Agricultura

Bălțata Românească în vizorul Europei la Târgu-Mureș

1 Baltata Simmental  Finalul de săptămână aduce la Târgu-Mureș prima ediţie a Congresului Internaţional al Rasei Bălţată tip Simmental, eveniment organizat în perioada 7-8 august de Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia de Control Oficial a Producţiilor (COP)-ACTJM Târgu-Mureş şi Organizaţia Naţională de Însămânţări Artificiale din România. Programul va fi structurat pe două segmente, Congresul Rasei Bălţată Românească tip Simmental, găzduit vineri, 7 august de Palatul Prefecturii (ora 17:00) , precedat de workshopul „Actualităţi şi perspective pentru Rasa Bălţată Românească tip Simmental” (ora 10:00), respectiv o expoziţie de taurine la sala Manej a Depozitului de Armăsari în ziua de sâmbătă, 8 august, ora 12:00.

2 Claudiu FrancMaterial informatic cu titlu gratuit

Este primul eveniment major care se organizează în România cu dedicație specială pentru rasa Bălțată Românească, la care vor fi prezenți Secretarul General al Asociației Europene de Bălțată, împreună cu președinți din statele Uniunii Europene din Germania, Austria, la nivel de organizații de Bălțată, plus specialiști pe segmentele tehnice privind reproducția și ameliorarea din Germania, care vor prezenta programele de reproducție și gestiune a datelor cum funcționează în Germania. Toate aceste lucruri vor conduce la un aspect extrem de important pe care Federația îl face pentru membrii ei, din 32 de județe care le avem afiliate, prin care toți fermierii noștri vor primi acest material informatic cu titlu gratuit, care le aduce de fapt o ușurare foarte mare a muncii în urmărirea activității de reproducere din fermele proprii, indiferent de dimensiunea acestora. A fost un efort susținut din partea tuturor membrilor noștri, în special cei din organizația crescătorilor din Mureș, a organizației însămânțătorilor din România, a membrilor noștri din federație, chiar dacă sunt unii din Brăila, alții din Botoșani, Arad sau Caraș-Severin, fiecare și-a adus aportul prin ceea ce a putut la organizarea acestui congres. Veți vedea că din Bacău vin 70 de crescători, din Maramureș alți 40, din Botoșani 20, deci mobilizarea este una foarte bună la nivelul fiecări organizații . Vor fi prezenți la Târgu-Mureș în special președinți de organizații din cele 32 de județe afiliate”, ne-a declarat dr. Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

3 iacob-boca „Să preluăm ceea ce la alții funcționează”

Printre obiectivele congresului se numără afilierea crescătorilor de Bălţată din România la grupul european de crescători, precum şi armonizarea programului  de ameliorare din România cu Programul European Comun. „Cu ocazia acestui congres vom fi prima organizație din România care ne afiliem la această structură europeană. Faptul că ei, cu titlu gratuit ne pun la dispoziție programele lor informatice care, costă o căruță de bani, dacă ar trebui să le facem noi, le pun la dispoziția membrilor noștri din cadrul federației, este un lucru extraordinar. Mai mult decât atâta, experiența pe care ei o au, și modul în care sunt organizate activitățile de reproducție, începând de la însămânțările artificiale, controlul performanțelor , implicit registrele genealogice, cred că e benefic pentru crescătorii noștri. De asemenea e benefică prezența reprezentanților Ministerului Agriculturii, ai Agenției Naționale de Ameliorare din Zootehnie, să trecem o dată de la etapa de a inventa noi roata, la a prelua lucrurile practice de la asociațiile care au o vechime mult mai mare decât cele de la noi. Discutăm aici de experiența acestor asociații din Germania și Austria, cu o vechime de zeci, dacă nu sute de ani, iar noi, cu o experiență de 10-15 ani de zile nu mai avem timp de pierdut, ci trebuie să preluăm ceea ce la alții funcționează, să ducem această experiență în specifitatea fermei românești. Aici avem marea problemă, degeaba facem legi în București, la minister sau la agenții, fără să ținem cont de specificul activității agricole din România. Asta dorim să facem prin aceste lucruri”, a menționat Frânc.

4 Valer Sician Lecție nemțească pentru fermierii români

„Avem speranța că această lecție din spațiul german nu trebuie ratată de crescătorii de la noi. Este momentul ca toți fermierii să vină să vadă stadiul la care suntem cu ameliorarea Rasei Bălțată la ora actuală în România, prin prezentarea în ziua de sâmbătă a aproape 100 de animale în ring, să vadă performanța la care am ajuns cu aceste animale, iar prin prezența acestor asociații europene să vadă unde se poate ajunge, printrr-o ameliorare corectă și susținută acestei rase, dacă suntem serioși și facem o treabă serioasă. Nu mai avem timp să vedem cum inventăm noi roata, trebuie să o luăm gata făcută din Germania și Austria ”, a menționat președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

5 kelemen Attila Vremea dialogului

Printre cei care vor onora cu prezența la congres se numără și oficiali din Ministerul Agriculturii, alături de specialiștii din Europa cu o zootehnie avansată. |Prezența acestora a fost salutată de președintele federației care, crede că vremea dioalogului constructiv a venit, în beneficuiul crescătorilor de animale. „După experiența de muncă de atâția ani, federația a devenit un partener foarte credibil, în orice inițiativă legislativă, în orice poziție a noastră. Am reușit să ne cunoaștem reciproc foarte bine, să ne știm fiecare capacitățile, și am ajuns la concluzia că doar stând jos, la masa dialogului vom rezolva problemele în așa fel încât aceste acte normative să fie pentru fermierii români. Din acest punct de vedere pot spune că modul în care lucrăm la ora actuală cu Ministerul Agriculturii mi-l doresc să rămână pentru mult timp”, afirmă Frânc.

6 Ionica Pop„Vom putea ridica problemele noastre”

Oaspetele de onoare al congresului va fi Secretarul General al Asociaţiei Europene de Bălţată dr. Georg Röhrmoser din Germania, precum şi preşedinţii de federaţii alte zece state europene. Nu vor lipsii reprezentanţi din partea ministerului agriculturii, ANSVSA, Colegiul Medicilor Veterinari, şi a altor instituţii stâns legate de activitatea crescătorilor de taurine din România. „Este prima acţiune românească postdecembristă de asemenea amploare, un congres internaţional al Rasei Bălţată tip Simmental, care nu a mai avut loc în România de pe vremea când profesorului Emil Silvaş prezenta efectele miraculoase ale acestei rase la staţiunea de la Sângeorgiu de Mureş. Important este prezenţa oaspeţilor din străinătate, preşedinţii asociaţiilor de crescători din cele 10 ţări europene, la care se adaugă şi prezenţa oficialilor din Ministerul Agriculturii. E foarte bine că vin, deoarece va fi o tragere de limbă, vom sta faţă în faţă, în aer liber, şi vom putea ridica problemele noastre”, ne-a declarat Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureş.

7 Georg Rohrmoser Tradiție seculară Simmental în Transilvania

Printre oaspeții congresului se numără și deputatul Kelemen Attila, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, care a salutat organizarea congresului, la aproape 30 decenii distănță de momentul în care Sângeorgiu de Mureș era capitala europeană Simmental, grație congresului internațional din 1986. „Este un eveniment deosebit de important din punct de vedere zootehnic pentru întreaga țară, nu doar pentru județul Mureș, cât și pentru Europa. Cred că nu exagerez dacă spun că bovinele de tip Simmental sunt cele care și-au pus amprenta cea mai importantă pe creșterea bovinelor din ultimii 200 de ani în Europa. Rasa Simmental este și astăzi cunoscută ca fiind una mixtă, care dă producții meritorii atât la lapte cât și la carne, care poate concura cu rasele specializate de carne. Este o rasă care a fost și a rămas foarte importantă în zootehnia multor țări din Europa. Este un lucru foarte important că acest congres se ține aici la Târgu-Mureș, care vine după un congres mondial al Rasei Simmental ținut în 1996 organizat la Tofalău cu ocazia expoziției de bovine din toamna anului 1986. Am fost prezent și atucni la eveniment, nominalizat de Direcția Agricolă, de inginerul Sólyom Peter, șeful platformei expoziționale de la Tofalău , fiind la acea vreme un medic veterinat relativ tânăr. Am fost unul din cei care am propus să se organizeze acest congres la Târgu-Mureș , unde există deja această tradiție, pe lângă faptul că este cunoscut că întreg Ardealul, cu preponderență județul Mureș reprezintă o bază importantă în ce privește creșterea rasei de tip Simmental, respectiv Bălțata Românească. Eu cred că este un eveniment foarte important pentru toți crescătorii acestei rase importante în Europa, dar cu atât mai mult pentru crescătorii și zootehniștii din România, implicit din Transilvania, din județul Mureș”, ne-a declarat deputatul Kelemen Attila.

 Ce avem noi de învățat de la cei din afară ? Suntem, sau nu inferiori lor ?

„Cred că și ei la rândul lor au de învățat ceva de la noi. Nu trebuie să avem nici un fel de complex de inferioritate față de ei, în ceea ce privește zootehnia. Binențeles că sistemele de creștere au evoluat, dar eu unul sunt foarte mândru că vacile mele au nu doar numere matricole europene, dar au și nume, cum de fapt țăranul român a âinut mereu la animalele sale, și i-a plăcut să le dea și un nume acestor animale. E important să ne amintim și de aceste tradiții care au existat pe aceste meleaguri, în ceea ce privește creșterea bovinelor, dar cu tehnologii noi, moderne putem să aplicăm și noi aici. În condițiile secoluluii XXI, ise vorbește tot mai mult despre acele tradiții de mult uitate, care trebuie să fie păstrate. De aceea am această concepâie că nu trebuie să avem nici un fel de complex de inferioritate față de cei de afară. Poate suntem mai săraci , dar din punct de vedere al tradițiilor cred că au și alții de învățat de la noi. Noi am păstrat această rasă de tip Simmental, importantă încă din secolul XIX în transilvania, carea rămas și care este rasa cea mai populară pe aceste meleaguri. De la toată lumea poți să înveți câte ceva, dar eu cred că trebuie să fim mândri de acele tradiții care au existat și care există încă pe meleagurile transilvănene”, a menționat deputatul Kelemen Attila.

 “Să arătăm că ceea ce facem este pe un drum bun”

Una din componentele importante ale activității zootehnice o reprezintă activitatea de reproducție și ameliorare, fapt ce justifică prezența la congres a reprezentanților SEMTEST BVN Mureș și ai Organizației Naționale de Însămânțări Artificiale. „Este foarte important acest congres deoarece reușim după aproape 30 de ani să aducem din nou la Târgu-Mureș Federația Europeană de Bălțată, lucru care dovedește că organizațiile profesionale din România sunt luate în seamă la nivel european. Acesta este principalul obiectiv pentru noi, să arătăm că ceea ce facem este pe un drum bun. Noi ca și SEMTEST suntem o verigă importantă alături de Organizația Națională de Însămânțări Artificiale , care este co organizator al acestui congres, care include și SEMTEST. Este prima verigă în tot ceea ce înseamnă creșterea și dezvoltarea animalelor, pe lângă controlul oficial al producției. Sperăm ca acest congres să fie un pas înainte pentru fermieri, noi dorim ca, crescătorii de Bălțată din România să se bucure de această manifestare deoarece este organizată în special pentru ei. Ei vor participa cu animale, ei vor fi și la congres, și cu siguranță va fi un impuls pentru ei, astfel să ne apropiem și noi de crescătorii din Europa. Specialițștii care vor veni din afară, vin deschiși pentru o colaborare cu România. Dar obiectivul principal e afilierea crescătorilor de Bălțată Românească prin Federația Crescătorilor de Bovine din România la federația europeană. E un prim pas mare pentru tot ce înseamnă creșterea animalelor. Acest lucru cu siguranță îi va ajuta, deoarece apare o motivație în plus, având în vedere participarea internațională. Această bucurie și mândrie te motivează, care te determină să îți dorești să fi mai bun”, , a precizat ing. Valer Sician, directorul SEMTEST BVN Mureș.

Soluţii pentru a putea supravieţui

În centrul atenției rămân însă crescătorii de Bălțată Românească, care speră ca prin noua afiliere să beneficieze nu doar de o forță, dar și de o atenție din partea guvernanților. „La congres va fi dezbătută importanţa Resei Bălţată tip Simmental, ca rasă mixtă lapte-carne, pentru că vedem cum scade tot mai tare preţul la lapte. Vom vedem cum găsim soluţii pentru a putea supravieţui. Cu preţul care este acum la lapte nu putem merge mai departe, ne pierdem. Acesta este unul din marele nostru bai, precum şi unele mici răfuieli ale noastre cu registru, cu cartea de rasă, treburi tehnice pe care trebuie să le rezolvăm cu federaţia, ministerul şi cu ANAF. Pe noi ne-au încurajat foarte mult nemţii, austriecii, cam toate ţările. Acum câteva zile ministrul agriculturii a semnat afilierea noastră la Federaţia Europeană Simmental. Cu alte cuvinte, şi Federaţia Crescătorilor de Taurine din România face parte din acest important for. Se plăteşte o cotizaţie de 200.000 de euro, care poate părea o sumă mare, dar acum avem o umbrelă mai mare care, pentru noi înseamnă foarte mult”, a precizat Iacob Boca.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close