Stiinta si tehnica

Combustibil din computere!

Oamenii de stiinta din România, alaturi de cei din Turcia, Japonia si Canada, au gândit o tehnica de a recicla placi cu circuite si a le transforma în materii prime ecologice pentru produse de larg consum.

Echipa multinationala, din care a facut parte si Cornelia Vasile de la Academia Româna din Iasi, a gasit o metoda ingenioasa de a înlatura materialele toxice din dispozitivele electronice aruncate la gunoi, pentru a le recicla în siguranta. Ei au colectat placi cu circuite imprimate din computere, au înlaturat aproape toate substantele toxice si au obtinut uleiuri ce pot fi folosite pe post de combustibili sau materie prima pentru plastic si o gama larga de alte produse de consum.

Descoperirea lor a fost anuntata de publicatia stiintifica Livescience. Cercetatorul Cornelia Vasile nu crede însa ca noua tehnologie la care a contribuit va ajunge prea curând sa fie folosita la scara larga, mai ales în România. “Nu am contacte cu nimeni din industrie. În România, totul este la nivel de cercetare si atâta tot”, explica ea pentru cotidianul.ro.

Pe masura ce electronicele patrund în toate colturile lumii, gramezi de dispozitive depasite sau nedorite se aduna în gropi de gunoi, stârnind una dintre cele mai mari probleme de mediu din lume. Computerele aruncate si alte deseuri electronice, încarcate cu materiale toxice precum arsenic, mercur, plumb sau materiale ignifuge, sunt mai periculoase decât gunoiul normal din gospodarii. În 2005, SUA au generat în jur de 2,63 milioane de tone de asemenea deseuri, cantitate aflata în crestere.

Acum, oamenii de stiinta au folosit o combinatie speciala de catalizatori, temperaturi ridicate si filtrari chimice pentru a distruge aditivii ignifugi (n.r. – care se aprind si ard foarte greu sau care nu arde deloc, împiedicând propagarea focului) din plasticul placilor. “Deseurile din calculatoare contin multi ignifuganti si sunt greu de recuperat prin alte metode. Noi propunem o solutie pentru recuperarea lor, iar asta reduce poluarea mediului ambiant si valorifica o parte din material”, întareste Cornelia Vasile pentru cotidianul.ro.

William Hall, de la Universitatea Coventry din Marea Britanie, care nu a participat la studiu, explica pentru Livescience ca placile cu circuite imprimate pot fi distruse în topitoare. Prin urmare, tehnica românilor si a turcilor va trebui sa-si demonstreze avantajele în fata topirii, daca va reusi sa fie comercializata. Beneficiile acestei noi metode, continua el, “este recuperarea continutului metal al placilor, precum si recuperarea unor chimicale organice pretioase. Cel mai mare obstacol este dezvoltarea tehnologiei la scara larga”.

Cornelia Vasile si colegii ei, care au primit finantare de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica din România, îsi vor detalia descoperirea în numarul din 21 mai al revistei ,,Energy & Fuels”.

Bradut-Crisan SUCIU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close