Cum nu vii tu, Tepes Doamne!

Incepand cu ziua de miercuri, unitatile de productie ale Combinatului AZOMURES au fost inchise una cate una pe motiv de declansare a grevei generale. In ziua respectiva, doar un furnal din trei fusese inchis, fapt ce se vedea cu ochiul liber prin lipsa emisiei cunoscutului gaz galben-maroniu. Joi dimineata, nici unul dintre cele trei furnale nu mai producea gazul toxic, semn ca intreaga activitate fusese sistata. Oficial, conducerea Sindicatului Alternativa 2002 a declansat greva in urma repetatelor runde de negocieri cu patronatul, esuate lamentabil. Intre oferta de 14,5 la suta facuta de patronat, la care s-au mai adaugat cateva procente pe parcurs, si cele 80 la suta solicitate ferm de sindicat, nu s-a putut gasi o cale de mijloc. Cert e ca, daca turcul ar fi mai “mana larga” si ar oferi 40-50 la suta majorari, si sindicalistii ar face compromisul spre incheierea actiunilor de protest. Primul pas semnificativ a fost facut tot de sindicalisti, si-au redus joi seara pretentiile initiale de la 80 la suta la 40 la suta. 

A fost rândul judecătorilor

In cursul zilei de vineri, un complet de judecata urma sa se pronunte in “Cazul AZO” asupra legalitatii grevei demarate de muncitori si sindicat. La ora 12 a zilei de 16 mai, a fost programata dezbaterea cauzei. Conducerea AZOMURES a actionat in instanta sindicatul pentru a intrerupe greva pe considerentul ca nu este legala. Argumentele cunoscute presei, au fost lipsa disponibilitatii in negocieri din partea sindicatului si mai ales modul de organizare a grevei, mai precis inchiderea tuturor instalatiilor chimice, chiar si a celora “cu foc continuu”. Dar acest amanunt a mai fost dezbatut intre cele doua parti, fara a se cadea de acord. Aflata intr-o evidenta criza, conducerea AZOMURES reprezentata in sala de judecata de catre Angela Podina – secretar si Ramona Pergel – jurista, au incercat sa contracareze solicitarea de amanare a cauzei solicitata de sindicat. Argumentul suprem pentru “graba” conducerii a fost ca se inregistreaza pierderi de aproximativ 600 de mii USD/zi prin nefunctionare. Sindicalistii, prin vocea Mariei Dandarau, au solicitat amanarea pentru studierea dosarului. Presedintele Completului de judecata, Simona Muresan, a decis in urma consultarii cu judecatorul Georgeta Oltean si magistratii consultanti – Adrian Andonie si Constantin Elise, sa acorde o amanare, pana luni, 19 mai, ora 12, dar nu din motivele expuse de sindicat, ci pentru a studia documentele “proaspat depuse” la dosar, si pentru ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, este obligatoriu un termen in care partile sa epuizeze orice sanse de impacare. De retinut ca in timpul procesului s-a aruncat auzului public si informatia conform careia doua ore mai tarziu, primarul Dorin Florea avea sa medieze o noua conciliere.

Decizii, decizii

Presedintele Completului, Simona Muresan, a solicitat ambelor parti cate ceva. Sindicalistilor, sa depuna pana la urmatorul termen actele doveditoare privind respectarea legalitatii in declansarea conflictului de munca. Sindicatul Alternativa 2002 Azomures trebuie sa prezinte atat documentele si corespondenta cu institutiile statului si cu patronatul, cat si dosarul propriu de reprezentativitate, numar membri, numar semnatari pentru declansarea grevei, etc.
De cealalta parte a baricadei, cele doua doamne din conducere vor trebui sa pregateasca o calculatie a prejudiciului pe care patronatul doreste sa-l solicite din partea sindicalistilor “responsabili” si sa numeasca aceste persoane considerate responsabile. De
asemenea, juristii AZOMURES au cerut disjungerea cauzei in doua: o cauza referitoare la greva (in regim de urgenta) si alta privind pagubele si responsabilitatile. Toate aspectele vor fi lamurite luni, pana atunci greva ramane din punct de vedere juridic, legala. Si continua. 

Grevă cu foamea-n gât

Intre timp, muncitorii de la AZOMURES au organizat, joi si vineri, doua demonstratii pentru a protesta fata de refuzul turcului Yetkin Erman de a negocia. In fata pavilionul central al combinatului, “barlogul” conducerii AZOMURES, s-au adunat joi si vineri cate 1500-2000 de muncitori care s-au intretinut cu lozinci furibunde, genul: “Scorpia” (referire la Angela Podina – secretar general AZOMURES); “Rusine, rusine!”; “Iesiti afara!”; “Noi de aici nu plecam!”; “Nu cedam!”; “Demisia!” si “Rusinica!”. 
Am solicitat doritorilor sa prezinte de buna voie fluturasii cu salariile. Zis si facut, in cateva minute coada din fata reporterilor era interminabila, zeci de muncitori fiind dornici sa-si prezinte veniturile in fata camerelor de luat vederi si a aparatelor de fotografiat. Pentru a nu pune in pericol slujbele acestor oameni am decis sa publicam doar valorile inscrise pe acesti fluturasi. Practic, mitul “salariilor mari” din combinat trebuie daramat doar pe jumatate. In trecut, in urma cu 4-5 ani, salariul mediu pe aceasta platforma industriala se situa intr-adevar la o valoare mai mult decat rezonabila – 250-270 USD, venit net. Acum, valoarea abia daca depaseste 100 USD. In schimb, acum se construiesc case, vile si se cumpara autoturisme de lux din salariile pe care unii directorasi si sefuleti de servicii si le trec in dreptul lor. A crescut doar diferenta dintre salariul muritorului de rand, si cel al directorilor.

Uzina foto devine tot mai sensibilă

Uzinele de Materiale Fotosensibile aflate sub patronajul AZO sunt considerate “balast” ramas de la privatizare, alaturi de serele legumicole. Printr-o decizie a Consiliului de Administratie al AZOMURES din data de 29 aprilie 2003, s-a decis ca sectiile neproductive sa fie inchise, iar in 30 aprilie a si fost emisa o decizie pe aceasta tema, semnata direct de Yetkin. Astfel, in baza acestei decizii, conducerea Foto nu mai are voie sa faca nici o investitie care ar putea sa depaseasca (in rambursare sau productie) perioada de 2 luni. In aceste conditii, Foto a ajuns in imposibilitate de a se aproviziona. La fel si serele legumicole.  Anul trecut, uzina a trecut printr-o reorganizare care a dus la micsorarea cu aproape 100 de persoane a numarului de angajati. Dintre acestia o buna parte au fost integrati in combinat. Dar au fost disponibilizate vreo 40 de persoane. Cei 395 de angajati care au mai ramas pe metereze, se confrunta si cu o alta problema: Yetkin Erman nu semneaza, sau semneaza cu mare intarziere, contractele pentru Foto. La Sectia Sere au mai ramas aproximativ 80 – 100 de angajati. Si ei se zbat in incertitudinea zilei de maine.
Dar, probabil, cel mai important aspect este cel al creantelor. Din diferite motive (de ordin contabil, nicidecum pierderi din activitate) creantele s-au triplat in cursul anului trecut, de la 4 miliarde la inceputul anului, la 12-13 miliarde la sfarsitul anului. Prezentate sec, cifrele arata una. Analizate, arata ca activitatea de productie a fost profitabila (aproximativ un miliard in 2002), dar jonglarile intre diferite conturi si marirea capitalului au dus la inregistrarea acestor creante.

A venit randul muncitorilor. Organizati la mare arta, disciplinati cum rar se vede la o greva, muncitorii din AZOMURES au protestat, au inchis conform celor mai sigure proceduri instalatiile chimice extrem de periculoase, si au stat cuminti in asteptarea unor noi oferte din partea patronatului. O greva mai civilizata ca asta nici ca am vazut.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close