Religie Cultura

Soprana Virginia Zeani, sărbătorită la Solovăstru

Placa memoriala Virginia ZeaniMoment de suflet pentri locuitorii comunei Solovăstru care, miercuri, 21 octombrie i-au adus un frumos cadoul sopranei Virginia Zeani cea mai importantă personalitate a comunei, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.Născută la Solovăstru, Virginia Zeani este una din marile personalități marcante ale muzicii mondiale, ea fiind vreme de un sfert de veac “prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma. ”Este un eveniment unic pentru noi, pentru solovăstreni, marea soprană a secolului XX Virginia Zeani împlinește vârsta de 90 de ani. Cu această am amplasat pe fațada casei sale părintești o placă memorială, care să amintească tuturor solovăstrenilor și celor care vor trece prin localitatea noastră de această vestită artistă născută la Solovăstru. Mă simt foarte fericit, o cunosc pe doamna Virginia Zeani, și de fiecare dată am fost onorat să o primesc cu cea mai mare plăcere. În același timp mă bucur că am reșit acest moment, el fiind un vis mai vechi de-al meu, care, spre bucuria noastră l-am putut pune în practică chiar de ziua marei noastre artiste”, a precizat profesorul Ioan Baciu.

Viață dedicată operei

Placa memorială a primit bunecuvântarea părintelui Adrian Ganea, după care prof. Baciu a trecut în revistă viața și activitatea marei soprane, plecată din Solovăstru să cucerească marile scene ale lumii. ”Anul 1948 a fost anul lansării sale. Într-un moment când marea Maria Calas s-a îmbolnăvit și nu a putut să participe la Bolgnia, Virginia Zeani a fost invitată să cânte în locul ei. După acest concert, toatăpresa de specialitate a lăudat-o pentru frumusețea vocii ei , și pentru măoestria ei artistică. Aici a început practic succesul ei, după care a fost invitată să cânte de toate teatrele de operă din Italia, și apoi din întreaga lume. Activitatea ei artistică s-a derulat pe parcursul a 30 de ani, perioadă în care a cântat în peste 60 de opere. Unele dintre aceste opere au fost compuse special pentru vocea ei, însă rolul pentru care a fost cel mai mult aplaudată a fost rolul Violetei din Traviata, în carea ea mărturisteșe că a cîntat de 640 de ori. A fost o șansă pentru ea și faptul că s-a căsătorit tot cu un cântăreț de operă,, Nicola Rosi Lemeni, care a introdus-o în înalta societate italiană. Rosi Lemeni a fost nu doar un vestit bariton, dar a fost și poet, pictor, un om de înaltă cultură. În anul 1983 Virginia Zeani s-a retras din viața artistică, dar nu a încvetat să rămână în domeniul muzicii, fiind profesoare împreună cu soțul ei în cadrul Indiana University din Bloomington, până la decesul soțului în anul 1991”, a precizat profesorul Ioan Baciu.

Dacă cei din jurul ei sunt fericiți, este și ea fericită”

Printre cei prezenți la sfințirea plăcii memoriale s-au aflat și prieteni apropiații marii soprane, care își aduc aminte cu drag de marea artistă. Printre acești s-a numărat și Lia Rusu din Reghin, prietenă de suflet a Virginiei Zeani. ”Prietenia cu doamna Virginia Zeani a început în urmă cu patru ani. Este o legătură foarte strânsă, în fiecare săptămână noi vorbim, ținem legătura, și senzația domniei sale este că am fi neamuri apropiate. Chiar dacă are 90 de ani, ea este o doamnă, este cu picioarele pe pământ, ancorată în realitate. Este un exemplu de viață, un exemplu de urmat. A trecut prin numeroase greutăți, cu dureri, fericiri, și nu are absolut niciun regret pentru nimic. Respectă absolut tot ce are, iar dacă cei din jurul ei sunt fericiți, este și ea fericită. Chiar dacă acum trăiește în Statele Unite, îi este dor de România, de senzația de drag care a avut-o aici. Are locuri speciale pentru care s-ar întoarce, cum a făcut-o în dese ori, și probabil se va mai întoarce. Îi doresc la cei 90 de ani multă sănătate, multă stare de bine pentru zilele care urmează”, a spus Lia Rusu.

 

Diva noastră, de Ioan Baciu

Solovăstru a dat lumii
Oameni de mare valoare
Dar Virginia Zeani
Rămâne suprema floare

De-aici a plecat în lume
Pentru-ași împlini menirea
Tânără,fără un nume
Cucerește omenirea

Vocea-i de privighetoare
Cu triluri nenumărate
A urcat-o pe altare
Ale muzicii palate

Dumnezeu i-a dat talantul
Ea i-a înzecit valoarea
Munca i-a fost echilibrul
A urcat treptat pe scara

Care duce la-mplinire
Prima Donna Assoluta
Va deveni al său nume
Tot ce-i prezise ursita

Zbuciumul ei de pe scenă
Este hrană sufletească
Frumusețea ei eternă
A trezit iubirea noastră

Vocea ei super-divină
Rămâne nemuritoare
Peste veac o să rămână
Ca o stea strălucitoare

Diva noastră , Diva noastră
Admirată , respectată
Te vom păstra în fereastră
Ca pe-o floare de mușcată.
Să-i urăm multă sănătate

 

Premii primite de Virginia Zeani de-a lungul carierei

 

1950 –Medalia de Aur pentru merit artistic– acordată de Regele Farouk al Egiptului – personal. Virginia Zeani a fost invitată să aniverseze cei 100 de ani de existență ai Teatrului Liric din Egipt
1961 –Commendatore della Republica Italiana
1963 –Medalia de Aur din partea Operei din Barcelona
1964 –Medalia de aur Roma Campidoglio– pentru cei mai buni cântăreți – acordată Virginiei Zeani și tenorului Franco Corelli
1965 –Premiul Național Diapason D’oro– (acordat doar de două ori în 30 de ani – Virginiei Zeani și tenorului Mario del Monaco)
1967, 1970, 1974 –Premiul MASCHERE d’Argento– acordat celor mai buni interpreți de operă
1982-Verdi Prize
1992 –Puccini Prize
2000 –Steaua României în grad de Comandor
2011 –Ordinul Nihil Sine Deo– acordat de Regele Mihai al României

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close