Corunca – visul capitalismului sălbatic mureşean

Venind de la Sighişoara, ne-am oprit să ne interesăm puţintel despre activitatea economică şi de construcţii din zona peri-urbană. Şi le-am luat pe rând. Cum ieşi din pădurea de la Vaţman: VIM Spectrum, o firmă de medicamente care este în proprietatea a doi maghiari germanizaţi (cetăţeni germani de naţionalitate maghiară) arată bine pe dinăuntru, dar e nefinisată pe exterior. Şi afacerea merge binişor. Câţiva zeci de metri mai aproape de oraş, peste drum de Vim Spectrum, există un depozit de cherestea, patronat de Ştefan Pop din Reghin prin firma PLASCOM SRL. Nici un bai, dacă ar fi ceva mai de “Doamne ajută”, dar rulota şi improvizaţiile din curte sunt jalnice. Nu e foarte departe de vecinul său, nici la propriu, nici la figurat, firma MURTRANS SRL a lui Vasile Mureşan, care prestează transport intern şi internaţional. Un garaj amărât în care nu ar intra nici măcar un Jeep, este deocamdată “garajul” firmei. Care deţine numai maşini de tonaj mare. Dar, după cum spuneau muncitorii, se are în vedere construcţia unei hale şi a unui atelier de mecanică şi reparaţii pentru autovehicolele societăţii. Mai aşteptăm.

Motoare, motoare…

Apoi, cum te apropii de oraş se ridică o mândră salbă de reprezentanţe Opel şi Dacia&Renault. Lângă ele şi-au construit o hală de producţie italienii de la Junona SRL, iar după parcela lor se pregăteşte ceva mare. Adică, o reprezentanţă Ford şi Mazda care va funcţiona sub firma AUTOHAUS WESTCAR SRL. Construcţia a căzut în responsabilitatea GLOBE TROTTERS SRL din strada Barajului. Bine, dar peste drum de toate acestea se desfăşoară o armată mult mai mică de oameni/putere. Firmuliţa REMATCOP SRL din Corunca îşi construieşte cel de-al doilea atelier de prelucrări metalice sub directa şi atenta supraveghere a patronului Pap Istvan. Care pune umărul cot la cot cu muncitorii pentru a-şi ridica mica afacere. În jurul lui se construiesc case de locuit. Din câte am auzit noi, în plimbarea pe care am efectuat-o prin zonă, o arie de teren costă undeva între 12 şi 14 milioane de lei dacă are ieşire la E60. Dacă nu, scade gradual cu cât te cocoţi mai mult pe dealurile din apropiere. Dacă mai venim câţiva zeci de metri spre oraş, ajungem pe proprietatea lui Fekete Csaba, care are de gând să deschidă un autoservice particular. Până atunci se gândeşte să vândă o cantitate serioasă de piatră pentru pavajul curţilor, timp în care doi muncitori îşi văd liniştiţi de treabă la finisarea imobilului. Ideea de autoservice este uzitată şi la AUTOSERVICE DAEWOO SRL, care este în capătul dinspre oraş al “liniei drepte” dinaintea pădurii de la Vaţman.

Ha(ha)le(re)le

Unul dintre cei mai cunoscuţi mecanici din oraş, Dan Anca, îşi tot construieşte de vreo câţiva ani atelierul şi nu mai termină. Treaba merge greu, cum spune chiar el în timp ce mai strânge două şuruburi. Iar dacă privim peste drum de service-ul lui Dan, mândră se ridică casa neterminată a lui Nyonyo, mai vechea cunoştinţă a noastră. Ca să nu zică că nu-i facem şi un bine, îi publicăm şi numărul de mobil, cel care este afişat mare cât casa sub anunţul “de vânzare”: 0744-505.175. Uite aşa ne apropiem vertiginos de comuna Corunca ce are desfăşurată o impresionantă salbă de vile, chiar la intrare. Construite fie de patroni (Ioan Hodoş, Ioan Rad, Ioan Coman, Petrina) fie de oameni mai mărunţi în ierarhia financiară care împarte societatea (un taximetrist de la Transaldea) fie – cea mai delicioasă feliuţă din tort – angajaţi în sistemul de stat. Cinstit din cale afară, am găsit un vameş. Nea Şerban. E drept că imobilul este încă în roşu, dar nici neaÂ’ Şerban nu a ieşit încă la pensie. Şi uite aşa ne făcurăm rondul. Era să uităm de clientul pesedisto-pedist, Mihai Iordache, patronul firmelor cu acelaşi nume. Ranch-ul său cu două case impune respect. Şi mulţi bani pentru întreţinere. La final vă prezentăm cea mai respectuoasă hală dintre toate. E de vânzare. Se poate încerca la numărul 0036309890828 înscris pe poartă. Noi am încercat şi nu am reuşit să luăm legătura cu proprietarul ca să vă spunem cine, ce, cum şi de ce. Nu a răspuns nimeni la telefon. Încercaţi şi d-voastră!
Cristian TEODORESCU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close