Eveniment

„De ce eu?”, proiecţie de gală la Palatul Culturii

1Filmul „De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, una dintre cele mai așteptate producţii cinematografice ale anului, va avea proiecția de gală la Palatul Culturii din Târgu-Mureş vineri, 27 februarie, de la ora 20.00, prilej cu care mureşenii au ocazia să participe la proiecţia de gală şi să adreseze întrebări regizorului şi echipei de actori.

Povestea unui procuror idealist

La eveniment vor lua parte regizorul Tudor Giurgiu și actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, alături de târgumureșenii Bányai Kelemen Barna, Gáspárik Attila, directorul Teatrului Național Târgu-Mureș, și Szélyes Andrea, creatoarea costumelor din film.

“De ce eu?” a avut premiera mondială la Berlinale – Berlin International Film Festival. Filmul prezintă povestea lui Cristian Panait (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist, care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror, suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate. “Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine, însă, mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu și la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-și ia viața. Ce mecanisme, resorturi interne se declanșează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat și în care te-ai format e corupt și putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului”, a declarat Tudor Giurgiu, regizorul filmului.

Un caz controversat

Cristian Panait s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, aruncându-se de la etajul patru al locuinței sale din București. Cu un an în urmă, fusese numit procuror la Secția de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Curții Supreme de Justiție. Printre dosarele pe care le avea în lucru se afla și cel al procurorului Alexandru Lele, de la Oradea, care a dispus arestarea lui Adrian Tărău, fiul prefectului de Bihor, sub acuzația de complicitate la contrabandă cu produse petroliere. Panait avea misiunea de a-l ancheta pe procurorul Lele pentru presupuse fapte de corupție şi sustragere de documente. Potrivit relatărilor presei, acesta a refuzat să-l pună sub învinuire pe Lele, în lipsa unor probe concludente, iar la nici o lună de la primirea cazului, s-a sinucis. În august 2002, cazul a fost clasat, după ce o „expertiză psihiatrică post-mortem” ar fi dovedit că magistratul s-a sinucis pe fondul unei labilități psihice. Nu s-a cercetat varianta înlesnirii sau determinării sinuciderii.

2

Cronici favorabile în străinătate

Filmul “De ce eu?” a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin unde a reușit să atragă atenția presei internaționale prin subiectul abordat de regizorul Tudor Giurgiu. „Kafka ajunge în România post-comunistă”, scrie publicaţia americană „The Hollywood Reporter”, descriind filmul ca pe o amplă alegorie a ţării în tranziţie, „atractivă vizual şi solid realizată”. „Un thriller politic românesc rar”, titrează Cineuropa.org, considerînd că “De ce eu?” va avea un impact asupra spectatorilor români şi a celor din fostele ţări comuniste, afectate de corupţia generalizată, şi va contribui la schimbarea direcţiei în cinematografia românească, care duce lipsă de filme de gen.

Cotidianul german „Tagesspiegel” scrie că „filmul capătă în cea de-a doua parte un caracter sumbru, dramatic, existenţial, care face actul de disperare din final credibil. Cristian, jucat de Emilian Oprea, crede în munca lui, i se dedică total. Unul ca el ar fi, oriunde în lume, printre cîştigători. Nu şi în România”. „Impecabil şi atent la fiecare detaliu”, notează şi renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Séance.ru. „De ce eu?” le oferă spectatorilor imaginea sumbră a unei ţări corupte, fără să-şi piardă încrederea în puterea individului sau în cea a cinema-ului ca entertainment”, notează East European Film Bulletin. „Giurgiu demonstrează încă o dată că este un artist persuasiv, De ce eu? împăcînd atât cererile publicului larg (conflicte lucide, scene de sex, un ritm intens) cât şi întrebările profunde legate de corupţia morală, favorizându-le, totuşi, pe acestea din urmă”.

Un regizor apreciat: Tudor Giurgiu

Tudor Giurgiu este unul dintre cei mai apreciați regizori din România. Lungmetrajul său de debut, “Legături bolnăvicioase”, a fost selectat în secţiunea Panorama la Berlinale 2006 şi premiat la numeroase festivaluri internaţionale. Cel de-al doilea lungmetraj, „Despre oameni și melci”, s-a bucurat de succes atât la nivel național (filmul românesc cu cel mai mare număr de spectatori în 2012) cât și internațional (Premiul special al juriului la festivalul de la Warsaw, Premiul pentru cel mai bun film în cadrul secțiunii „Punto di Encuentro” la Valladolid și Cel mai bun film la SEE Film Festival – L.A).

Scurtmetrajul „Superman, Spiderman or Batman” a adunat un număr important de trofee, printre care și Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj. Printre filmele produse de Tudor Giurgiu se numără „Katalin Varga”, regizat de Peter Strickland, premiat cu Ursul de Argint la Berlin 2009, şi cu premiul Academiei Europene de Film, categoria Descoperirea Europeană a Anului. “Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul „vechi” mafiot și corupt. În 2002, anul morții lui Panait, dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci și poziții importante în politică. În 2002, lupta între serviciul secret al armatei, al poliției, al justiției și cel „oficial”, moștenitorul vechii Securități, era la apogeu. Se făceau afaceri „la negru”, totul sub patronajul senin al puterii, reprezentanții foștilor comuniști, „rebranduiți” drept social-democrați. Contrabanda cu produse petroliere sau benzină a reprezentat o sursă uriașă de venit pentru ofițerii din servicii, cu largul sprijin al politicienilor. Ce șansă de reușită să aibă în acest sistem oameni cu coloana vertebrală precum procurorii Panait sau Lele?”, a declarat regizorul filmului, Tudor Giurgiu.

Biletele pot fi achiziționate de la Palatul Culturii din Târgu-Mureș, începând cu ora 16.00, preţul unui bilet fiind de 10 lei.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close