Uncategorized

Noua Sighisoara

Planul de dezvoltare pentru singura cetate medievala locuita este gata.

La începutul saptamânii trecute a fost prezentata public la Sighisoara „Strategia de dezvoltare economico-sociala a Municipiului Sighisoara în perioada 2008-2013”. La întâlnire au participat apro­­­ximativ 50 de persoane, printre care s-au numarat consilieri locali, functionari publici din cadrul Primariei, reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale si cetateni. Strategia de dezvoltare strategica a municipiului Sighisoara pentru ur­ma­torii cinci ani a fost elaborata de firma Agenda Setting din Cluj-Napoca, la soli­citarea Primariei Municipiului Sighisoara si a fost finantata din fonduri europene.

Proiectul „Planificarea strategica pentru Sighisoara” a fost finantat în cadrul Programului Fondul de Modernizare pentru Dezvoltarea Administratiei la Nivel Local III – IV, linia de buget PHARE 2005 Ro – 2005/017-553.01.03.05.01, având drept scop cresterea capacitatii administratiei publice locale din Sighisoara în gestionarea pro­blemelor comunitatii. Partenerii municipalitatii în cadrul acestui proiect au fost Asociatia „Filantropia Ortodoxa Sighisoara”, Asociatia Femeilor Sighisoara, Asociatia Turistica Sighisoara si Lions Club Sighisoara, iar grupurile tinta ale proiectului au fost personalul din administratia publica locala din Sighisoara, membrii organizatiilor non-guvernamentale din oras, angajatii si angajatorii, personalul din institutiile publice, cât si publicul larg. Din Comitetul de Coordonare al proiectului au facut parte Sorin Savu, viceprimarul Municipiului Sighisoara, Daniela Oprea, consilier integrare europeana în cadrul Primariei, Giorgio Risicaris, arhitect, town Planner, expert în Strategie de Dezvoltare Urbana Integrata, Iuliana Dezso, expert facilitare proces în cadrul firmei Agenda Setting si Zsolt Csengeri, expert programe si fonduri UE în cadrul firmei Agenda Setting. Documentul elaborat contine 243 de pagini, fiind structurat în 6 sectiuni si 3 anexe, si reprezinta sfârsitul unui proces care a presupus patru luni de lucru, aproximativ 20 de întâlniri de analiza, 2 consultari publice si peste 40 de interviuri individuale. „A fost un proiect destul de greu în sensul ca desi nu au fost foarte multi bani a fost multa munca. Am încercat sa fim cât mai aproape si de comunitate, sa ajutam oamenii sa-si spuna opinia referitor la aceasta strategie, care este un document destul de complex ca volum si ca informatii. Acest document cuprinde o analiza a situatiei actuale, propuneri pentru urmatoarea perioada si un portofoliu de proiecte venite în urma întâlnirilor derulate pe parcursul elaborarii strategiei. Aceste proiecte vor fi avute în vedere mai les ca ele au fost aranjate în functie de programele de finantare. Sunt proiecte mai mici, proiecte mai mari, iar noi am încercat sa le pastram pe toate chiar daca unele dintre ele se repeta, mai ales cele de la nivelul scolilor, dar faptul ca au venit de la comunitate ne-a determinat sa le pastram în forma respectiva. Aceste proiecte vor fi grupate în cadrul unor proiecte mai mari, sau vor fi accesate fonduri mai mici pentru ele ca atare. Din punctul meu de vedere, care am facut parte din echipa de lucru, elaborarea strategiei a fost un proiect de succes reusind sa atingem majoritatea obiectivelor pe care ni le-am propus. De acum încolo povara este pe umerii administratiei locale în sensul de a implementa aceasta strategie.”, a declarat Daniela Oprea consilier în cadrul Biroului de Integrare Europeana si Fonduri Structurale al Primariei Municipiului Sighisoara.

Provocare pentru sighisoreni

Conform membrilor echipei Agenda Setting, strategia elaborata este un plan care va sta la baza dezvoltarii durabile a municipiului Sighisoara pe perioada 2009-2013. La realizarea lui au contribuit specialisti din diferite domenii de activitate care, analizând propunerile si observatiile venite din partea comunitatii locale, au definit unsprezece directii de dezvoltare pe termen lung, trei masuri prioritare pentru perioada imediat urmatoare si o succesiune de proiecte pentru fiecare dintre directiile de dezvoltare. Documentul de dezvoltare strategica al municipiului Sighisoara poate fi folosit de catre factorii decidenti ca un manual de utilizare pentru ca el indica problemele locale care necesita a fi abordate în urmatorii cinci ani dar si oportunitatile care pot fi folosite pentru a fi rezolvate. Documentul de dezvoltare strategica a orasului Sighisoara reprezinta în acelasi timp si un început de drum. Ceea este scris aici, nu are valoare daca nu este pus si în practica. Greutatea cea mai mare ramâne acum pe umerii sighisorenilor, care vor avea de realizat împreuna proiectele si masurile propuse pentru anii 2009-2013. Administratie locala, societati comerciale, societate civila, daca vor colabora si vor respecta aceleasi principii folosite în elaborarea strategiei, vor avea puterea de transforma propunerile din acest document în realitate. „Credem ca peste cinci ani orasul Sighisoara poate arata si în fapt asa cum este descris acum în documentul de dezvoltare strategica. Pentru ca tot ce este propus ca plan de dezvoltare a municipiului este construit plecând de la ceea ce exista acum în Sighisoara, cu bune si cu rele, si tinând cont de cadrul de programare al României si tendintele externe probabile.”, spun membrii echipei Agenda Setting, care a elaborat strategia, invitând totodata sighisorenii sa creada în puterea lor de a face aceste planuri sa se si întâmple.

Sebastian ANGHEL

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close