o astfel de licitatie sunt dobanda avantajoasa pentru eventualele depozite overnight si comisioanele mici.
Banca ce va fi desemnata pentru depozitarea si rularea celor 560 de milioane de euro, va avea de castigat si la imagine, deoarece o astfel de munca presupune atentie, personal specializat si respectarea particularitatilor pe care astfel de operatiuni le presupun.
Sorina SZAKACS