Eveniment

“Pădurea” lui Ostrovski pe scena Naționalului

Sala Mică a Teatrului Național va găzdui marți, 11 februarie, ora 19:30 premiera spectacolului “Pădurea†de Alexandr Nicolaevici Ostrovski  în regia lui Harsányi Zsolt, producție a Companiei “Tompa Miklosâ€. Personajul central al piesei  este Gurmîjscaia, o proprietăreasă care sub o aparență de virtute severă ascunde un trecut bogat în aventuri și dragostea prezentă pentru mult prea tânărul Bulanov. 

“Nu există fericire fără baniâ€

Raisa Pavlova Gurmimâjskaia, moșiera care își trăiește femininatea târzie, își risipește averea și își iroseste pădurea pe nimic pentru a ține lângă ea, alesul ei, un student ratat, de douăzeci și ceva de ani. Dorește să o căsătorească pe nepoata ei cu acesta, o fată care trăiește din mila ei, pentru a o putea dezmoșteni. Nepoata sa însă este îndrăgostită de un băiat, care nu se poate căsători cu o fată fără zestre. Pe lângă problemele legate de căsătoria nepoatei, Gurmimâjskaia se confruntă și cu o nouă problemă, apariția unui nepot îndreptățit la moștenire, crezut pierdut în negura vremurilor. Piesa este bogată în personaje bine creionate și în simboluri., Pădurea devenind astfel  o metaforă a obscurantismului, a disimulării, a munciunii, a ceea ce se vinde și se cumpără. “Pentru mine nu există fericire fără bani†– spune  tânăra fată, fără avere din piesa Pădurea. Căsătoria și fericirea ei este împiedicată de lipsa zestrei. Personajele operelor lui Ostrovski aflându-se în general, în aceeași situație. 

Ostrovski, fost director al Școlii de Arte din Moscova, este un scriitor deosebit de productiv al realismului rus. Comedia Pădurea este doar una dintre cele mai mult 50 de texte dramatice, ale căror personaje sunt oameni obișnuiți, care se confruntă cu probleme de zi cu zi.  

Echipa spectacolului

Regizorul Harsányi Zsolt, după punerea în scenă a spectacolului Platonov de Cehov își călăuzește, încă o dată, spectatorii în lumea unui dramaturg rus. Alături în demersul săi artistic îi sunt LÅ‘rincz Ãgnes ( Raisa Pavlovna Gurmâjskaia), Badics Petra (Axinia Danilova), Kilyén László ( Evgheni Apollonovici Milonov), Györffy András (Uar Chirilîci Bodaev),  Szélyes Ferenc (Ivan Petrov Vosmibratov), Csata Zsolt (Piotr, fiul), Boros Csaba (Alexei Sergheevici Bulanov), Bokor Barna (Ghenadi Saiarov), Galló ErnÅ‘ (Arkadi Vidorov), Ördög Miklós Levente (Karp), precum și Fülöp Beáta (Ulita), precum și Adrian Ganea (scenograf ), Bianca Imelda Jeremias (costume ), Boros Csaba (muzica originală) și Fülöp Beáta (Asistent regizor).

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close