Eveniment

Biro Zsolt, atac la Frunda

Biro Zsolt, candidatul Partidului Civic Maghiar (PCM) la președinția Consiliului Județean Mureș, nu a gustat prea bine declarația senatorului Frunda György privind sesizarea Consiliului Europei în legătură cu situația de la Universitatea de Medicină și Farmacie, dacă noul Guvern va revoca Hotărârea de Guvern pentru înființarea facultății în limbile maghiară, engleză și română. Biro susține că este o declarație pur electorală și că Frunda ar fi trebuit să sesizeze de ceva vreme Consiliul Europei în privința învățământului în limbile minorităților în România.
Biro Zsolt a susținut într-o conferință de presă susținută vineri că maghiarii din Târgu-Mureș solicită linie separată la Universitatea de Medicină și Farmacie încă din 1990, iar senatorul Frunda György ar fi putut sesiza de multă vreme Consiliul Europei. „Domnul Frunda ar fi putut să facă un raport de când este în Consiliul Europei pentru că în România nu s-a rezolvat problema învățământului în limbile minorităților. Dacă domnul Frunda făcea un raport, poate aveam deja o recomandare ca aceea privind autonomiaâ€, a spus Biro. Candidatul PCM a susținut că este nevoie de modificarea Constituției și de o lege a învățământului care garantează educația minorităților în limbile lor materne, pentru că actualul act normativ „adoptat de guvernanții UDMR nu rezolvă această problemă, după cum se vede în cazul UMF. Comunitatea maghiară ar trebui să primească garanții concrete pentru înființarea de universități de sine stătătoareâ€. Acesta crede că nici la Babeș-Bolyai, problema învățământului în limba maternă nu este soluționată deoarece studenții nu pot învăța în limba maternă la orice secție.
Acesta a mai precizat că nu e vorba de separatism, ci de un drept absolut normal, recunoscut unor cetățeni care plătesc taxe și impozite aici, în România, dar trebuie să apeleze la ajutorul Ungariei sau la universități particulare pentru a studia în limba maternă.
Menționăm că senatorul UDMR Frunda a declarat că va sesiza Consiliul Europei dacă noul Guvern va reveni asupra prevederii legale prin care s-a creat o nouă facultate la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF). „Ar fi o greșeală din partea Guvernului, pentru că ar infirma un drept câștigat, ar anula un drept câștigat, iar în această situație în mod cert voi ridica această problemă la Consiliul Europei și voi iniția o moțiune împotriva Guvernului la nivel de Strassbourg. Consecințele politice ar fi foarte grave“, a spus parlamentarul candidat la fotoliul de primar al municipiului Târgu-Mureș.

Lavinia MUNTEAN

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close