TEDxReghin sau ”cum să trăieşti o viaţă plină de aventuri”
Business Café din Reghin a găzdui sâmbătă, 20 septembrie un nou eveniment sub egida TEDxReghin, oaspeţi fiind cinci speakeri, trainerul Daniel Moga, psihologul clujean Cristina Varo, cercetătoarea Sorina Lupu, Mihai Corui antrenor de baschet şi dr. Flaviu Roman vicepreşedinte Swiss Gold Coin Initiative. Seara a debutat cu un recital susţinut de Genţiana & Dody, urmat de poveştile aduse de oaspeţii TEDxReghin.
Combaterea riscurilor cu Daniel Moga
Primul care a deschis seria poveştilor a fost economistul Daniel Moga, care a vorbit celor prezenţi despre “cum să trăieşti o viaţă plină de aventuri”. „Am pornit de la doua mari blocaje care se întâlnesc la cei care aspiră să realizeze în viaţă diverse lucruri care presupun un anumit grad de risc, indiferent că vorbim despre pornirea unei afaceri, o pasiune proprie sau exercitarea unui talent. Cele două blocaje pe care le-am întâlnit la cei cu care am lucrat au fost de genul “ nu am bani” sau “eu nu pot ..la mine nu se aplică”. Am încercat să conştientizez audienţa de faptul că pericolele sau ameninţările reale sunt mult mai rare decât credem noi şi că de fapt ameninţările se regasesc mai mult în mintea noastră”, ne-a declarat Daniel Moga.
“Să ne preţuim propria pânză pe care o avem”
A urmat Cristina Varo, coach şi trainer în relaţii interumane din Cluj, cu o minunată expunere despre călătoria prin propriul univers al cunoaşterii. “Această călătorie este o fascinantă formă în care pot să trăiesc pentru că niciodată nu şti ce aduce, de fiecare dată mă pot surprinde pe mine cu ceva nou, e un mod în care mă pot explora, să mă cunosc mai bine prin mine şi prin alţii. Povestea adusă de mine la TEDx Reghin a fost pur şi simplu despre cum să ne preţuim propria pânză pe care o avem, acea pânză a vieţii , darul cel mai frumos cu care am venit pe lume, de modul în care reuşim să cuprindem cât mai multe experienţe, să dăm cât mai multă culoare şi chiar să apreciem şi umbrele pentru că atunci putem să vedem mai bine lumina. Această călătorie are ca destinaţie finală tot în noi, ne întoarcem de fiecare dată la noi deoarece convieţuim mai bine cu alţii. De fapt aici e esenţa, în momentul în care îmi dau mie libertatea pot să ofer şi celuilalt şi să-l las să fie aşa cum este, într-un spaţiu de respect, de apreciere şi de iubire pentru că în asta cred”, a spus Cristina Varo.
Eterna şi fascinanta poveste a copiilor
Mihai Coriu a revenit la TEDxReghin cu noi şi frumoase poveşti ale copiilor şi tinerilor. “A fost o emoţie plăcută de a revedea lumea din Reghin şi nu numai. Am văzut şi persoane din Târgu Mureş cunoscute, o lume caldă, receptori fideli căruia îi pot povesti din experienţa de viaţă a copiilor. Mi-a făcut o mare plăcere şi onoare să pot să-mi exprim câteva poveşti ale acestora. Sunt poveşti reale care nu ţin neapărat să înveţe ceva pe cineva, ele însele sunt oaze de înţelepciune din care se poate învăţa”, a precizat Mihai Corui.
“Locul unde pot să-mi manifest imaginaţia”
După pauză a venit rândul cercetatoarei Sorina Lupu, studentă la Facultatea de Electronică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti care a povestit despre pasiunea sa pentru cosmos. “Spaţiul nu este pentru mine o frontieră, este locul unde pot să-mi manifest imaginaţia, locul unde orice vis devine realitate. La Reghin am povestit cum mi-am început pasiunea pentru spaţiu, ce activităţi am făcut în acest domeniu şi am încercat pe cât posibil să conving lumea să participle în activităţile legate de spaţiul cosmic, prin explorare, prin proiectele organizate de agenţiile spaţiale. Acum vreo doi ani am aplicat un proiect legat de un experiment trimis în spaţiul cosmic. Chiar de la prezentare ne-am dat seama că avem şanse deoarece eram echipa favorită chiar dacă concuram cu echipe puternice din ţări precum Germania sau Franţa. Când am primit mailul prin care eram înştiinţaţi că putem explora spaţiul cosmic am fost extraordinar de fericită. Ştiam că mă aşteaptă un drum foarte greu, că e un proiect de doi ani care înseramnă multe sacrificii dar acum o dată terminat sunt o altă persoană după această experienţă”, a spus Sorina Lupu
Despre Ţara Cantoanelor cu Flaviu Roman
Ultimul dar nu cel de pe urmă a fost Flaviu Roman vicepreşedinte Swiss Gold Coin Initiative care a împărtăşit publicului experienţa sa din mica dar totodată mare Elveţie. “Elveţia este o ţară cu o mentalitate foarte robustă care va rezista probabil destul de bine în faţa multor şocuri sau probleme, cu oameni care şi-au găsit de sute de ani un anumit gen de politică şi conduită pe care o aplică cu destul de mult succes. Elveţia înseamnă foarte multe idei, foarte mari investiţii în inovaţie şi în tehnologie. Este un loc în care se ajunge foarte greu, dar o dată ce ai ajuns ai toate şansele să duci o viaţă bună, respectabilă şi de succes. Am plecat în Elevţia pe partea academică şi am rămas pentru că mi-a plăcut ce am găsit din punct de vedere al ideilor, al mentalităţilor, mai puţin pentru calitatea vieţii, mai mult pentru idei. M-aş bucura să găsesc în România o oarecare deschidere pentru ce merge bine acolo, dacă România reuşeşte să implementeze o parte din lucrurile bune, viziuni, proiecte, idei, cred că s-ar putea îmbunătăţi semnificativ multe lucruri în România”, a menţionat Flaviu Roman.
Claudia Moscovici şi răspândirea democratică a ideilor
Conferinţa TEDxReghin a mai cuprins alte două momente speciale, respectiv prezentarea a două interviuri , primul având-o în prin plan pe Claudia Moscovici, autor de bestseller-uri şi critic literar în Statele Unite. Claudia a emigrat din România la vârsta de 11 ani, ajungând în Statele Unite, unde şi-a luat licenţa (BA) la Universitatea Princeton şi doctoratul în Literatură Comparată la Universitatea Brown. A predat filozofie, literatură şi arta şi critica ideilor la Universitatea din Boston şi la Universitatea din Michigan. A publicat, printre altele: Double Dialectics (Rowman and Littlefield, 2002) şi Romanticism and Postromanticism(Rowman and Littlefield, 2007). În anul 2002, a fost co-fondatoarea mişcării internaţionale post-romantism (vezi postromanticism.com), dedicată celebrării frumuseţii, a senzualităţii şi pasiunii în arta contemporană. Claudia Moscovici locuieşte în Michigan, împreună cu soţul, Dan, şi cu cei doi copii, Sophie şi Alex. În 2011 i-a apărut la Editura Curtea Veche volumul Velvet Totalitarianism sub titul Între două lumi. “Pentru mine, evenimentul din 20 semptembrie organizat de TEDxReghin întruchipează principiile exprimate de Lara Stein când a ajutat la lansarea şi dezvoltarea seriei TEDx – evenimente culturale organizate independent – în peste 130 de ţări şi nenumărate oraşe din toată lumea. El reprezintă diseminarea ştiinţei către oricine, nu doar catre elită, diseminearea ştiinţei în fiecare oras, mare sau mic, nu doar în metropole. TED reprezintă diseminarea ştiinţei în fiecare ţară, în curs de dezvoltare sau dezvoltată de către persoane din orice strat social sau domeniu de competenţă, nu doar discipoli (invăţăcei) academici care se adresează unui grup restrâns de specialişti. Am fost mândră să particip la evenimentul TEDxReghin printr-un interviu pe Skype, eveniment care pentru mine întruchipează principiile răspândirii democratice a cunoştintelor şi ideilor care au facut seriile de prelegeri TED atât de faimoase şi bine-văzute în toată lumea. Aş dori să adresez mulţumiri speciale lui Sorin Suciu pentru organizarea acestui eveniment si pentru al său frumos interviu”, a spus Claudia Moscovici.
Gânduri de viaţă cu Nora Chifor
A urmat un moment special, difuzarea interviului realizat cu Nora Chifor, medicul stomatolog reghinean care a trecut recent prin cea mai cumplită încercare a vieţii, lupta cu o boală necruţătoare, leucemia. Revenită acasă la Reghin după operaţie şi perioada de recuperare, Nora le-a vorbit celor prezenţi despre ea, despre momentele dificile prin care a trecut, de prietenii care i-au fost alături. Nu s-a sfiit să pună degetul pe rana sistemului medical românesc, încă deficitar la multe capitole. Dar cel mai emoţionat moment al inteviului a fost mesajul Norei pentru cei de acasă, la grija pentru sănătate, averea cea mai de preţ a fiecăruia dintre noi. “Le mulţumesc tututror celor care au fost alături de mine, pentru sacrificiul lor făcut pentru mine. Şi eu la rândul meu am să încerc să-i ajut pe cei care suferea de această maladie prin care am trecut. Îi îndemn pe toţi să gândească pozitiv, să pună sănătatea pe primul plan deoarece fără sănătate nu poţi face nimic”, a spus Nora Chifor.