Recomandări pentru prevenirea bolilor cardiovasculare
Mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare reprezintă o treime din numărul total de decese la nivel mondial, bolile cardiovasculare fiind responsabile de mai multe decese în lume decât cancerul, insuficiența respiratorie cronică și diabetul zaharat cumulate. Fundația Română a Inimii arată că la fiecare 30 de minute un român face infarct miocardic și unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului de viaţă. Liana Conțiu, nutriționist-dietetician, specializat în nutriție clinică și comunitară, spune că arătat că un stil de viață sănătos reduce considerabil riscul acestor afecțiuni.
Stilul de viață sănătos reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare
Specialiștii îndeamnă oamenii să-și facă controale periodice necesare, să aibă o tensiune la valori normale, să-și controleze glicemia și colesterolul, să aibă o dietă adecvată și să nu uite de mișcarea zilnică. Liana Conțiu spune că pentru o inimă mai sănătoasă stresul trebuie eliminat. De asemenea, aceasta recomandă consumul de fructe și legume, uleiul de pește, consumul de lichide și exercițiile fizice zilnice.
„În ultima vreme afecțiunile cardiovasculare reprezintă o problemă pentru tot mai mulți oameni. Studiile au arătat că un stil de viață sănătos reduce considerabil riscul acestor afecțiuni. Vă prezint câteva sfaturi pentru o inimă sănătoasă: ardeii iuți care conțin o substanță numită capsaicină care e un compus anti-inflamator și previne formarea cheagurilor de sânge în artere și dizolvă grăsimile din sânge; consumul de nuci, migdale, fără sare și crude, pentru că acestea conțin grăsimi sănătoase care întăresc pereții arteriali; consumul de fructe și legume proaspete zilnic scade considerabil riscul de boli coronariene; eliminarea stresului sau cel puțin eliminarea parțială și petrecerea timpului liber într-un mod plăcut vă păstrează inima mai sănătoasă; uleiul de pește care conține omega 3 scade nivelul trigliceridelor care înfundă arterele; micul dejun reprezintă și în cazul acesta un element cheie, așa că nu săriți în nicio zi peste masa de dimineață; minimum 30 de minute de exerciții fizice fac minuni pentru inimă; hidratatrea este importantă, așadar beți cât mai multa apă și ceai zilnic; dacă aveți probleme de greutate încercați să le rezolvați. O persoană normoponderală are cu 72 % mai puține șanse să aibă probleme cardiace”, a transmis Liana Conțiu.
17,3 milioane de decese anual la nivel mondial
Anul acesta, de Ziua Mondială a Inimii s-au organizat o serie de evenimente menite să promoveze stilul de viață sănătos, dar și să tragă un semnal de alarmă în privința datelor îngrijorătoare despre bolile cardiovasculare. La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare. Există o diferență între mortalitatea cardiovasculară în țările Răsăritului Europei față de cele din zona de Sud-Est, în care mortalitatea este mult mai mică. Cauzele țin atât de sistemul sanitar, de organizarea lui, dar și de condițiile socio-economice globale. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, există peste 300 de factori de risc asociați cu bolile cardiovasculare și accidentul vascular cerebral, iar factorii de risc pentru bolile cardiovasculare afectează în prezent oamenii din întreaga lume. Contrar unei convingeri generale potrivit căreia bolile cardiovasculare afectează în special bărbații din țările dezvoltate, peste 80% din decesele produse de bolile cardiovasculare au loc în țări cu un nivel mediu și scăzut de viață, aproape în mod egal în rândul bărbaților și al femeilor.