ReportajSocial

Festivalul Sighişoara Medievală, la ediţia 23. Ce surprize îi aşteaptă pe vizitatori

1-Foto1- cetate Ediţia cu numărul 23 a Festivalului Sighişoara Medievală s-a deschis joi, 23 iulie. Până duminică, 26 iulie, peste 300 de artişti din România, Bulgaria, Ungaria şi Macedonia vor prezenta spectacole în toate piaţetele Cetăţii Medievale. Directorul artistic al Festivalului, Liviu Pancu, a transmis că manifestarea îşi va păstra reputaţia de primul festival-spectacol din România prin faptul că se va prezenta o nouă producţie artistică proprie.

1-Foto-4 sighisoara O formulă nouă în fiecare an

Încă din prima zi a Festivalului Sighişoara Medievală, turiştii au avut parte de spectacole şi surprize. Ediţia cu numărul 23 a manifestării arată faptul că festivalul a reuşit să reziste de-a lungul anilor, fiind apreciat de toţi cei care iubesc medievalul. Sighişoara este un loc de poveste, iar acest concept de prim festival-spectacol nu face decât să pună şi mai mult în valoarea bogăţia cetăţii. „Festivalul are un merit deosebit, acela de a rezista atâta amar de vreme. Este un festival de arată medievală care a deschis un trend, în ultimii 10 ani, în ceea ce înseamnă aplecarea publicului asupra acestui tip de evenimente. A trebuit să compar festivalurile de gen din ţară şi să găsesc, din punct de vedere artistic, personalitatea festivalului de la Sighişoara. A trebuit să găsesc o formulă, care din punct de vedere managerial-artistic, să îşi găsească locul, care să fie incontestabil şi de neegalat. În programele festivalurilor de gen din România, cam 80% dintre formaţiile artistice invitate – ordine cavalereşti, muzică, dans etc. – sunt cam aceleaşi peste tot, însă „invenţia” care ne-a individualizat pe piaţa cultural-artistică este acest brand de prim festival-spectacol, care aduce spectatorului o formulă anuală nouă pentru a privi spre această lume a medievalului”, a precizat Liviu Pancu.

1-Foto 2 festivalCinci secole de muzică şi teatru medieval

În acest an, evenimentul se desfăşoară sub genericul „Trubaduri şi Menestreli – cinci secole de muzică şi teatru medieval”, ceea ce înseamnă „că vom încerca să ne câştigăm locul în Guinness Book cu trei recorduri: cea mai mare sabie – un soi de Excalibur al acestor meleaguri de circa 4 metri, confecţionat în timpul manifestării, cel mai mare drapel al unui festival, de 30 de metri, care va fi amplasat pe un sit istoric, Turnul cu Ceas, şi cel mai mare covrig rotund, cu un diametru de 20 de metri, la care vor lucra 50 de voluntari. Pe plan naţional se doreşte şi doborârea unui alt record prin confecţionarea celei mai mari măşti populare, de circa patru metri înălţime”, a spus Liviu Pancu.

1-Foto 3 turisti Menestrelii se vor confrunta în Piaţa Centrală

Liviu Pancu a precizat că întrucât Festivalul Sighişoara Medievală este primul festival-spectacol din România, la această ediţie va fi marcat de o „confruntare” a menestrelilor în Piaţa Centrală a Cetăţii Medievale. În acest an piaţetele vor căpăta o altă formulă, în sensul că vor fi delimitate locurile breslelor astfel încât fierarii, bijutierii, olarii etc. să aibă fiecare o piaţă a lor. Festivalul va fi transmis online şi în acest an iar site-ul sigisoaramedievală.ro a depăşit deja 3,5 milioane de vizualizări din 2011 până acum, fiind considerată o performanţă pentru un site cultural. Acesta a subliniat că în acest an şi-a dorit ca Sighişoara Medievală să aducă ceva cu totul nou şi astfel s-a angajat în trei curse mondiale, legate de lumea medievală: cel mai mare drapel medieval arborat într-un sit istoric, adică „Drapelul cavalerilor”, cea mai mare spadă din lume, „Excalibur Românesc” sau „Spada Titanilor şi realizarea unui covrig rotund cu diametrul de 20 de metri.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close