Educatie

Gradaţiile de merit, concurs de (volum de) dosare

Marius Nistor ar desfiinţa gradaţiile de meritMarius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret”, a atras atenţia profesorilor membri de sindicat să fie foarte atenţi la actele pe care le introduc în dosarele pentru gradaţiile de merit, întrucât sunt structuri specializate foarte atente la ce se întâmplă în educaţie. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri organizate miercuri, 25 martie, la Liceul Tehnologic „Gheorghe Şincai”, la care au fost invitaţi, alături de profesori, şi şeful IŞJ Mureş, Ştefan Someşan şi Ioan Săcărea, liderul „Spiru Haret” Mureş.

Gradaţii de merit = creştere salarială

Întrebat la întâlnire despre gradaţiile de merit ale profesorilor, Nistor a avut precizări importante.„Nu o să vă placă. Eu aş desfiinţa gradaţiile de merit şi le-aş transforma în creştere salarială. Problema este că s-ar putea face un concurs al dosarului care are cea mai mare masă, care cântăreşte cel mai mult. Pentru mine deja nu mai este relevant. Îmi pare rău, dar acolo sunt teancuri de hârtii care câteodată nu mai au nici o legătură cu activitatea efectivă. Bătălia asta pentru hârtii este o prostie, nu creează altceva decât nemulţumiri”, a subliniat Marius Nistor. Acesta a subliniat că există două domenii importante care generează mica corupţie, educaţia şi sănătatea, şi cu efecte în marea corupţie. „Mare atenţie ce puneţi în dosarele respective. Sunt unii foarte atenţi, cu ochii pe noi, la tot ce se întâmplă în sistemul de învăţământ. Vă atrag atenţia, fiţi atenţi ce puneţi în dosarele respective, să nu se rătăcească o hârtie de la o activitate la care n-aţi fost niciodată, dar va putea constitui un obiect de studiu pentru cineva dintr-o structură specializată”, a explicat liderul sindical. Acesta a declarat că a avut surpriza să constate că DNA-ul a început să analizeze notele acordate elevilor, precum şi modul în care se acordă notele la purtare. „DNA-ul poate purica orice i se pare incorect. Poate nouă ni se par lucruri neesenţiale, dar nu-mi doresc sub nici o formă ca vreun coleg să dea cu subsemnatul la o astfel de structură. Indiferent că va fi vinovat sau nevinovat, oricum pata va rămâne iar stresul nu merită. Aşa că prefer un alt sistem de salarizare, de motivare”, a punctat Marius Nistor.Şi membrii ai unor comisii de evaluare a dosarelor au aprobat că bătălia pentru hârtii a degenerat. „Merg pe ideea că poate văzând dosarele aşa de groase, cel care evaluează nu îl mai răsfoieşte”, a completat directoarea de la „Şincai”, Antoaneta Răuca.

Programa fără profesori, fără eficienţă

O problemă intens discutată a fost cea a programei şcolare care, în opinia multora, ar trebui aerisită, schimbată, în încercarea de a deveni mai atractivă pentru elevi. „Categoric va trebui să avem şi noi reprezentanţi în realizarea acestora, lucru pe care l-am cerut de multe ori. Vedeţi, tot vorbim de programă, că sunt încărcate, că nu sunt atractive, este o adevărată nebunie. Dar vă întreb aşa. Părinţii când vin la Dumneavoastră, vin pentru programa şcolară? Nu. Ei vin pentru calităţile de care daţi dovadă. Vin pentru profesori buni, pentru învăţătoare, educatoare bune, pentru că o instituţie oferă servicii educaţionale de calitate. Nu îi interesează programa. Merg mai departe. Pot să am nişte programe superbe, dar dacă resursa umană nu este bine pregătită, nu va face absolut nimic. O programă proastă, cu nişte profesori buni fac minuni”, a susţinut preşedintele FSE. Acesta a ţinut să menţioneze că afirmaţiile nu sunt o justificare. „Dar vă garantez că va exista o transparenţă totală. Este o problemă profesională, iar pe noi nu ne interesează doar cele salariale”, a afirmat Nistor. În acelaşi timp acesta a subliniat că părinţii şi elevii trebuie să înţeleagă că au şi obligaţii nu doar drepturi . „Trebuie să încetăm să facem compromisuri”, a atenţionat liderul sindical.

diverse 022 Salariul minim la bugetari, 1485 lei net?

Inevitabil la întâlnirile cu liderii sindicali, discuţiile au ajuns la temele salariale. Nistor a informat profesorii că se lucrează la un proiect al legii salarizării, actuala fiind depăşită total. „Se doreşte o lege mult mai suplă, cu doar 5 clase salariale. Salariul minim de la care se doreşte a se pleca este 85 % din salariul mediu pe economie. Acesta va fi minimul pentru necalificaţi. Asta înseamnă 1485 de lei net. Asta înseamnă o creştere cu aproape 50 de procente a salariului. Iar maximul salarial să fie undeva după 15 sau 20 de ani de activitate”, a precizat preşedintele FSE. „Am ţinut să am o discuţie cu membrii noştri de sindicat, să vedem dacă ceea ce facem este în concordanţă cu aşteptările lor. Cert este că aşteptăm cu toţii cu nerăbdare ca în 2016 să avem o nouă lege a salarizării care să reprezinte interesele membrilor noştri, care să atragă tineri bine pregătiţi către sistem, care permite recompensarea celor care oferă servicii educaţionale de calitate”, a declarat în încheiere preşedintele FSE „Spiru Haret”.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close