Educatie

Cinste lor, olimpicilor mureşeni la istorie

1 Simi PascaColegiul Economic „Transilvania” din Târgu Mureş a găzduit sâmbătă, 7 martie faza judeţeană a olimpiadei de istorie , cei mai buni “istorici” din judeţ din clasele VIII-XII concurând pentru un loc pentru faza naţională care va avea loc la Oradea în perioada 6-10 aprilie.

Incze Anna-Blanka, cea mai bună la clasa VIII-a

La clasa VIII-a cea mai mare notă (9,45) a fost obţinută de eleva Gimnaziului „Ceorge Coşbuc” din Târgu Mureş, Incze Anna-Blanka, pregătită de profesoara Laslo Maria. Ea a fost urmată de Andra-Iona Cioloca, Gimnaziul „George Coşbuc” şi de Antonel-Andrei Soneriu, Şcoala Gimnazială „Radu Popa” Sighişoara.

“Menţinem ridicată ştacheta la “Unirea” 

La clasa IX-a, judeţul Mureş va fi reprezentat la faza naţională de Colegiul Naţional “Unirea” care  şi în acest an ţine ştacheta sus, graţie profesorului Simion Paşca, eleva Diana Serena Pop din clasa IX-a D fiind prima pe judeţ cu media 9,10. Ea a fost urmată de Biro Melinda, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” Târgu Mureş şi Ana Cherekes, Colegiul Naţional „Unirea”. “Trebuie să menţinem ridicată ştacheta la “Unirea” în ce priveşte olimpiada de istorie. Mă bucur că în acest an avem doi olimpici la faza naţională, Diana Serena Pop din clasa a IX-a şi Alexandra Ujică din clasa a X-a prin care am confirmat interesul care se acordă acestei materii. Ce e inedit este faptul că Diana pe primul semestru nu a avut  media10 la istorie, ci 9, şi calificarea  ei la faza naţională a fost o surpriză. Aceste rezultate au presupus multă muncă din partea acestor elevi, lucru care s-a văzut în cele din urmă. Prezenţa la faza naţională pentru ele este o experienţă benefică, dincolo de rezultat, care sunt convins că va fi unul bun, contează şi în formarea lor, se întrec cu ceilalţi elevi din ţară. Probabil această experienţă le va folosi şi pe mai târziu, pentru facultate, deoarece sunt elevi care se implică extraşcolar, nu doar la orele de istorie. Oricum e o mare realizare că s-au calificat, sunt primii pe judeţ la istorie, ceea ce nu e puţin lucru”, ne-a declarat Simion Paşca, profesor de istorie.

2 Diana Serena Pop

“Sper la un rezultat cât mai bun” 

Aflată la prima participare la olimpiada de istorie, Diana Serena Pop a susprins prin rezultatul obţinut  care speră să-l confirme şi la faza naţională de la Oradea. „Este pentru prima dată când particip la o olimpiadă de istorie, eu axându-mă mai mult pe partea de limba română. Sinceră să fiu aceast rezultat  a picat destul de neaşteptat deoarece ştiam că m-am descurcat dar nu la un nivel care să mă ducă la faza naţională. Subiectele mi s-au părut foarte bune deoarece îmi place să povestesc despre artă, fiind şi subiectul meu preferat. Pentru faza naţională sper la un rezultat cât mai bun, să nu dezamăgesc pe nimeni, pe mine, părinţi şi  desigur pe profesorul Simion Paşca”, a spus Diana Serena Pop.

 

3 Mariana Lata“Unirea”, locul 1 şi la clasa X-a 

Ajungem la clasa a X-a unde locul fruntaş i-a revenit tot Colegiului Naţional “Unirea”, prin eleva Alexandra Ujică cu nota 9,60, pregătită de profesoara Marioara Laţă. „E o tradiţie la „Unirea” de vreo 15 ani încoace să avem locuri fruntaşe la istorie la olimpiada judeţeană. Şansa noastră este că avem clase socio-umane, la  care se adaugă copii pasionaţi de istorie cu care se poate colabora foarte uşor cu ei, să obţină rezultate remarcabile. Ne bucurăm că şi în acest an avem două eleve calificate la faza naţională, printre care Alexandra Ujică la clasa X-a , care a fost din nou prima pe judeţ după ce şi anul trecut ne-a reprezentat la faza naţională”, afirmă Marioara Laţă.

4 Alexandra Ujica“Dacă nu ai emoţii înseamnă că nu-ţi pasă” 

Prezenţa de anul trecut la faza naţională de istorie pentru Alexandra Ujică nu a fost deloc o întâmplare, eleva de la “Unirea” confirmând şi în acest an fiind din nou prima pe judeţ la istorie.  “Văd acest rezultat obţinut la faza judeţeană ca pe o mulţumire pentru efortul pe care l-am depus  în ce priveşte învăţătura. Mă bucur că şi în acest an particip la faza naţională, după prezenţa de anul trecut când am fost de asemenea prima pe judeţ la istorie. Nu pot spune dacă a fost uşor sau greu, tot timpul e greu, mai ales  cu emoţiile, dar dacă nu ai emoţii înseamnă că nu-ţi pasă atât de tare. Subiectele la faza judeţeană au destul de provocatoare dar în cele din urmă  am reuşit să le rezolv. Sper pentru faza naţională  să obţin o notă cât mai bună şi la un loc cât mai fruntaş”, ne-a spus Alexandra Ujică.

5 Vasile Sandor

“Papiu”, calificat  la faza naţională 

Aflat la mare concurenţă cu “Unirea”, Colegiul “Al. Papiu Ilarian” şi-a adjudecat locul 1 la faza judeţeană la clasa XI-a prin elevul Andrei Dălălău din clasa clasa XI-a F, pregătit de profesorul Vasile Şandor. “Ne bucurăm să avem şi în acest an un elev la faza naţională a olimpiadei de istorie, pe elevul Andrei Dădălău. Este un elev foarte serios, foarte muncitor, gândeşte corect, inteligent. Andrei are şi o oarecare experienţă, el fiind la a treia participare la olimpiadă. La toate celelelte participări a ajuns până la un nivel înalt, nu suficient de înalt să promoveze la faza naţională. El oricum face parte dintr-o elită. În acest an se pare că a reuşit să se concentreze mai bine, să simtă mai bine subiectul şi a reuşit să-şi îndeplinească un obiectiv pe care şi la propus, şi un obiectiv al nostru, al şcolii, să promovăm asemenea elevi la competiţii de nivel cât mai înalt. Noi îl sprijinim în continuare, îl ajutăm să se prezinte cât mai bine la faza naţională şi aşteptăm de la el o comportare onorabilă”, a precizat Vasile Şandor.

6 Andrei Dadalau

“Voi trage tare în continuare”

Elevul său  s-a declarat fericit de rezultatul obţinut, cunoştinţele despre România perioadei postbelice propulsându-l la faza naţională. “Am avut un pic noroc, ma ajutat şi Dumnezeu să-mi amintesc toate lecţiile pe care le-am învăţat. Subiectele mi s-au părut destul de uşoare, am scris tot ce am ştiut şi în final totul a fost ok.  Printre subiecte am avut România în perioada postbelică, cultură, regim politic, economie, pe care le-am dezvoltat conform cerinţelor. Domnul profesor Vasile Şandor mi-a trasat unele direcţii generale urmând ca eu să aprofundez fiecare lecţie şi acestea combinate au dus la acest frumos rezultat. Voi trage tare în continuare să obţin un rezultat bun şi la faza naţională de la Oradea”, a spus  Andrei Dălălău.

7 Sabin Urzica

Reghinul, prezent la faza naţională cu  “Lucian Blaga”

La clasa  XII-a, judeţul Mureş va fi reprezentat la faza naţională de la Oradea de Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” prin eleva Diana Ilişiu (nota 9,70) aflată la prima participare la olimpiada de istorie. În spatele frumosului rezultat stă munca şi pasiunea pentru istorie a Dianei, completată de munca  profesorului de istorie Sabin Urzică, unul din veteranii dascălilor reghineni care a scos generaţii de elevi merituoşi. “Diana provine dintr-o clasă foarte bună la istorie, nu este un caz singular. În clasa ei, XII-a C sunt elevi care au participat şi anii trecuţi la olimpiada de istorie cu rezultate foarte bune. Diana se înscrie în acest trend ascendent, al unei clase foarte bune cu elevi preocupaţi de istorie. Este o fată serioasă, inteligentă, citeşte mult, cu o educaţie extrem de solidă. Ea în acest an a participat pentru prima dată la olimpiada de istorie, ea fiind exată pe olimpiada de germană. Iată că la prima ei prezenţă se califică la faza naţională, cu atât surpriza este mai mare şi mai plăcută”, a spus Sabin Urzică, profesor de istorie.

 

Fiind o prezenţă constantă la olimpiadele de limba germană, Diana Ilişiu a încercat în acest an şi o prezenţă la olimpiada de istorie, care s-a dovedit de succes, calificându-se cu media 9,70 la faza naţională de la Oradea. “Sunt pasionată de istorie din clasa a XI-a, mai ales din cauza profesorului meu Sabin Urzică. Am hotărât să particip la olimpiada anul acesta pentru că reprezintă un mare ajutor pentru proba obligatorie a profilului, la Bacalaureat. Intenţia nu era sa ajung cât mai departe, ci să aprofundeze cât mai bine materia. M-am axat în ultimul timp  mai mult pe istorie, pentru că mă atrage în mod special. Subiectele fazei judeţene nu au fost foarte uşoare, de fapt, chiar mai grele decat m-am aşteptat. Faptul că am fost sunată să mi se spună ca am facut 9,70, că sunt prima pe judeţ din 29 de concurenţi şi că voi merge la naţională, a fost ceva de vis! Nu m-am aşteptat, poate chiar de aceea surpriza a fost mai mare. Astept cu nerăbdare sa vad cum se desfăşoară lucrurile la o olimpiada naţională, pentru că e prima la care voi participa. Mulţumesc pe această cale profesorului  SabinUrzică  care  ne-a susţinut foarte mult, pe toţi cei care am participat la olimpiadă. Ne-a ajutat enorm, chiar dacă asta însemna să rămână după ore ca să ne explice diverse lucruri pe care nu le-am înţeles. La Oradea  merg cu speranţa că voi învăţa cât mai multe lucruri noi şi voi cunoaşte oameni cu aceeaşi pasiune ca li a mea: istoria”, ne-a declarat Diana Ilişiu.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close