Fobia GSM
Telefonia mobila s-a extins incredibil de mult în România. ORANGE, CONNEX, ZAPP sau COSMOROM reprezinta cuvinte intrate în vocabularul de baza al locuitorilor nostri mioritici. Din exploatarea acestei hachite de “pseudo-bon-ton”, firmele de telefonie celulara nu au facut altceva decât sa adune în vistieriile proprii sute de milioane de dolari. E drept, dupa ce au cheltuit la rândul lor peste un miliard de dolari. Statistic, România bate cu vreo 12 la suta procentul mondial, dupa numarul de abonati. Pentru ca românul, chiar daca are sau nu are bani, foloseste mobilul. Aceasta moda a atins inclusiv elevii din clasele gimnaziale, care converseaza la scoala pe mobil. Îmbucurator este ca, începând cu 16 aprilie, clientii, care pâna acum doar plateau bunastarea operatorilor de telefonie mobila, vor fi si protejati.
Prin Ordinul nr. 125 al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), care respecta Recomandarea Comunitatii Europene 519/1999, se reglementeaza anumite masuri privind comercializarea telefoanelor mobile. Spicuind, se prevede ca fiecare aparat comercializat va avea afisat caracteristicile tehnice, prezentare din care nu vor lipsi mentiunile privind SAR (rata absorbtiei specifice de energie), valoarea limita admisa a acesteia, dar si specificatiile referitoare la expunerea consumatorului la câmpuri electromagnetice. Aceste aspecte vor fi inserate obligatoriu si în cartile tehnice ale telefoanelor. În caz contrar, comercializarea este interzisa. Iar pentru a fi mai convingator, MCTI a prevazut amenzi usturatoare, de la 50 la 100 de milioane de lei, pentru nerespectarea obligatiilor de informare. Sarcina supravegherii pietei de telefonie mobila revine Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Îngrijorator ramâne însa pericolul dezvoltarii explozive a pietei negre, unde comercializarea telefoanelor, inclusiv a celor nocive, nu poate fi restrictionata, atâta timp cât nu exista pârghii eficiente de supraveghere si combatere.
Nestiinta dealerilor
Pentru a vedea cât de pregatiti sunt ai nostri comercianti de telefoane mobile, am dat o raita prin magazinele situate în Piata Trandafirilor, pe Bolyai si în Piata Petöfi din Târgu Mures. Dându-ne drept clienti interesati de cumpararea unui telefon, am încercat sa ne informam despre mai multe aspecte: emisiile de radiatii, valoarea SAR, inserarea în cartile tehnice a acestei valori si legislatia româneasca referitoare la protectia consumatorilor împotriva emisiilor de radiatii de la “celulare”. La Mediacom, dealer autorizat ORANGE, din Piata Trandafirilor 31, o brunetica plictisita ne-a raspuns cu o jumatate de gura la întrebarile privind cartea tehnica a unui Nokia 3310. Despre SAR sau radiatii, nici vorba. Înainte sa parasim magazinul, se antrenase cu o prietena în discutii despre nunta. Clientul nostru, cosmarul nostru. A venit rândul unui magazin autorizat CONNEX, NETEXPERT, situat în gangul de lânga Terasa Parc. Vânzatoarea cunostea problema radiatiilor, aratându-ne spre exemplificare, o revista ce avea publicate nivelurile de radiatii pe marca de telefon, dar nu ne-a putut lamuri care este limita admisa sau daca vreunul din telefoanele expuse avea prevazut în cartea tehnica valoarea SAR. A recunoscut ingenua ca: “Nu cunoaste legislatie”. La Plus GSM, alt dealer ORANGE, situat tot în Piata Trandafirilor, dar pe partea opusa, am început sa ne dumirim ce sunt cu emisiile de radiatii. “Sunt niste unde electromagnetice”, ne-a asigurat unul din cei doi vânzatori, altfel amabili. La întrebarea cu SAR însa, acelasi raspuns: “Nu stim”. Dar ne-au recomandat ca mijloc de protectie licuricii antiradiatii sau sistemul hands-free. Ce mai, licuricii, spaima radiatilor! A urmat unul din magazinele “familiei” Anvico, Expert CONNEX. Au trecut vreo câteva minute pâna una din vânzatoare ne-a bagat în seama. Ne-am interesat de cumpararea unui telefon, moment în care am fost pasati unei alte angajate. La întrebarea despre emisiile de radiatii ni s-au recomandat aceiasi licurici. Cât despre cartea tehnica a unui Nokia 3310, aceasta a fost de negasit, dar: “Cred ca nu se prevede asa ceva”. Cei de la Orange Târgu Mures ne-au asigurat ca problema cu radiatiile nu este o chestie dovedita, dar nici nu stiau sa ne explice mai multe.
Ignoranta GSM continua …
Coborând pe Bolyai am încercat sa intram la CONNEX, dar magazinul era închis. Ceasul arata mai putin de ora doua. Pentru ca ne erau în drum ne-am oprit la Euro GSM, dealer Orange. “Nu avem nici un telefon care sa aiba specificat asa ceva”, nivelul radiatiilor bineînteles, “cele mai scumpe sunt cele care radiaza mai putin, iar cele mai ieftine mai mult”, a venit raspunsul ilar si socant al vânzatorului. Despre valoarea SAR nu se auzise. “Dar în cartea tehnica nu apare…”, am încercat sa obtinem mai multe informatii: “Nu stim de asa ceva”. Scurt. La Gerom System, magazinul Computer Center, vânzatorul ne-a lamurit ce e cu radiatiile, ne-a pus la dispozitie informatii despre valoarea SAR, dar a încheiat franc: “Toate telefoanele emit radiatii, dar nu-i atât de grav pe cât pare”. La întrebarea cu specificatiile în cartea tehnica: “Am rasfoit cartile tehnice, dar nu scrie de asa ceva”. Ba da, i-am spune noi, apare, spre exemplu, la Alcatel One Touch 512-SAR 0,56W/kg. Pentru protectie ni s-au recomandat un echipament hands-free, mai putin licuricii, care fura din semnal, atunci când este slab… În rest, sunt OK. Despre ceva prevederi în legislatia româna, iarasi nimic. Ne obisnuisem. La Germanos, dealer COSMOROM si CONNEX, iarasi interesul pentru radiatii de la mobile. Nu auzisera de asa ceva. Mi-ar putea da cineva aceste informatii, întreb: “Nu”, a venit raspunsul. În cartea tehnica?, mai încerc, “Nu cred”. Punct. La ZAPP Shop Târgu Mures, ni s-a servit un raspuns copt de la Bucuresti: “În reteaua ZAPP, emisiile sunt de 1000 de ori mai mici decât în celelalte retele”. Or fi, dar la telefoane? Am fost îndrumati spre Serviciul Tehnic, evident, de la Bucuresti, pentru alte detalii. Interesant ca unul din modelele comercializate avea specificata valoarea SAR: “Ce reprezinta?” pauza. Voalat, ni s-a aratat sirul de “pitbuli”, departamentul juridic, care a câstigat toate bataliile cu media, mai putin îngaduitoare cu investitorii americani. Sunteti si în atentia noastra. Vânzatoarea de la X-net CONNEX, habar nu avea despre vreo valoare SAR. “Eventual, de pe Internet. Va scot o adresa, daca treceti mâine”. Nu am mai trecut. De la Lambda Communications am primit explicatii pertinente despre emisiile de radiatii. “Valoarea SAR nu apare nici într-o carte tehnica, dar am auzit niste zvonuri privind introducerea unor asemenea obligatii de informare pentru comercianti. Dar atâta timp cât MOBIFON, furnizorul nostru, nu ne-a informat, nu stiu de asa ceva”, ne-a declarat unul dintre vânzatori. Totusi pentru siguranta ni s-a recomndat: “Sa nu apropiati telefonul de ureche în momentul în care suna, pentru ca atunci emisiile sunt mai puternice”. Cu informarea, mai încolo.
Nu-mi raspunzi la GSM…
Surpriza ne-a venit de la GSM Center, un magazin-consignatie. Fara a fi dealer al granzilor GSM. Asa am aflat ca telefoanele care nu vor avea prevazute în cartea tehnica SAR vor fi interzise. Lucru pe care îl stiam deja. Patronul întretinuse chiar o corespondenta pe aceasta tema cu Radu Enescu, inspectorul general al IGCTI. Însa, problemele pe care le ridica aplicarea acestui ordin sunt multiple: “Valorile SAR cuprinse în cartile tehnice sunt mai mici decât valorile lor reale. În plus, spre exemplu la Nokia, SAR a fost masurat doar începând cu modelul 6310 si ar fi foarte costisitor sa fie efectuate acum si la celelalte modele. Asa ca vor trebui retrase de pe piata. Iar în magazine vor ramâne, spre exemplu, doar modele Nokia de la 10 milioane în sus”, ne-a lamurit patronul magazinului. Pe care putini din românii nostri de rând si le vor permite. În plus, majoritatea magazinelor vizitate comercializeaza si telefoane reconditionate, second-hand, pentru care rareori se ofera si o carte tehnica. Asa ca si acestea vor fi retrase. De asemenea, ordinul o fi bun si îi protejeaza real pe consumatori, dar MCTI va trebui sa-si raspunda în cel mai scurt timp la o serie de întrebari. Cum va stopa proliferarea pietei la negru si încasarea unor venituri mai reduse de TVA? Dispune de un numar suficient de inspectori care sa verifice din oficiu sau la diferite sesizari respectarea prevederilor ordinului? Cine va suporta pierderile agentilor care comercializeaza telefoane fara SAR, importate înainte de emiterea ordinului?
Ligia VORO
Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor este un alt organism implicat în protejarea clientilor firmelor de telefonie mobila. Potrivit Emiliei Leah, inspector-sef al OPC Mures în ultima perioada s-au înregistrat foarte putine reclamatii privind comercializarea acestor aparate. Majoritatea neconfirmate. “În urma controalelor facute în anii trecuti, am constatat la agentii economici încalcarea urmatoarelor obligatii: comercializarea telefoanelor fara a avea meniul în limba româna sau a instructiunilor traduse în româna, nerespectarea perioadei de garantie, neafisarea numelui firmei care asigura service-ul aparatelor, etc”, ne-a declarat Leah. Acum se pare ca s-au linistit.
Ordinul 125 al MCTI
Art. 2 (1) În sensul prezentului ordin, rata absorbtiei specifice de energie (SAR) reprezinta marimea fizica ce exprima absorbtia medie pe ansamblul întregului corp sau pe o portiune a corpului si care se defineste ca rata cu care energia este absorbita de unitatea de masa de tesut corporal, exprimându-se în watt/kg (W/kg).
Art. 3 (1) În conformitate cu prevederile Recomandarii Comisiei Europene nr. 1999/519, în vederea limitarii expunerii utilizatorului la câmpuri electromagnetice, valoarea limita admisa a SAR localizat la cap si trunchi pentru telefoanele mobile, corespunzatoare gamei de frecvente de la 10 MHz la 10 GHz, este de 2W/kg.
(2) În vederea respectarii conditiilor de siguranta si protectie a sanatatii utilizatorilor, importul sau comercializarea telefoanelor mobile sunt permise numai daca aparatele respecta urmatoarele restrictii de baza referitoare la expunerea umana la câmpurile electromagnetice, restrictii ce sunt considerate cerinte esentiale de protectie a sanatatii si sigurantei utilizatorului…:
Banda de frecventa SAR pe întregul corp
(W/kg) Valorile SAR locale (cap si trunchi)
(W/Kg) Valorile SAR locale (membre)
(W/Kg)
10MHz-10GHz 0.08