Liviu Pancu: “Am venit an de an cu un plus de valoare”
Reporter: Vlad – Cavalerul Dreptăți. Cum s-a ajuns la acest simbol românesc să fie capul de afiș al festivalului?
Liviu Pancu: Lucrurile au fost gândite, structurate pentru acest simbol. Ce este important, neurmărind o reconstrucție istorică deoarece este foarte greu de realizat, am reușit să dăm din atitudinea, din starea de spirit, din această dorință de dreptate pe care a avut-o în acea perioadă Vlad. Au fost trei luni de muncă în care m-am întâlnit cu diferite ordine cavalerești implicate în acest spectacol, cu actori cu artiști și practic mintea mea s-a creat un puzzle astfel ca la Sighișoara să-l pot compune și să-l montez cap-coadă, fapt pentru care cu o zi înaintea deschiderii festivalului repetiția generală am avut-o tot aici la Sighișoara. “Vlad – Cavalerul Dreptății†este o producție Sighișoara Medievală. Acest festival își permite acest blazon de a-și avea propria producție. Un desfășurător cu formații, cu artiști pe care să-i pui într-o anumită ordine, cu o vedetă la final, e o rețetă binecunoscută dar Sighișoara Medievală vine cu ceva în plus. Și acest plus este dorința ca în fecare an să poată exprima pentru anul respectiv un simbol medieval.
Rep.: S-a întors Vlad acasă?
L.P.: Întrebarea este foarte pertinentă pentru că foarte multă lume este supărată într-un fel pe comercializarea lui Vlad, a imaginii care s-a creat. Această parte cruntă a lui a fost puțin scoasă în evidență mai mult filme și cărți. Trebuie șltiut că în perioada respectivă acțiuni crâncene, dezvoltări de forță făceau cam toți, voievozi, domnitori, regi, nicio cruciadă nu a fost făcută numai cu flori, niciun război nu s-a dus doar cu cărți. În momentul când a fost vorba de o cucerire sau de apărare, întotdeauna armele au vorbit.
Rep.: Ce aduce nou “Vlad – Cavalerul Dreptățiiâ€?
L.P.: Ceea ce am încercat noi prin această producție a fost să evidențiem cei patru piloni importanți, ce a simțit Vlad în momentul când tatăl lui, Vlad Dracul, a venit de acasă în armură cu blazonul dragonului pe piept, apoi ce a simțit Vlad în momentul în care a fost smuls de la părinți și dus către Înalta Poartă unde a trăit într-o altă limbă, cultură, religie și civilizație. Ce a simțit bărbatul Vlad când s-a întors acasă și a pus mâna pe pământul neamului lui, neuitându-și credința chiar dacă a trăit într-o altă dimensdiune. Nu în ultimul rând, al patrulea pilon care se regăsește și în spectacol, trecerea lui Vlad într-o altă dimensiune, într-o altă existență, când stătea singur în turn, condamnat, undeva departe, reluându-și zi de zi atenția față de viața cotidiană.
Rep.: Cât de important este ca Sighișoara Medievală să vină în fiecare an cu ceva nou?
L.P.: De când mă implic în acest festival, am venit în fecare an cu un plus de valoare, plus de organizare, până la urma urme este un festival de artă medievală, nu este un festival pur și simplu de reconstrucțe istorică. Conferințele pe care le-am avut la ediția dn acest an cu Noua Acropolă despre Ordinul Dragonului, despre ce a însemnat Țepeș, nu sunt decât lucruri care au umplut conceptual întregul eveniment dincolo de reprezentația de bază, de spectacolele de seară. În construcția festivalului am o bază de colaboratori pe care mă bazez și nu am adus același show în fiecare an. Toată această construcție e ca un teatru care are o bază de actori și care vine întotdeauna cu altă premieră, cu altă scenografie, cu alt mecanism, chiar dacă îi folosești pe aceeași.
Rep.: Cui ai mulțumi pentru ediția din acest an a festivalului?
L.P.: În primul rând Asociației Turistice Sighișoara, “lupilorâ€, formațiilor și tuturor celor care au înțeles că trăim într-o perioadă de criză și care au venit practic bucurându-mă de un respect. Le mulțumesc lor că au înțeles că este o perioadă de criză și au avut o altă atitudine din punct de vedere financiar. De asemenea, le mulțumesc tuturor celor care m-au sprijnit în ce privește decorul, scenografia și nu în ultimul rând actorilor și cavalerilor.