Economic

Produse naturale 100% la ”žSărbătoarea Rabarbărului”

Hanul Cetății din comuna Saschiz a găzduit sâmbătă, 7 septembrie, a doua ediție a „Sărbătorii Rabarbăruluiâ€, eveniment organizat de Asociația Grupul de Acțiune Locală (GAL) „Dealurile Târnavelorâ€.

Rabarbărul, pretext pentru turism

Evenimentul s-a adresat micilor producători și fermierilor din comunele membre ale GAL “Dealurile Târnavelorâ€, dar și vizitatorilor și turiștilor care au avut posibilitatea să guste și să achiziționeze produse alimentare din rabarbăr, dar și din alte fructe. „Rabarbărul este o plantă tradițională pentru zona satelor transilvane săsești, lumea îl folosește de foarte mult timp, face gemuri, compoturi, prăjituri din rabarbăr. Rabarbărul este o plantă foarte sănătoasă, cu proprietăți diuretice și laxative, foarte apreciată de turiști. Practic, rabarbărul a adus, printre alte lucruri, prosperitate Saschizului și satelor săsești din zonă. Prima ediție a „Sărbătorii Rabarbărului†a fost organizată acum doi ani și anul acesta am continuat tradiția. Am avut o secțiune de târg de produse locale la care au participat patru producători care au vândut gemuri, zacuscă, ceaiuri, sucuri, sosuri, cu accent pe rabarbăr, și o secțiune de competiție care a avut în plin plan rabarbărul. Am organizat un concurs cu întrebări despre rabarbăr, dar și un concurs pentru găsirea comorii din Saschiz în așa fel încât am făcut cunoscut încă o dată faptul că avem o cetate minunată pe deal, din secolul al IV-leaâ€, a declarat, pentru „Zi de Ziâ€, Anca Danțeș, organizator.

Savoarea fructului, păstrată fără coloranți

Printre participanții la „Sărbătoarea Rabarbărului†din acest an s-au numărat și reprezentanții Transylvania Food Company din Saschiz, companie care a avut un stand foarte bogat în produse tradiționale. „Am venit la această sărbătoare cu produse atât sub brandul „Pivnița bunicii†și „Dracula’s Delightâ€. Dintre produsele „Pivnița bunicii†amintesc gemurile de coacăze roșii și negre, rabarbăr, caise, peltea de gutui și siropuri de salcâm, coarne, vișine, afine și blenduri de mure, coacăze roșii, flori și fructe de soc. În total avem peste 20 de sortimente de gemuri și siropuri. Produsele „Dracula’s Delight†sunt chutney cu prune și usturoi, cu măr și gutui și cu măr și ardei, dar și sosuri cum ar fi cel picant din ardei iute și ketchup de prune. De asemenea, avem și marmeladă de citrice, suc concentrat de salcâm și de soc pe care le trimitem în Anglia, iar din Anglia vine îmbuteliat ca și sirop de salcâm dar și suc acidulat de soc, respectiv de salcâmâ€, a precizat Diana Stoichițescu, reprezentant Transylvania Food Company. „Noi producem gemuri, siropuri, marmeladă, bazându-ne pe un conținut redus de zahăr și nu folosim orice colorant sau conservant. Încercăm să păstrăm cât mai mult savoarea fructului, nu dorim să îl zdrobim ceea ce îi oferă o savoare deosebit de plăcută și un gust foarte bun gemului, iar gustul nu e de zahăr ci se simte gustul fructuluiâ€, a adăugat Diana Stoichițescu.

Produse apreciate de Prințul Charles

Produsele Transylvania Food Company sunt apreciate atât pe piața autohtonă, cât și în Anglia, unde moștenitorul coroanei regale este unul din principalii clienți ai companiei din Saschiz. „Avem contracte cu Anglia, mai trimitem și la magazinul Prințului Charles, de exemplu în curând vom trimite aproape 1.500 de borcane cu miere, iar anul trecut am trimis și gem de caise. În rest, produsele noastre sunt prezente și pe piața din România însă nu în supermarketuri ci în magazinele specializate pe acest tip de produse, mai ales în București merg foarte bineâ€, a explicat Diana Stoichițescu.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close