Agricultura

Aproximativ 20% din suprafața terenului județului Mureș, afectată de eroziune și umiditate

eroziune-florina-pogaciDirectorul Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Mureș, ing. Florina Pogaci, a declarat miercuri, 23 noiembrie, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Mureș, că aproximativ 20% din suprafața terenului județului Mureș este afectată de eroziune în diferite grade și de umiditate. În aceste condiții, sunt necesare lucrări de ameliorare a terenurilor pe 100.000 de hectare afectate de eroziune și pe aproximativ 35.000 de hectare de teren sunt necesare lucrări de eliminare a excesului de umiditate.

 

„Această suprafață de terenuri cu eroziune și cu exces de umiditate reprezintă cam 20% din suprafața terenului județului Mureș. Vorbim despre foste terenuri agricole, dealuri erodate, unde momentam nu se mai face agricultură.  În ultimii doi ani, nu s-au mai făcut perimetrele de ameliorare, acele lucrări specifice, pentru că banii provin de la minister dintr-un fond funciar. Aceste lucrări se fac împreună cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. (…) Comparativ cu alte județe ne situăm undeva la mijloc. În toate județele sunt terenuri erodate”, a declarat ing. Florina Pogaci.

Directorul OSPA Mureș a mai arătat că instituția se confruntă cu problema acreditării laboratorului, care, deși funcționează din anii ’80, nu este acreditat din cauza lipsei banilor. „Laboratorul nostru funcționează din anii ’80, dar nu este acreditat din cauza lipsei banilor. Fiind o instituție cu venituri proprii nu ne permitem să acredităm acest laborator, deoarece ar costa aproximativ 40.000 lei. În țară, doar oficiile din Timișoara și Cluj-Napoca au laboratoare acreditate din bani proprii. Acolo sunt zone cu mai mult teren agricol și s-a reușit obținerea acestor bani”, a explicat  ing. Florina Pogaci.

 

Teodora MÎNDRU

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close