Educatie

Competiție acerbă pentru studenții maghiari la admiterea la UMF

 

Absolvenții de licee, maghiari, vor trebui să se pună serios cu burta pe carte pentru a ocupa un loc la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș. Datorită noii Hotărâri de Guvern adoptate săptămâna trecută, se va înființa o Facultate de Medicină și Farmacie cu predare în limba maghiară. Însă locurile alocate pentru ei vor fi mai puține, pentru că numărul de studenți școlarizați va fi decis de ARACIS, iar numărul mic de cadre didactice maghiare va influența acest lucru.

Guvernul și al său premier Răzvan Ungureanu nu au rezistat șantajului politic făcut de UDMR și, fără să le pese de consecințe, au aprobat proiectul de hotărâre ce viza înființarea unei facultăți cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureș. Problema care se ridică acum este cum se va pune în aplicare noua hotărâre de Guvern, ținând cont că universitatea încă nu are Carta aprobată și UMF se judecă în instanță cu Ministerul Educației pentru legalizarea ei. Senatul universitar este practic inexistent, deși a fost ales, deoarece nu există Cartă, iar vechiul Senat și-a încetat mandatul din luna februarie. Totodată rectorul ales de cadrele didactice încă nu a fost validat de ministrul Educației, Cătălin Baba, ci a fost ales doar ordonator de credite pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 21 martie. Asta pentru că  fostul rector Constantin Copotoiu și-a încetat mandatul în data de 20 martie, în loc de 31 martie, pentru că a fost ales președinte al Senatului. „Fiind vorba de o Hotărâre de Guvern și România fiind o țară cu regim de drept funcțional trebuie s-o aplicăm. Întrebarea e cine o să o aplice. Trebuie structuri funcționale de conducere. Când ministerul nu recunoaște alegerile, suntem într-un vid administrativâ€, a declarat săptămâna trecută ordonatorul de credite al UMF Târgu Mureș, dr. Leonard Azamfirei.

Moțiune și acțiune în instanță

Uniunea Social Liberală, Sindicatul UMF 2004 și Liga Studenților Târgu Mureș au anunțat că vor acționa în instanță Ministerul Educației contestând hotărârea de Guvern. Nu în ultimul rând cei din USL va depune săptămâna aceasta o moțiune de cenzură pe marginea  hotărârii de Guvern și face apel către toți parlamentarii puterii din județul Mureș să voteze moțiunea de cenzură.

Admiterea la UMF, în ceață

Hotărârea de Guvern a venit într-un ceas nepotrivit, când mai sunt trei luni până la înscrierea la facultate și examenul de admitere, iar viitorii absolvenți nu știu încă numărul de locuri alocate pentru linia maghiară la toate facultățile. Nu știu cât de sigur va fi să dobândească și să-și aprofundeze cunoștințele medicale la UMF Târgu Mureș care a devenit universitate de rangul 2, iar noua decizie nu ajută cu nimic mai mult pentru ca la o nouă evaluare ARACIS instituția să fie din nou clasată într-un rang superior. Iar lucrurile acestea contează la diploma de licență și obținerea unui loc de muncă. Nu în ultimul rând, lupta pentru a intra la facultate va fi una acerbă, ținând cont de numărul de locuri care va fi redus. Sau, văzând că șansele lor de a intra la limba maghiară sunt reduse, ar putea să concureze pentru locurile alocate studenților români, la secția română, în felul acesta reducânduli-se românilor șansele de admitere.

You may also like…

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close