SocialStil de viata

Florin Buicu, lobby pentru locuințele tinerilor rezidenți

Deputatul a susținut ieri, în plenul Camerei Deputaților necesitatea modificării legislației privind modul de atribuire al spațiilor ANL pentru tinerii rezidenți.

„Lipsa locuințelor este una dintre problemele majore cu care se confruntă societatea și în special tinerii care sunt la începutul întemeierii unei familii, la începutul carierei,  sau specialiștii care sunt forțați de împrejurări să activeze în alte zone decât cele natale. Veniturile mici nu permit achiziționarea de locuințe prin credite bancare, mulți tineri alegând și sperând să obțină o locuință prin programul Agenției Naționale de Locuințe gestionat de autoritățile locale”, a declarat deputatul PSD.

Solicitare  de locuințe în toată țara

Anul trecut, în cadrul Programului de construcție a locuințelor destinate tinerilor și implementat de ANL a fost semnat un protocol de colaborare între ministrul Sănătății și ministrul Dezvoltării privind realizarea de locuințe pentru specialiștii din sănătate, un subprogram care se ocupă de construcția locuințelor în regim de închiriere de care pot beneficia medicii rezidenți și alți tineri specialiști, menit să vină în sprijinul medicilor rezidenți și specialiștilor cărora veniturile nu le permit accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței. “Până în prezent  s-au construit locuințe pentru tinerii care vor alege sa activeze în mediul rural, în cadrul instituțiilor de stat în județele Bacău, Cluj, Iași, Suceava, Timiș, Sibiu și Cluj. Cu toate că numărul rezidenților este mult mai mare decât posibilitățile acestui program, este un pas care vine în sprijinul lor, ce le permite să locuiască acolo unde fac pregătirea, cu costuri minime. Mulți medici cer transferul din unitățile unde sunt rezidenți tocmai din aceste motive locative. Îmi exprim dorința de a exista și în alte centre universitare astfel de spații ANL care să fie puse la dispoziția tinerilor ce își continuă studiile într-o specialitate. În prezent procedura de atribuire se efectuează numai prin autoritățile locale. Consider ca fiind necesară modificarea legii în sensul ca modul de atribuire să permită gestionarea spațiilor și de către entitățile publice și voi urmări modificarea acesteia în consecințăâ€, a continuat dr. Buicu.

Propunere legislativă

Acesta a adăugat că, recent a depus la Senat alături de alți 17 colegi o propunere legislativă pentru modificarea art.2 din Legea nr.15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală. “Modificarea se referă practic la modificarea textului de lege privind suprafața atribuită tinerilor din mediul rural, în sensul reglementării posibilității de creștere a suprafeței care poate fi cumpărată de la 500 mp la 1000 mp. Acest lucru este necesar având în vedere că în mediul rural locuința trebuie să aibă și adăposturi pentru lemne, pentru furaje, pentru animale etcâ€, a argumentat deputatul PSD.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close