Economic

Durkopp Adler crește producția și în 2014

A Johann HermannDurkopp Adler România, membru important al concernului Durkopp Adler, producător mondial de mașini de cusut, înregistrează și în acest an o creștere a producției. Johann Hermann, administrator al uneia dintre cele mai importante investiții germane din Transilvania, ne-a oferit detalii despre noutățile din cadrul Durkopp Adler România.

Reporter: Care este, pe scurt, istoria celor 17 ani trecuți de la înființarea Durkopp Adler România?

Johann Hermann: Am început activitatea în 1997, într-o hală închiriată. Datorită calificării personalului și produselor bune făcute de noi am trecut la mărirea capacității de producție. În anul 2000 am ridicat prima hală la actualul nostru sediu din Sângeorgiu de Mureș. Am început cu 112 oameni, ajungând în 2008 la peste 400 de angajați. Criza venită ulterior a redus numărul personalului la aproximativ jumătate. Am reușit să trecem peste criză, ne-am revenit rapid. Am avut creșteri de cel puțin 20% anual. Și anul 2014 este unul din anii buni. La jumătatea anului am realizat aproape cât în tot anul 2012, iar la sfârșitul anului vom avea o creștere de peste 20% față de anul trecut. Continuăm să câștigăm piețe, mai ales în zonele netradiționale, cum ar fi Asia sau America de Sud, cu produse care sunt calitativ foarte ridicate și au prețuri moderate. Prin achiziția a încă doi foști competitori, care s-au integrat în cadrul concernului, sarcina noastră a devenit aceea de a le furniza și lor piese, astfel încât exporturile au crescut foarte mult.

 

Rep.: În ce măsură v-au ajutat investițiile făcute?

J.H.: Am avut un ritm intens de investiții, toate făcute în domeniul creșterii productivității și calității produselor. La ora actuală producem aproape exclusiv pe mașini cu comandă numerică, facem aproape exclusiv programarea prin digitalizare, măsurarea produselor se face prin digitalizare-comandă numerică, în așa fel încât influența erorii umane să fie minimă. Personalul calificat este greu de găsit pe piață, mai ales la programatori sau reglori, care sunt oameni cheie, dar am încercat să atragem prin diverse facilități forța de muncă existentă pe piață și să calificăm noi acest personal. În al treilea rând, prin automatizare am redus cererea internă. Astfel, un om specializat poate face reglaje la mai multe mașini. De asemenea, am urmărit ca programele să fie interschimbabile, pentru a fi utilizate în mai multe părți din fabrică în timp foarte scurt. Recent am avut o vizită din SUA, de la un renumit producător de mașini cu comandă numerică. Erau curioși să vadă cine cumpără în România mașini cu comandă numerică performante, de mare precizie și pentru ce. Acestea sunt folosite și în industria armamentului, exitând anumite restricții de utilizare. Au văzut că ceea ce producem necesită precizie și înaltă calitate și are scop pur civil. Au fost impresionați de capacitatea noastră de a integra aceste utiaje în fluxul de producție și și-au notat numite solicitări referitoare la conectarea în intranet a acestor mașini, în compatibilitate cu celelalte utilaje pe care le avem în sistem. Deși aveau programată o vizită de 30 de minute, au rămas la noi peste patru ore, în care am avut discuții foarte interesante. Au preluat la rândul lor o serie de lucruri de la noi, în special în privința digitalizării complete a informațiilor pentru fluxul de producție.

 

Rep.: Ce noutăți aveți în privința sistemelor de transport fabricate la Durkopp Adler România?

J.H.: Construcțiile sudate și sistemele de transport, care au ca scop modernizarea și automatizrea sistemelor de producție reprezintă o a doua activitate a firmei noastre. Am introdus recent în programul de producție componenete noi de automatizare solicitate de beneficiari, cum ar fi mesele de tapițat, de exemplu. Avem solicitări în acest sens din țară, din Olanda, etc. Raportul calitate preț este foarte bun, așa că din piață vin multe solicitări. În utimii ani clienții nu mai au ca principal criteriu de alegere prețul. E vorba de un pachet, cu bunuri și servicii, cu promptitudine la intervenții, cu specialiști pe care îl oferi, iar dacă acest pachet este foarte bun, ești apreciat și căutat.

Produse de calitate şi fiabile

caseta 1 Ion Barlean„Anul 2014 a fost un an bun pentru Durkopp Adler România și în privința vânzărilor. Am constatat că există o deschidere mai mare în rândul companiilor pe ceea ce numim Proiecte din fonduri europene, mai ales în domeniul tapițării. În piață a crescut volumul de investiții pentru capitolul mașini automatizate, ca mijloc pentru creșterea productivității. Am remarcat creșteri în domeniul confecțiilor, al producției de încălțăminte, al pielăriei. Apropo de deschidere, la târgurile la care am participat, ca expozanți, am observat că au venit destul de multe companii și din țările învecinate, cum ar fi Moldova, Bulgaria, Ucraina. Există un interes sporit și în aceste țări pentru mașini și utilaje performante, iar cum Durkopp Adler oferă produse de mare calitate și foarte fiabile, cred că ne vom lărgi portofoliul de clienți în perioada care urmează.”

Ion Bârlean, director vânzări

 

Investiții în tehnologie performantă

caseta 2 Vajda Ibolya“An de an, activitatea firmei Durkopp Adler România a crescut, datorită creșterii volumului de comenzi și a diversificării produselor comandate, atât de către firmă mama, cât și de către clienți din țară sau din străinătate. În anul 2013, cifra de afaceri a crescut față de de anul 2010, cu 45%, adică de la 22 milioane de lei, la 32 de milioane de lei. În anul curent, preconizăm realizarea unei cifre de afaceri de 38 de milioane de lei. Pentru a face față creșterii producției, am mărit numărul mediu de angajați de la 210, cât a fost în anul 2010, la 330 în prezent, umând ca în 2015 să ajungem la aproximativ 350 de angajati. Pe lângă creșterea volumului de producție, ne-am străduit să creștem calitatea și competitivitatea produselor, deci am devenit mai exigenți cu noi înșine. În acest scop am achiziționat și dotat secțiile de producție cu o serie de mașini și utilaje noi, performante, cum ar fi: 3 strunguri CTX Alpha 300 Gildemeister, mașină de șlefuit Smart, 5 centre de prelucrare verticală de mare viteză HAAS, mașină de marcat cu laser Trumark, centre de prelucrare micron, etc. Anul acesta am reușit să modernizăm secția de tratamente termice cu un cuptor CBUT (cu bazin integrat de ulei și masină de spălat), costul investiției ridicându-se la peste 170.000 de euro. În ultimii patru ani, volumul total al investițiilor s-a ridicat la peste 4,7 milioane de lei, din care investiții în mașini și utilaje 2,9 milioane de lei. Finanațarea investițiilor a fost făcută din resurse proprii, prin leasing financiar si operațional. Ca urmare a creșterii an de an a producției și a profitului, am reușit să acordăm angajaților, pe lângă salarii, o serie de bonificații, tichete de masă, tichete cadou de sărbători, decontarea cheltuielilor cu transportul la și de la locul de muncă, premii, ajutoare sociale. Asigurăm asistență medicală de specialitate angajaților: cardiologie, oftalmologie, EKG, verificarea nivelului glicemiei, etc.

Trebuie să menționez că avem probleme în găsirea de personal calificat și a unor specialiști pentru deservirea masinilor unelte. Ar mai fi de spus că diversificarea producției se datorează și preluării de către Grupul Durkopp Adler a firmei PFAFF din Germania, producătoare de mașini de cusut industriale, care a fost unul din concurenții nostrii. Acum este parte a Grupului Durkopp Adler, fiind si unul dintre beneficiarii pieselor de schimb pentru mașini de cusut realizate la noi.”

Vajda Ibolya, finance manager/ director economic

 

Certificări de calitate

caseta 3 Pal Ioan„În anul 2007 am făcut primii pași pentru a certifica Durkopp Adler România din punct de vedere al asigurării calității pe baza standardului ISO 9001. Acest standard nu este impus de lege, dar reprezintă o siguranță pentru beneficiar, vizavi de calitatea produselor. După certificarea făcută de AFAQ (AFNOR Certification – Franta), pe parcursul anilor, conform graficelor, am constatat o creștere a calității produselor și o diminuare a rebuturilor. În fiecare an se face o supaveghere a certificării, iar din trei în trei ani se face recertificarea sistemului implementat. Certificarea este utilă și din perspectiva faptului că datorită ei pe fluxul de fabricație există o serie de reguli, de instrucțiuni, pe care oamenii trebuie să le respecte. Sigur, există și alte standarde tehnice, în cadrul firmei, al căror conținut este avut în vedere la crearea fișelor tehnologice necesare la uzinarea pieselor. Avem și un laborator de metrologie unde se face verificarea instrumentelor de măsurat. Dacă sunt depistate aparate sau instrumente necorespunzătoare se trece la repararea sau înlocuirea acestora. Pentru diferite măsurători pe care nu le putem face aici apelăm la diverse firme, sau la firma mamă. Mă refer, în special, la analiză de material. Legat de asigurarea calității pieselor, ar fi de amintit și faptul că, pe parcursul ultimilor ani, au fost făcute multe investiții în echipamente performante de măsură și control. De exemplu, pe baza fisierelor de tip CAD, după măsurarea și/sau scanarea produsului, prin digitalizare 3D se realizează o analiză pe computer, cu rezultate de ordinea miimilor de milimetru.”

Pál Ioan, manager, Managementul Calității

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close